Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam pytanie odnosnie jelit wieprzowych na kiełbase. Jak ją zmiękczyć ? co zrobic zeby byla krucha delikatna tak jak w sklepowych wyrobach . Bo moja jest zawsze twarda i trzeba sciągać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się że:

Jelita przed nadziewaniem musisz wymoczyć kilka godzin w letniej wodzie. Dobre osuszenie kiełbasy przed wedzeniem ma też wpływ na miękkość jelit po uwędzeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109075
Udostępnij na innych stronach

Jelita przed nadziewaniem musisz wymoczyć kilka godzin w letniej wodzie. Dobre osuszenie kiełbasy przed wedzeniem ma też wpływ na miękkość jelit po uwędzeniu.

- wymoczenie

- dobre osuszenie - nie wysuszenie

- odpowiednia wilgotność podczas wędzenia

 

i można jeść. :mellow:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109076
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej mieć trochę trocin mokrych ewentualnie parę kawałków drewna zamoczyć przed wędzeniem i od czasu do czasu dołożyć do paleniska tylko kiełbasa musi być dobrze osuszona w przeciwnym razie zacznie się pocić i będzie mocno okopcona i kwaśna.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109085
Udostępnij na innych stronach

- odpowiednia wilgotność podczas wędzenia

 

 

 

A właśnie zapomniałem o wilgotności :sad:

Ale wilgotność czego? Powietrza, drewna, dymu, kiełbasy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-109092
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

Podłącze się do tematu z zapytaniem .Robiłem w sobotę kiełbasę i zostało mi jelit które się moczyły .Włożyłem je do lodówki z miska w wodzie.

 

Dziś je osączyłem włożyłem do słoika zasypałem solą i włożyłem do lodówki .Czy one raz moczone będą się nadawać do przyszłej produkcji którą planuję w sobotę 19.06.2010r??????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-114579
Udostępnij na innych stronach

Czy one raz moczone będą się nadawać do przyszłej produkcji którą planuję w sobotę 19.06.2010r??????

Będą :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-114580
Udostępnij na innych stronach

jacekckm, Jelita w soli mogą leżeć 3 lata. Ale nie w bardzo zimnym. W chłodnym i ciemnym miejscu dobrze zasolone. Od czasu do czasu należy zmienić sól i uważać, żeby całkiem nie wyschły. Obecnie w handu - duże hurtownie posiadają jelita z Chin. Cena 48 zł za 92 m kalibrowane wieprzowe i 24 zł za 90 m baranich.

Ps. Co do twardości i kruchości jelit. Jelita zapiekane w wędzarni będą twarde. Kiełbasy parzone będą miały delikatna ( skórkę ) i kruche.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4042-jak-zmi%C4%99kczy%C4%87-jelita/#findComment-114581
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.