Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:sad: cześć piszę po raz pierwsz. Zbudowałem wędzarnię Marcina i d....... wędziłem kiełbasę i wyszła czarna pokryta tłustym dymem. Jak zamykam drzwiczki to kapie z nich woda.Wędziłem do tej pory w beczce i uważałem się za specjalistę.Za każdym razem mi wychodziło.Poradzcie mi gdzie jest błąd.Może za niski komin albo za mały przekrój.Pozdrawiam
starud
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/
Udostępnij na innych stronach

witaj

 

prawdopodobnie nie wygrzałeś dostatecznie mocno wędzarni i kiełbasy nie osuszyłeś.

Następnym razem zrób dużo żaru /ok 1 godz,palenia twardym drewnem i koniecznie suchym/ następnie włóż kiełbasę i nie zakrywaj wędzarni,niech sie osuszy w gorącym powietrzu.Dopiero wtedy daj dymu.

Zobaczysz ,wyjdzie lśniąca i pachnąca.

 

pozdrawiam

 

jurek :tongue: :tongue: :tongue:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-5264
Udostępnij na innych stronach

Starud- wędziłem kiedyś w beczce ,póżniej zrobiłem skrzyniową obitą blachą i wszystko było dobrze aż wreszcie oglądając inne wędzarnie postanowilwm ją trochę upiększyć dobudowałem piętro porobiłem drzwiczki a zadaszenie zrobiłem z talerza anteny sat. przybiłem jego na stałe środek calej wędzarni obity blachą to jakby duża beczka tylko że kwadratowa .

Pierwsze wędzenie niewypał w wędzarni w środku u góry na bokach i na talerzu duże krople wody , otwarcie drzwiczek powoduje ze krople wody znikają ale i temperatura rownież.Wędzenie do udanych nie nalezalo. Odkreciłem talerz i zrobiłem jego na zawiasach w czasie całego cyklu wędzenia podnoszę jego do góry a nawierzch wędruje w czasie zadymiania stara poczciwa szmata i wszystko jest w porzadku.

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=214&postdays=0&postorder=asc&highlight=wedzarnia+dziadka&start=45

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-5267
Udostępnij na innych stronach

:smile: Dziekuję za odpowiedzi i porady na mój problem.Jestem zadowolony że znalazłem tu moich rówieśników.Mam również 62 lata tak jak Jurek i trochę óżnych doświadczeń.Raz nawet oprawiałem 110 kg dzika

i robiłem z niego kiełbasę.Wyszedł rarytas byłem dumny. Pozdrawiam serdecznie w sobotę ponawiam próbę wędzenia .

starud
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-5341
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam.

 

Dziś dwa razy ( audycja radiowa i przypadkowa rozmowa ze znajomym ) usłyszałem, że wędzić należy tylko drewnem OKOROWANYM!!! Czy rzeczywiście ma to takie znaczenie? Co o tym sądzicie???

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-6777
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy od umiejętności wędzącego, jego wędzarni i jakim drewnem wędzi suchym czy mokrym. W pierwszej fazie osuszania wskazane by było dla nie doświadczonych ale nie koniecznie. W fazie wędzenia potrzebny dym i tu moim zdaniem nie ma potrzeby korowania Ja nie koruję. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-6780
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Do rozgrzewania wędzarni kora może być. Do wędzenia ja zdejmuję . Podstawa drewno musi być suche - wysezonowane jak do kominka.

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-6781
Udostępnij na innych stronach

Witam

Osobiście nie koruje drzewa olchowego ani dębiny, ale jak ktoś wędzi drzewem brzozowym to musi usunąć korę, bo bardzo kopci Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-6817
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.Problem niby żaden, ale życie składa się z drobiazgów. Dobrze, że jest "silna grupa pod wezwaniem", która rozwieje każdą wątpliwość.

 

Pozdrawiam.

 

Niech dym będzie z wami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-6818
Udostępnij na innych stronach

ale jak ktoś wędzi drzewem brzozowym to musi usunąć korę, bo bardzo kopci

z mojego doświadczenia wynika :cool:

wędziliśmy brzozą i było bardzo :!: :!: :!: okopcone choc bez kory

obecnie wędzimy olchą ale zamawiamy akację ( podobno kolor wychodzi złocisty) i dąb

z naszych doświadczeń :!: wędzić temperaturą czyli żarem ( regulowaną )

a dymu tylko trochę :grin:

grzegorz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-6831
Udostępnij na innych stronach

Wchodząc w Twoje słowa - żarem osuszamy - dymem wędzimy, A w ogóle to należy czytać ze strony głównej wszystkie tematy na temat wędzenia .Zadne drzewo nie pomoże jak wędlina od razu będzie wędzona i zapomnimy o osuszaniu ,dopuścimy do występowania kropelek rosy na batonach kiełbasy Brzoza - mnie mówiono że kora brzozy w czasie spalania wydziela jakieś gorzkie substancje.dlatego korujemy Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-6836
Udostępnij na innych stronach

Wędzę najczęściej olszyną i dębiną, rzadziej drewnem owocowym. W korze brzozowej znajdują się związki z grupy terpentyn, dlatego kopci i może dawać gorzkawy posmak. Oczywiście osuszanie jest podstawą dobrego wędzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-6980
Udostępnij na innych stronach

Ja do wędzenia używam drewno olchy /wędzonki wychodzą ciemnozłote/

wierzby/wędzonka jest jasnozłota np.pstrągi,schabik złociutki/

śliwa jest świetna do kiełbas typu polska surowa

czereśnia i wiśnia do szyneczek,

a mieszanka do wszystkiego.

węgorz jest świetny w mieszance olchy i wierzby.

ale najważniejsze jest osuszanie i to świetnie wychodzi w wędzarniach typu beczka,poprostu beczki się nie przykrywa w początkowym okresie ok15-20min.

pozdrawiam

jurek52 :wink:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-7000
Udostępnij na innych stronach

Jak myślicie, jaki jest wpływ temperatury w palenisku na jakość dymu?

Czy nie jest przypadkiem tak, że wyższa temperatura daje mniej szkodliwych i smolistych cząstek w dymie? Może dlatego mokre drewno osmala, bo się gorzej spala.

Pytanie ogólne - co charakteryzuje najlepszy dym i jak go uzyskać. Zapraszam do dyskusji. Może znowu nas Maxell pochwali ? :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-7014
Udostępnij na innych stronach

Drogi Kolego.

Drewno jako takie się nie pali - palą się substancje (olejki eteryczne) powstające na skutek wzrostu temperatury. Dlatego drewno przechodzi podczas tzw. spalania kilka faz, m.in. osuszanie, zwęglnie itp. Łatwo to zauwazyć - drewno się jak gdyby kurczy, tracąc najpierw wilgoć, a potem wszystkie uwolnione substancje lotne. Z tego wniosek, że drewno mokre, w pierwszej fazie musi się osuszyć, co nie jest dobre dla naszych wyrobów.

Dym z kolei stanowi efekt niecałkowitego spalania drewna. I tak gęsty, ciemny dym, świadczy o tym, iz drewno jest mokre, zas słaby, jasny, odwrotnie.

Powinno to pomóc w zrozumieniu zagadnienia, jakim dymem wędzić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-7015
Udostępnij na innych stronach

witam.

 

Jeżeli cały proces wędzenia podzielić by na części to powiem tak:

 

3/4 całego drewna zużywam do wygrzania i stworzenia żaru w wędzarni,

a 1/4 na osuszanie i odymianie produktów.

Stosując te zasadę nie zdarzyło mi się jeszcze, abym kiedykolwiek miał okopcone wyroby./do sprawdzenia na fotkach/.

I nie zgadzam się z niektórymi wypowiedziami że do procesu wędzenia należy używać tylko suche drewno,żar można stworzyć nawet ze świeżo ściętej olchy czy wierzby,ale jak już masz żar i wrzucisz 1czy 2 szczapki świeżego drewna to masz mocny i aromatyczny dym.Pewnie że suchym drewnem łatwiej rozpalić ogień ,ale nie jest to konieczne.

pozdrawiam

 

jurek52 :grin: :grin: :grin:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-7029
Udostępnij na innych stronach

Wszystko się zgadza. Tylko, że mokre drewno musi najpierw wyschnąc by sie paliło, a to niestety zabiera mase czasu. Wilgoć oddawana przez mokre drewno idzie z dymem do wedzarenki (czym drewno bardziej mokre - tym więcej dymu) i jesli cos tam wisi, to na pewno mięso pozostanie wilgotne i będa przyklejały sie do niego kawałki sadzy i popiołu unoszacego sie podczas np. podkładania czy grzebania w ognisku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-7030
Udostępnij na innych stronach

Jurek 52, nie zgodzę się z tobą, co do mokrego drzewa a wierzba ma zły wpływ na szynki i ich zapach.Maxell pisze prawdę najpierw drzewo musi wyschnąć i dopiero się pali

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-7031
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

 

Dlaczego powinniśmy wędzić drewnem suchym, a no myślę że dlatego. Za encyklopedią: Kreozot- łatwo palna substancja powstała z połączenia pary wodnej ze smołami organicznymi zawartymi w spalinach wytworzonych ze spalania mokrego drewna. koniec cyt

Jego powstawaniu sprzyja również palenie ze zmniejszoną wydajnością i z przymkniętym szybrem. Tak często się dzieje w naszych wędzarniach. Wspomnę że kreozot nie jest mile widziany przez medycynę. Kończąc pragnę powiedzieć że decyzję należy podjąć samemu

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-7033
Udostępnij na innych stronach

Szczepan,Andrzej

 

ja nie miałem na myśli wedzenie mokrym drewnem,zresztą jest to wyrażnie napisane,tylko o dorzuceniu w końcowej fazie 1/słownie jednej lub dwóch szczapek/lub 2-ch szczapek drewna celem wytworzenia dymu ,co przy zamkniętym dopływie powietrza nie powoduje żadnego unoszenia się sadzy czy innych pyłów.

Robię tak od zawsze i zawsze z b.dobrym skutkiem.

Powtarzam ,najważniejsze jest dobre osuszanie gdyż wtedy najwięcej różnych cząsteczek nam sie osadza na produktach.

pozdrawiam

 

jurek52 :tongue:

żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-7042
Udostępnij na innych stronach

Witam, jestem studentka II roku technologii żywności w szczecinie i proszę, o jaka kolwiek pomoc. Musze napisać prace zaliczeniowa na temat „bilans zmiany ciepła i masy podczas gorącego wędzenia owiewowego” i kompletnie nie mam pojęcia skąd mogę wziąć wzory i obliczenia do tego tematu. Proszę o jaka kolwiek pomoc, bo semestr się już kończy a bez tego nie uzyskam zaliczenia. Ala mój adres wxala@wp.pl z góry dziękuje
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/407-w%C4%99dzenie/#findComment-7235
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.