studtż3 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Witam,jestem studentką technologii żywności i mam do wykonania projekt, polegający na opracowaniu założeń do produkcji określonych wyrobów. Ja mam do "wyprodukowania" po 130 kg szynki tylnej gotowanej w pęcherzu, kiełbasy jałowcowej i kiszki krwistej. Problem w tym, że nie wiem ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.Zależy jakiej wielkości był tucznik. Ostatnio wyszło mi 6,4kg szynek w gotowym wyrobie z jednej półtuszy. Wyrób był robiony metodą tradycyjną. Prosiaczek był spory. Pzdr. Ps. Czy post nie powinien być w tym forum? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=40 [Mod info] -Już przeniosłam tam ,gdzie trzeba :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/#findComment-109897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Problem w tym, że nie wiem ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.Witaj , poświęć trochę czasu i najpierw poczytaj te materiały ,które są na forum i stronie głównej np tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4842 . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/#findComment-109899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Może to Ci pomoże http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/#findComment-109905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Gdy dobrze pogłówkujesz to z tego skanu poradzisz sobie i potrafisz wyliczyć . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/#findComment-110077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Kilka danych z uzysku mięśni z szynki wp. b/nogi Szynka wp. b/nogi z wieprza o wadze ok. 150-160 kg Waga szynki – 18,2 kgWaga szynki po zdjęciu skóry z tłuszczem – 15,1 kg – ok. 83 %Waga szynki b/kości i mięsa z golonki - 12,8 kg – 70 %Waga szynki b/ mięśnia brzuchatego - 12 kg – 65.9 %Po obróbce mięśni można przyjąć że waga mięśni przeznaczonych na szynki got. wyniesie ok. 11-11,5 kg. – 60.4 – 63 % Następujące mięśnie doliczono do tej wagi 1. Półbłoniasty. 2. Półścięgnisty . 3. Dwugłowy . 4. Czterogłowy . 5 Zespół mięśni pośladkowych. Nadmieniam że sztuka była mięsna – czarna. Przy innych tłuściejszych sztukach z grubą słoniną wskaźniki mogą ulec zmianie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/#findComment-110136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.