Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem studentką technologii żywności i mam do wykonania projekt, polegający na opracowaniu założeń do produkcji określonych wyrobów. Ja mam do "wyprodukowania" po 130 kg szynki tylnej gotowanej w pęcherzu, kiełbasy jałowcowej i kiszki krwistej. Problem w tym, że nie wiem ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.

Dziękuję za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/
Udostępnij na innych stronach

ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.

Zależy jakiej wielkości był tucznik. Ostatnio wyszło mi 6,4kg szynek w gotowym wyrobie z jednej półtuszy. Wyrób był robiony metodą tradycyjną. Prosiaczek był spory.

Pzdr.

 

Ps. Czy post nie powinien być w tym forum? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=40

[Mod info] -Już przeniosłam tam ,gdzie trzeba :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/#findComment-109897
Udostępnij na innych stronach

Problem w tym, że nie wiem ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.

Witaj , poświęć trochę czasu i najpierw poczytaj te materiały ,które są na forum i stronie głównej np tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4842 .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/#findComment-109899
Udostępnij na innych stronach

Gdy dobrze pogłówkujesz to z tego skanu poradzisz sobie i potrafisz wyliczyć . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/#findComment-110077
Udostępnij na innych stronach

Kilka danych z uzysku mięśni z szynki wp. b/nogi

Szynka wp. b/nogi z wieprza o wadze ok. 150-160 kg

Waga szynki – 18,2 kg

Waga szynki po zdjęciu skóry z tłuszczem – 15,1 kg – ok. 83 %

Waga szynki b/kości i mięsa z golonki - 12,8 kg – 70 %

Waga szynki b/ mięśnia brzuchatego - 12 kg – 65.9 %

Po obróbce mięśni można przyjąć że waga mięśni przeznaczonych na szynki got. wyniesie ok. 11-11,5 kg. – 60.4 – 63 %

Następujące mięśnie doliczono do tej wagi

1. Półbłoniasty. 2. Półścięgnisty . 3. Dwugłowy . 4. Czterogłowy . 5 Zespół mięśni pośladkowych.

Nadmieniam że sztuka była mięsna – czarna. Przy innych tłuściejszych sztukach z grubą słoniną wskaźniki mogą ulec zmianie

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4076-projekt-na-studia/#findComment-110136
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.