Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 tygodnie popełniłem :grin: ok. 5 Kg kiełbaski, ale że po pierwsze przesoliłem, poeksperymentowałem z przyprawami pierwsza próba zaparzonej kiełbasy okazała się klęską. wszyscy smakowali chwalili ale sam widziałem że dałem ciała.Zniechęcony niepowodzeniem zostawiłem kiełbaskę w wędzarce z myślą że może ją coś zeżre, ale że wczoraj przy okazji domowej imprezy moja żonka pochwaliła się moją porażką wszyscy biesiadnicy wyrazili chęć :tongue: spróbowania mojej klęski, i co asię okazało VIKTORIA :!: :!: :!: :!: :!: kiełbaska w standarcie kabanosów tylko deczko grubsza słoność ok. Wszyscy chcieli przepis ale w tej chwili moja próżność była górą , przepis autorski, tajemica itd. Czy ktoś z autorytetów naszej strony na w/wymienionym przypadku objaśni co się stało :question:
cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4080-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie stało i nic samo się nie zrobiło. Dobrze doprawiłeś . Próbowałeś na gorąco i prawdopodobnie Twoje kubki smakowe najbardziej wrażliwe są na sól w tym stanie kiełbasy. Albo miałeś wspaniałych biesiadników by Cię nie urazić chwalili ten wyrób . My tego nie próbowaliśmy wiec spokojnie musisz to sam ocenić. Pozdrawiam

Te popełnianie to strasznie mnie razi

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4080-kie%C5%82basa/#findComment-109974
Udostępnij na innych stronach

Sam to na :lol:na gorąco oceniałem i też stwierdziłem że spaprałem kięłbasę jedynym wytłumaczeniem dla mnie jest to że w ciągu tych 3 tyg. kiełbasa przeszła jakiś proces dojrzewania :!: :question:
cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4080-kie%C5%82basa/#findComment-109976
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Cedro, przy moich pierwszych kiełbaskach miałem taki sam efekt, próba na gorąco tragedia, za słona. Po ostygnięciu w sam raz. Myślę że Dziadek ma rację, chodzi o nasze kubki smakowe i ich reakcję na sól w produkcie gorącym.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4080-kie%C5%82basa/#findComment-109977
Udostępnij na innych stronach

przepis autorski, tajemica itd.

Nasze forum nie ma tajemnic. I to jest niepokojące bo tutaj dzielimy się swoimi doświadczeniami ucząc się nawzajem. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4080-kie%C5%82basa/#findComment-109978
Udostępnij na innych stronach

że w ciągu tych 3 tyg. kiełbasa przeszła jakiś proces dojrzewania

I osuszania na 100 % :wink:

Te popełnianie to strasznie mnie razi

Mnie też lecz niestety zauważyłem, że jest coraz bardziej powszechne .. :devil:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4080-kie%C5%82basa/#findComment-109979
Udostępnij na innych stronach

na gorąco oceniałem i też stwierdziłem że spaprałem kięłbasę

Gorąca kiełbasa, prosto z wędzarni, często sprawia wrażenie nie tylko przesolonej ale również nadmiernie przyprawionej. Już na nastepny dzień smaki się wyrównują i zaokrąglają. Wiem to z autopsji :grin: .

W trakcie dojrzewania kiełbasy rozwijają się w niej w jakimś stopniu - wszechobecne w naszym klimacie - mezofilne bakterie kwasu mlekowego. Smak kwaśny (w praktyce niewyczuwalny ze względu na niskie stężenie) redukuje odczucie słoności.

Dlatego mimo, że w Twojej kiełbasie stężenie soli po dwóch tygodniach niewątpliwie wzrosło (odparowała woda) odebrałeś poziom zasolenia jako zadawalający.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4080-kie%C5%82basa/#findComment-110019
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.