Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego na wędzonych udach kurczaka powstaje twarda papierowa skóra która nie nadaje się do jedzenia

... możesz przybliżyć temat z większą ilością danych o procesie wyrobu. Prawdopodobnie nastąpiło gdzieś przesuszenie powierzchni udek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/416-twarda-sk%C3%B3ra/#findComment-5345
Udostępnij na innych stronach

udka peklowałem całą noc w solance 10dkg soli /bez jodu/na 1litr wody następnie osuszyłem i władowałem do wędzarni nagrzanej do 45st i tak trzymałem około 2-2.5godz a później podniosłem tęperaturę do 60-70st na około 40min.Barwa i smak mięsa idealny żadnych krwawych chrząstek tylko skóra nie do zjedzenia.
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/416-twarda-sk%C3%B3ra/#findComment-5349
Udostępnij na innych stronach

tym sposobem prawie zawsze skóra taka będzie - należy przed wędzeniem podparzyć kurczaka i dopiero wędzić

od jakiegoś czasu zajadamy się kurczakiem wg Dziadka - poczytaj artykuły w dziale http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=28

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/416-twarda-sk%C3%B3ra/#findComment-5350
Udostępnij na innych stronach

Wosiu ja często wędzę kurczaki. możesz zobaczyć mój przepis na kurczaka cebulowego,

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=893 przed wędzeniem jeżeli wędzisz kurczaki w całości należy wrzucić go do wody o temp ok 80 st C na ok 2 minuty skórka wtedy będzie miękka a nie gumowa. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/416-twarda-sk%C3%B3ra/#findComment-5351
Udostępnij na innych stronach

teraz chyba rozumiem zabrakło parzenia bo gdzieś wyczytałem że w przemysłowo najpierw parzą w autoklawach gorącym powietrzem a później wędzą.I chyba tu jest pies pogrzebany no może nie pies ale kurczak w sobotę ponawiam próby z kurczakiem.DZIĘKI
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/416-twarda-sk%C3%B3ra/#findComment-5352
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.