gregada Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Maja 2010 Hej. To moje trzecie dopiero wędzenie. Poprzednie udane wprawdzie, przeprowadzone jednak w dożo niższych temperaturach zimowych. Tym razem szykuje sie na najbliższy weekend z wędzeniem i mam duży dylemat. Przeglądam forum i nie trafiłem na post na ten temat, więc prosze o informacje: ile peklosoli, jak temperatura i ile dni (planuje 4-5 dni peklowania) w temperaturze tak jak obecnie około: w nocy 10 stopni i w dzień 15 (Anglia) Własnie zabieram się do przyrządzania roztworu, wcześniej posługiwałem sie tabelą z forum, tyle, że tam uwzględnione sa niższe temperatury...i nie wiem jak mam to rozegrać? Gdzie to mięso przechowa, ile czasu w takich, wyższych temperaturach, jakie stężenie?Będę ogromnie wdzięczny za pomoc, bo mięsko juz czeka i nie moge ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Maja 2010 Peklowanie jak w zimie. Temperatura peklowania nie może przekroczyć max. 6-7 st.C (8 to już granica, której absolutnie przekroczyć nie możesz. Do roztworu dodawaj zamrożone butelki z wodą lub włóż naczynie z mięsem na dolną półkę lodówki. Optymalna temeratura peklowania 4-6 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Maja 2010 Rozumiem. Czyli nie ma innej tabeli, na tak zwane ciepłe dni:) W takim razie chyba najwygodniej bedzie opróżnić lodówkę i tam mięso ulokować. Dzięki, ide walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Maja 2010 Rozumiem. Czyli nie ma innej tabeli, na tak zwane ciepłe dni:) Nie ma. Lato (znaczy ciepłe dni) to "niewdzięczny" okres dla nas, domowych zadymiaczy. Ja się posiłkowałem, tak jak pisał Maxell - zamrożonymi butelkami z wodą (2 -2,5L, zresztą pojemność butelek zależy od Twojego naczynia z peklowanym mięsem). Dwie wystarczy ale lepiej (bezpieczniej) zamrozić trzy, oczywiście w bardzo ciepłe dni i jak się ma miejsce w zamrażarce. I tylko wymieniasz butelki: zamrażarka - solanka, solanka -zamrażarka itd.Dobry sposób bo przy okazji kontrolujesz solankę i przewracasz mięso o czym często zapominamy jak się pekluje w zimne dni :smile: ( przeważnie przypominamy sobie o mięsie jak trzeba wyjąć do wędzenia, no w dużym uproszczeniu :grin: ) Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Maja 2010 Na wszystko jest sposób dobry lub mniej dobry lub taki - Poczytaj http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1600Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregada Opublikowano 31 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Maja 2010 Jasne. Dużo informacji, na pewno skorzystam. Tymczasem, poniewaz wcześniej nie wpadłem na pomysł mrożenia butelek, wywaliłem połowę z lodówki i cudem wlazł tam wielki gar z mięsem. Powinno być dobrze. Będę zaglądać dwa, trzy razy dziennie...W każdym razie dzikęki za rady, człowiek tepy na początku jest bardzo:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Maja 2010 Dobrze zrobiłeś. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.