Skocz do zawartości

PILNE! Temparatura peklowania w lecie


Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

 

To moje trzecie dopiero wędzenie. Poprzednie udane wprawdzie, przeprowadzone jednak w dożo niższych temperaturach zimowych.

 

Tym razem szykuje sie na najbliższy weekend z wędzeniem i mam duży dylemat.

Przeglądam forum i nie trafiłem na post na ten temat, więc prosze o informacje: ile peklosoli, jak temperatura i ile dni (planuje 4-5 dni peklowania) w temperaturze tak jak obecnie około:

w nocy 10 stopni i w dzień 15 (Anglia)

 

Własnie zabieram się do przyrządzania roztworu, wcześniej posługiwałem sie tabelą z forum, tyle, że tam uwzględnione sa niższe temperatury...i nie wiem jak mam to rozegrać? Gdzie to mięso przechowa, ile czasu w takich, wyższych temperaturach, jakie stężenie?

Będę ogromnie wdzięczny za pomoc, bo mięsko juz czeka i nie moge ruszyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie jak w zimie. Temperatura peklowania nie może przekroczyć max. 6-7 st.C (8 to już granica, której absolutnie przekroczyć nie możesz.

Do roztworu dodawaj zamrożone butelki z wodą lub włóż naczynie z mięsem na dolną półkę lodówki. Optymalna temeratura peklowania 4-6 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113524
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem. Czyli nie ma innej tabeli, na tak zwane ciepłe dni:)

 

W takim razie chyba najwygodniej bedzie opróżnić lodówkę i tam mięso ulokować. Dzięki, ide walczyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113525
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem. Czyli nie ma innej tabeli, na tak zwane ciepłe dni:)

 

Nie ma. Lato (znaczy ciepłe dni) to "niewdzięczny" okres dla nas, domowych zadymiaczy.

 

Ja się posiłkowałem, tak jak pisał Maxell - zamrożonymi butelkami z wodą (2 -2,5L, zresztą pojemność butelek zależy od Twojego naczynia z peklowanym mięsem). Dwie wystarczy ale lepiej (bezpieczniej) zamrozić trzy, oczywiście w bardzo ciepłe dni i jak się ma miejsce w zamrażarce. I tylko wymieniasz butelki: zamrażarka - solanka, solanka -zamrażarka itd.Dobry sposób bo przy okazji kontrolujesz solankę i przewracasz mięso o czym często zapominamy jak się pekluje w zimne dni :smile: ( przeważnie przypominamy sobie o mięsie jak trzeba wyjąć do wędzenia, no w dużym uproszczeniu :grin: )

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113528
Udostępnij na innych stronach

Na wszystko jest sposób dobry lub mniej dobry lub taki - Poczytaj

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1600

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113533
Udostępnij na innych stronach

Jasne. Dużo informacji, na pewno skorzystam.

Tymczasem, poniewaz wcześniej nie wpadłem na pomysł mrożenia butelek, wywaliłem połowę z lodówki i cudem wlazł tam wielki gar z mięsem. Powinno być dobrze. Będę zaglądać dwa, trzy razy dziennie...

W każdym razie dzikęki za rady, człowiek tepy na początku jest bardzo:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113534
Udostępnij na innych stronach

Dobrze zrobiłeś. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4196-pilne-temparatura-peklowania-w-lecie/#findComment-113536
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.