jackfantom Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Na początku maja miałem okazję kupić świniaczka do upieczenia w domowym piekarniku, producentem jest jedna z firm w Bielsku- Białej, ważył bodajże 3 kg, mięsko chude, podejrzewam, że średniej jakości. Ale właśnie w tej sprawie chciałbym zasięgnąć Waszej opini. Oraz sprawa na nr 2 jak wykonać to samemu od podstaw? Piekł się ok. 3 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Daj lepsze fotki. Patrząc na zdjęcia wygląd, że ten prosiaczek był wykonany z drobiu. Odnośnie pytania nr 2. Przyjedź na zlot to sam zobaczysz.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Drobiowy nie był na pewno, wieprzowy i składał się z kilku rodzajów mięsa.Nie mam zdjęć przekroju niestety, zbyt szybko poszedł na stół i został spałaszowany na rodzinnej imprezie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2010 ważył bodajże 3 kgBardzo malutki ,zastanawiam się czy mięso nie było galaretowate. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 12 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Na ciepło nie zauważyłem i nie odczułem żadnych uchybień, na zimno już było gorzej, pojawiła się przy skórze galareta. (nie jestem znawcą takich wyrobów) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Czerwca 2010 ważył bodajże 3 kgBardzo malutki ,zastanawiam się czy mięso nie było galaretowate. Przecież to nie prawdziwy prosiaczek tylko kawałki mięsa z odpowiedniej formy o kształcie świnki. Może jako formę wykorzystują starą skarbonkę :grin: Ciekawi mnie też ta "skóra", może to wina zdjęć, ale ja tam widzę "gęsią skórkę", chyba że mu zimno po prostu było :tongue: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Oczywiście, że nie jest to cały prosiaczek, tylko mięso z formy. Jest to wyrabiane na masową skalę w różnych wielkościach, ale chętnie sam bym sobie sprawił taką formę. Tylko pytanie skąd? Skóra na nim - smaczna nieco gumowata. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2010 chętnie sam bym sobie sprawił taką formę. Tylko pytanie skąd?Widziałem w jednym ze sklepów wyrób z http://www.lukullus.pl/?page=oferta&kat=19 Formę można zakupić np. http://www.gastrosilesia.pl/forma-praska-do-szynki-prosiaczek-1-4-kg.html Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2010 W sklepie lukullus.pl jest wersja z kaszą, bądź innymi dodatkami, ja miałem wersję samego mięsa. Forma droga :/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Ja bym sobie szynkę(3 do 5kg) kupił, uwedził i zparzył lub ugotwał i na grill wtedy wiesz co masz :thumbsup: wszystko inne to kij :grin: prosiaczek to już 30 kg lub wiecej :thumbsup: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Tak owszem następnym razem na pewno zrobię sobie sam szyneczkę z grilla, ale to było raczej w formie ciekawostki kulinarnej podane na imprezie rodzinnej. Ładnie wyglądało jak dla mnie na stole Do tego niezwykle ostra i kwaśna kapusta zasmażana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Przecież to nie prawdziwy prosiaczek tylko kawałki mięsa z odpowiedniej formy o kształcie świnki. Może jako formę wykorzystują starą skarbonkę :blush: Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest.My piekliśmy prosiaczki wszystkim swoim wnukom na pierwsze urodziny /tzn. piekły się w piekarni/ ale były zupełnie inne, dlatego się zdziwiłam.Ale pomysł na takie formy ktoś miał fajny. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Czerwca 2010 My piekliśmy prosiaczki wszystkim swoim wnukom na pierwsze urodziny /tzn. piekły się w piekarni/ To wnuki pewnie nawet nie spróbowały, ale za to reszta gości była wniebowzięta :devil: Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Czerwca 2010 jackfantom Chyba wiem co to za firma. :wink: Jeśli chcesz taką formę to nie widzę problemu.Jak dobrze pamiętam to występują w trzech wersjach 1kg, 3kg i 5kg.Ceny nie pamiętam ale nie był to "kosmos" Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Czerwca 2010 To wnuki pewnie nawet nie spróbowały, ale za to reszta gości była wniebowziętaWłaśnie tak było, a wnuki wkładały palce do uszu i oczu. Miały mały ubaw. :smile: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Znalazłem zdjęcia wyrobów i form: Nawet forma kury była: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technics Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Czerwca 2010 A wiesz coś na temat cen ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KIT Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Czy można te formy zamówić w sklepie lub gdzie to znależć ? Są to interesujące formy a wyroby z nich na pewno będą atrakcją na stole. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Jeśli są chętni na takie formy to tak jak pisałem nie ma problemu wstawić je do sklepu.Mam nadzieję że firma produkująca jeszcze istnieje.Trzy lata temu formy były w ofercie ale zainteresowania nie było żadnego.Dajcie znać i działam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Czerwca 2010 nie ma problemu wstawić je do sklepu Ja bym sie pisał :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Czerwca 2010 A czy ktoś wie jak zrobić taką skórę jaka jest na moich zdjęciach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zależy od ceny. :grin:Tu mają coś podobnego ale cena :shock: http://www.gastrosilesia.pl/forma-praska-do-szynki-prosiaczek-1-4-kg.html Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4228-%C5%9Bwiniaczek-gotowy/#findComment-114970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.