Benefaktor Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Witam wszystkich Forumowiczy. Chciałbym się pochwalić moim pierwszym razem. Wędzarnię zbudowałem z beczki, rurę dymową z rury od rynny a palenisko z kostki brukowej-jestem bardzo z niej dumny. Przepis na kiełbasę znalazłem na jakiejś stronie w necie. Postanowiłem wypróbować ten przepis ponieważ wydał mi się prosty i mało pracochłonny - w sam raz dla początkującego. Przepis:Składniki:Mięso: chude wieprzowe, ( łopatka) 2 kg;tłuste wieprzowe (podgardle) 1 - 1,5 kg.Przyprawy: sól - 100 g, saletra 1 łyżeczki, cukier - 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - 1 łyżeczka, ziele angielskie - 1 łyżeczki, goździki - 1 łyżeczki, tymianek - 1 łyżka, gałka muszkatołowa - 1 kostki, owoce jałowca - 1 łyżeczka, czosnek 5 - 6 dużych ząbków. Zamiast podgardla dałem boczek, pominąłem tymianek i goździki - nie za bardzo mi pasowały do smaku kiełbasy Kiełbaska wyszła pyszna z jednym ale: następnym razem dam trochę mniej soli jest troszkę za słona. Poza tym wszyscy z rodziny i sąsiedzi orzekli że jest bardzo smaczna. Mięsko zmieliłem przez sitko o otworach 1 cm, ale co się umęczyłem z nawlekaniem flaka na lejek to cała historia :lol: Wędziłem przez 4 godziny w temperaturze na oko 70 stopni, potem 20 minut parzyłem( temperatury nie znam, ustawiłem jak mi poradziła teściowa tak aby tylko "pykało". Kilka zdjęć mojej wędzarni. http://images38.fotosik.pl/305/fd3d203a2a25ba4bmed.jpg http://images46.fotosik.pl/309/3aa31d029a05e0e2med.jpg Następny będzie boczek, już się moczy w solance :thumbsup: Jak zrobię to się pochwalę(jak będzie czym) Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Gratuluję pierwszego wyrobu. Soli dajesz 15-20g na kilogram farszu. Jeśli wędziłeś w temp. 70 stopni parzenie było niepotrzebne. Upiekłeś kiełbaskę. Jako początkującemu radzę stosować peklosól zamiast soli i saletry. Zapomniałeś o klasyfikacji mięsa i mieleniu na różnych sitach. Co wyrób powinno być lepiej. :grin: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-115997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Witam!Jak na pierwszy raz fajnie Ci to wyszło, i nawet kiełbaski okręcone.Ja nie okręcam, z lenistwa, i z estetyki, bo mi się bardziej podoba nieokręcona.Wrzuć jeszcze zdjęcie przekroju kiełbaski.Aha i chyba nie za dobrze osuszyłeś kiełbasę, bo Ci się okopciła, następnym razem osusz ją dobrze i wędź suchym drewnem, i w ciut niższej temp. najwyżej pod koniec podnieść, żeby upiec, albo zamiast tego sparz tak samo jak teraz.Wędzarka bardzo fajna, też taką miałem, tylko, że zamiast blachy na wierzchu miałem coś w rodzaju koca, świetnie się sprawdzał, z resztą teraz też go używam ale w dużo większej wędzarni.Pozdrawiam Marek! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-115999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Wędzarnia i kiełbasa zajebista :grin: :thumbsup: tylko zamiast blachy daj worek i bedzie napewno OK. :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Witam wszystkich ForumowiczyWitanko Benefaktor :smile: Chciałbym się pochwalić moim pierwszym razem.Kolorek kiełbaski jest mi bardzo znajomy :rolleyes: Jak na pierwszy raz to i tak jaśniejsza i ładniejsza od mojej :lol: Wędzarka bardzo fajna, też taką miałem, tylko, że zamiast blachy na wierzchu miałem coś w rodzaju kocatylko zamiast blachy daj worek i bedzie napewno OKJak szmata to nie za gruba, a jak blacha to na jakiś deseczkach lub sztachetach położonych na beczce, blacha będzie wyżej, beczka będzie częściowo odkryta i będzie łatwiej temp. w beczce regulować. Możesz popatrzeć tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/49fcd03be342ca30.html :smile: Co wyrób powinno być lepiej. :grin:No raczej na pewno :smile: [ Dodano: Wto 29 Cze, 2010 14:36 ] Osuszanie wędlin w beczce przed wędzeniem właściwym konieczne :!: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benefaktor Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Blacha ma u góry otwór z przysłoną, nie może być? Kiełbasę suszyłem przez 12 godzin, drewno dębowe też było suche -leży porąbane od 2 lat w drewutni więc co może jeszcze być przyczyną okopcenia? Zdjęcia przekroju postaram się wrzucić jutro. A co do soli to nie dałem saletry ani pektosoli bo zwyczajnie nie miałem. Czy dodatek saletry polepsza smak- jakość wyrobu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Czy dodatek saletry polepsza smak- jakość wyrobu?Daje kolor i przedłuża trwałość wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Blacha ma u góry otwór z przysłoną, nie może być?Jak Ci tak łatwiej temp. w beczce utrzymać to jasne,że może być. Kiełbasę suszyłem przez 12 godzinChodzi o osuszanie wędlin w wędzarni poczytaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178&page=3 :smile: [ Dodano: Wto 29 Cze, 2010 14:41 ] Najlepiej to poczytaj całą Akademię Dziadka. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benefaktor Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Dziękuję za wszystkie uwagi i rady, myślę że następne wędzenie będzie jeszcze lepsze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Czerwca 2010 myślę że następne wędzenie będzie jeszcze lepsze. Pozdrawiam.Nie wątpię, powodzenia przy następnych wyrobach :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Witam. ale co się umęczyłem z nawlekaniem flaka na lejek to cała historia :lol: Miałeś cienkie jelita czy lejek strasznie gruby :question: .Bo normalnie, to nakładasz początek jelita na lejek i wyciskasz/wypychasz trochę farszu aby wystawał za lejek, wtedy nadziewanie jelita na lejek nie sprawia kłopotu. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Z obsuszaniem jest tak że jak włożysz zimną kiełbasę do wygrzanej wędzarni to Ci się po prostu spoci, czego w głównej mierze będzie różnica tęmperatur, na powierzchni kiełbasy/wędzonki pojawiają się kropelki wody.Dlatego kiełbasę wkładasz do wędzarni gdy w palenisku jest sam żar, i nie przykrywasz i nie dokładasz drewna, jak kiełbaska będzie sucha przykrywasz, dokładasz drewna i jazda, i nie przesadzaj z temperaturą.A najlepiej poczytaj Akademię Dziadka tak jak Zbój radzi to podstawa:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Może następnym razem będzie lepiej.Trzymam kciuki Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychybu Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Grudnia 2024 Sól zwykła czy peklosól, co jest lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-976022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Grudnia 2024 5 minut temu, krzychybu napisał(a): Sól zwykła czy peklosól, co jest lepsze? Jedno i drugie słone 😁, do wędlin zawsze stosuj peklosól. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-976026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.