Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczy. Chciałbym się pochwalić moim pierwszym razem. Wędzarnię zbudowałem z beczki, rurę dymową z rury od rynny a palenisko z kostki brukowej-jestem bardzo z niej dumny. Przepis na kiełbasę znalazłem na jakiejś stronie w necie. Postanowiłem wypróbować ten przepis ponieważ wydał mi się prosty i mało pracochłonny - w sam raz dla początkującego. Przepis:Składniki:Mięso: chude wieprzowe, ( łopatka) 2 kg;tłuste wieprzowe (podgardle) 1 - 1,5 kg.Przyprawy: sól - 100 g, saletra 1 łyżeczki, cukier - 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - 1 łyżeczka, ziele angielskie - 1 łyżeczki, goździki - 1 łyżeczki, tymianek - 1 łyżka, gałka muszkatołowa - 1 kostki, owoce jałowca - 1 łyżeczka, czosnek 5 - 6 dużych ząbków.

Zamiast podgardla dałem boczek, pominąłem tymianek i goździki - nie za bardzo mi pasowały do smaku kiełbasy

Kiełbaska wyszła pyszna z jednym ale: następnym razem dam trochę mniej soli jest troszkę za słona. Poza tym wszyscy z rodziny i sąsiedzi orzekli że jest bardzo smaczna.

Mięsko zmieliłem przez sitko o otworach 1 cm, ale co się umęczyłem z nawlekaniem flaka na lejek to cała historia :lol: Wędziłem przez 4 godziny w temperaturze na oko 70 stopni, potem 20 minut parzyłem( temperatury nie znam, ustawiłem jak mi poradziła teściowa tak aby tylko "pykało".

Kilka zdjęć mojej wędzarni.

 

http://images38.fotosik.pl/305/fd3d203a2a25ba4bmed.jpg http://images46.fotosik.pl/309/3aa31d029a05e0e2med.jpg

Następny będzie boczek, już się moczy w solance :thumbsup: Jak zrobię to się pochwalę(jak będzie czym)

Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję pierwszego wyrobu.

Soli dajesz 15-20g na kilogram farszu.

Jeśli wędziłeś w temp. 70 stopni parzenie było niepotrzebne. Upiekłeś kiełbaskę.

Jako początkującemu radzę stosować peklosól zamiast soli i saletry.

Zapomniałeś o klasyfikacji mięsa i mieleniu na różnych sitach.

Co wyrób powinno być lepiej. :grin:

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-115997
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Jak na pierwszy raz fajnie Ci to wyszło, i nawet kiełbaski okręcone.

Ja nie okręcam, z lenistwa, i z estetyki, bo mi się bardziej podoba nieokręcona.

Wrzuć jeszcze zdjęcie przekroju kiełbaski.

Aha i chyba nie za dobrze osuszyłeś kiełbasę, bo Ci się okopciła, następnym razem osusz ją dobrze i wędź suchym drewnem, i w ciut niższej temp. najwyżej pod koniec podnieść, żeby upiec, albo zamiast tego sparz tak samo jak teraz.

Wędzarka bardzo fajna, też taką miałem, tylko, że zamiast blachy na wierzchu miałem coś w rodzaju koca, świetnie się sprawdzał, z resztą teraz też go używam ale w dużo większej wędzarni.

Pozdrawiam Marek!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-115999
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich Forumowiczy

Witanko Benefaktor :smile:

Chciałbym się pochwalić moim pierwszym razem.

Kolorek kiełbaski jest mi bardzo znajomy :rolleyes:

Jak na pierwszy raz to i tak jaśniejsza i ładniejsza od mojej :lol:

Wędzarka bardzo fajna, też taką miałem, tylko, że zamiast blachy na wierzchu miałem coś w rodzaju koca

tylko zamiast blachy daj worek i bedzie napewno OK

Jak szmata to nie za gruba, a jak blacha to na jakiś deseczkach lub sztachetach położonych na beczce, blacha będzie wyżej, beczka będzie częściowo odkryta i będzie łatwiej temp. w beczce regulować. Możesz popatrzeć tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/49fcd03be342ca30.html :smile:

Co wyrób powinno być lepiej. :grin:

No raczej na pewno :smile:

 

[ Dodano: Wto 29 Cze, 2010 14:36 ]

Osuszanie wędlin w beczce przed wędzeniem właściwym konieczne :!:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116001
Udostępnij na innych stronach

Blacha ma u góry otwór z przysłoną, nie może być? Kiełbasę suszyłem przez 12 godzin, drewno dębowe też było suche -leży porąbane od 2 lat w drewutni więc co może jeszcze być przyczyną okopcenia? Zdjęcia przekroju postaram się wrzucić jutro. A co do soli to nie dałem saletry ani pektosoli bo zwyczajnie nie miałem. Czy dodatek saletry polepsza smak- jakość wyrobu?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116002
Udostępnij na innych stronach

Blacha ma u góry otwór z przysłoną, nie może być?

Jak Ci tak łatwiej temp. w beczce utrzymać to jasne,że może być.

Kiełbasę suszyłem przez 12 godzin

Chodzi o osuszanie wędlin w wędzarni poczytaj tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178&page=3 :smile:

 

[ Dodano: Wto 29 Cze, 2010 14:41 ]

Najlepiej to poczytaj całą Akademię Dziadka.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116004
Udostępnij na innych stronach

myślę że następne wędzenie będzie jeszcze lepsze. Pozdrawiam.

Nie wątpię, powodzenia przy następnych wyrobach :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116009
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

ale co się umęczyłem z nawlekaniem flaka na lejek to cała historia :lol:

Miałeś cienkie jelita czy lejek strasznie gruby :question: .Bo normalnie, to nakładasz początek jelita na lejek i wyciskasz/wypychasz trochę farszu aby wystawał za lejek, wtedy nadziewanie jelita na lejek nie sprawia kłopotu.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116010
Udostępnij na innych stronach

Z obsuszaniem jest tak że jak włożysz zimną kiełbasę do wygrzanej wędzarni to Ci się po prostu spoci, czego w głównej mierze będzie różnica tęmperatur, na powierzchni kiełbasy/wędzonki pojawiają się kropelki wody.

Dlatego kiełbasę wkładasz do wędzarni gdy w palenisku jest sam żar, i nie przykrywasz i nie dokładasz drewna, jak kiełbaska będzie sucha przykrywasz, dokładasz drewna i jazda, i nie przesadzaj z temperaturą.

A najlepiej poczytaj Akademię Dziadka tak jak Zbój radzi to podstawa:

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=100

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116011
Udostępnij na innych stronach

Może następnym razem będzie lepiej.Trzymam kciuki

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-116012
Udostępnij na innych stronach

  • 14 lat później...
5 minut temu, krzychybu napisał(a):

Sól zwykła czy peklosól, co jest lepsze?

Jedno i drugie słone 😁, do wędlin zawsze stosuj peklosól.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4287-moja-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-976026
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.