Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

trochę ponad tydzień temu (w zeszłą sobotę) zrobiłem i uwędziłem coś ala krakowską, według przepisu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379.

Pod koniec wędzenia z 40 min piekłem, ale bez pomiaru tempartury w batonie - baton 45mm gruby wisiał w temp. ok. 90st. Wyszło ładnie wybarwione i pomarszczone :)

Nie miałem czasu się nią "zająć" więc od tamtej pory leży w chłodziarce, ok. 10st, i obsycha.

Co teraz zrobić, żeby jej nie zepsuć?

Lepiej sparzyć i jeszcze powędzić, czy odpuścić parzenie i wędzić a potem piec?

Zależy mi, żeby się nie "ciągnęła", tzn żeby dała się gryźć bylejakimi zębami.

Krzysiek

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/

Witam

Pod koniec wędzenia z 40 min piekłem,

Jeżeli w/w podpiekłeś w wędzarni to nie musisz już nic więcej robić . Radzę na przyszłość na pierwszy raz wykonać zgodnie z instrukcją i zaopatrzyć się w termometr . Nie jest to duży wydatek a jak pomocny . O ząbki należy dbać . :smile:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Dzięki za odpowiedź.

Czyli kiełbasa już powinna się nadawać do degustacji, czy tak jak w przepisie jeszcze raz ją wędzić?

Nie jest jej dużo, ze 3kg, więc super trwała być nie musi, chodzi tylko o smak.

czy tak jak w przepisie jeszcze raz ją wędzić?

Czytaj instrukcje ze zrozumieniem . Ponownie wędzimy kiełbaskę po parzeniu . Po pieczeniu jest to zbędne .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Witaj koles !

Ja swoją krakowską, piekłem w wędzarni przez dwie godziny, zanim osiągneła temp. wewnątrz 68st. Kiełbasa była w osłonce białkowej fi 65,temp. pieczenia do 90st. Na drugi dzień jeszcze ją wędziłem w zimnym dymie, ale miała to być Krakowska Pieczona Sucha.

Była wyśmienita.

Pozddrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Dzięki za odpowiedź.

Czyli kiełbasa już powinna się nadawać do degustacji, czy tak jak w przepisie jeszcze raz ją wędzić?

Nie jest jej dużo, ze 3kg, więc super trwała być nie musi, chodzi tylko o smak.

Jeżeli to Twój pierwszy wyrób to stosuj się do instrukcji,jeśli już parzyłeś to możesz ponownie wędzic kiełbasę.

Zrób degustację i zpobaczysz czy Ci odpowiada taka jaka jest teraz , jak nie to możesz sparzyć i podwedzić ponownie lub jeszcze raz zapiec w wędzarni. Sądzę jednak że będzie OK
Jeśli tą kiełbasę ściśniesz w palcach i będzie ścisła, to jest gotowa a jeśli będzie gumowata to znaczy ,że jest w środku surowa.To taki prosty sposób na sprawdzenie bez termometru.Ale lepiej z termometrem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Zachęcony wypowiedziami zrobiłem degustację.

No cóż.

Mój długoterminowy plan to było zrobić krakowską suchą przynajmniej tak dobrą, jak z firmy na K.

Nie wiem co będzie dalej, bo to co wykroiłem z batona jest o niebo lepsze od tego na K....

Re-we-lac-ja.

Dziękuję Panowie za wsparcie. Parzenia ani drugiego wędzenia nie będzie, 40-50min pieczenia przy tej grubości batona w zupełności wystarczyło. Mięsko jest pyszne i mięciutkie.

No to gratulacje koles, ale kup sobie termometr będziesz miał pewnośc i powtaarzalność wyrobu.

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

No to gratulacje koles, ale kup sobie termometr będziesz miał pewnośc i powtaarzalność wyrobu.

Dzięki :)

Termometr mam, ale nie wetknąłem w baton tylko mierzyłem temperaturę powietrza w wędzarni. Następnym razem pewno wetknę.