koles Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lipca 2010 Cześć, trochę ponad tydzień temu (w zeszłą sobotę) zrobiłem i uwędziłem coś ala krakowską, według przepisu http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379.Pod koniec wędzenia z 40 min piekłem, ale bez pomiaru tempartury w batonie - baton 45mm gruby wisiał w temp. ok. 90st. Wyszło ładnie wybarwione i pomarszczone Nie miałem czasu się nią "zająć" więc od tamtej pory leży w chłodziarce, ok. 10st, i obsycha. Co teraz zrobić, żeby jej nie zepsuć? Lepiej sparzyć i jeszcze powędzić, czy odpuścić parzenie i wędzić a potem piec? Zależy mi, żeby się nie "ciągnęła", tzn żeby dała się gryźć bylejakimi zębami.Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lipca 2010 Witam Pod koniec wędzenia z 40 min piekłem, Jeżeli w/w podpiekłeś w wędzarni to nie musisz już nic więcej robić . Radzę na przyszłość na pierwszy raz wykonać zgodnie z instrukcją i zaopatrzyć się w termometr . Nie jest to duży wydatek a jak pomocny . O ząbki należy dbać . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koles Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lipca 2010 Dzięki za odpowiedź. Czyli kiełbasa już powinna się nadawać do degustacji, czy tak jak w przepisie jeszcze raz ją wędzić?Nie jest jej dużo, ze 3kg, więc super trwała być nie musi, chodzi tylko o smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lipca 2010 czy tak jak w przepisie jeszcze raz ją wędzić? Czytaj instrukcje ze zrozumieniem . Ponownie wędzimy kiełbaskę po parzeniu . Po pieczeniu jest to zbędne . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lipca 2010 Witaj koles ! Ja swoją krakowską, piekłem w wędzarni przez dwie godziny, zanim osiągneła temp. wewnątrz 68st. Kiełbasa była w osłonce białkowej fi 65,temp. pieczenia do 90st. Na drugi dzień jeszcze ją wędziłem w zimnym dymie, ale miała to być Krakowska Pieczona Sucha.Była wyśmienita. Pozddrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GastroSilesia Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lipca 2010 Dzięki za odpowiedź. Czyli kiełbasa już powinna się nadawać do degustacji, czy tak jak w przepisie jeszcze raz ją wędzić? Nie jest jej dużo, ze 3kg, więc super trwała być nie musi, chodzi tylko o smak. Jeżeli to Twój pierwszy wyrób to stosuj się do instrukcji,jeśli już parzyłeś to możesz ponownie wędzic kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zrób degustację i zpobaczysz czy Ci odpowiada taka jaka jest teraz , jak nie to możesz sparzyć i podwedzić ponownie lub jeszcze raz zapiec w wędzarni. Sądzę jednak że będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lipca 2010 Jeśli tą kiełbasę ściśniesz w palcach i będzie ścisła, to jest gotowa a jeśli będzie gumowata to znaczy ,że jest w środku surowa.To taki prosty sposób na sprawdzenie bez termometru.Ale lepiej z termometrem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koles Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zachęcony wypowiedziami zrobiłem degustację. No cóż. Mój długoterminowy plan to było zrobić krakowską suchą przynajmniej tak dobrą, jak z firmy na K. Nie wiem co będzie dalej, bo to co wykroiłem z batona jest o niebo lepsze od tego na K....Re-we-lac-ja.Dziękuję Panowie za wsparcie. Parzenia ani drugiego wędzenia nie będzie, 40-50min pieczenia przy tej grubości batona w zupełności wystarczyło. Mięsko jest pyszne i mięciutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lipca 2010 No to gratulacje koles, ale kup sobie termometr będziesz miał pewnośc i powtaarzalność wyrobu. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koles Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lipca 2010 No to gratulacje koles, ale kup sobie termometr będziesz miał pewnośc i powtaarzalność wyrobu. Dzięki Termometr mam, ale nie wetknąłem w baton tylko mierzyłem temperaturę powietrza w wędzarni. Następnym razem pewno wetknę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4300-jak-wyko%C5%84czy%C4%87-krakowsk%C4%85-w-do%C5%9B%C4%87-cienkiej-os%C5%82once/#findComment-116713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.