beiot Opublikowano 19 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lipca 2010 Witam Kiełbaska z indyka gruba: Surowce i dodatki: - uda z indyka - tłuszcz wieprzowy 15% - peklosól 17g/kg - pieprz naturalny 1,5g/kg - gałka muszkatołowa 0,3g/kg - czosnek granulowany 1g/kg - osłonki białkowe fi 65mm - woda 10% w dwóch częściach Mięso z indyka klasyfikowane. Ikl mielone na sitku 10mm, błony na 3mm, tłuszcz na 8mm Po zmieleniu dodana peklosól i przyprawy oraz woda w ilości 5%. Mieszanie, a następnie peklowanie w lodówce ok 24h. Następnie po wyjęciu z lodówki wymieszanie z wodą w ilości 5% i napełnienie osłonek. Osadzanie 1h, osuszanie ok 45min wentylatorem i wędzenie dymem o temp ok 50 stopni przez 1 h i dymem o temp ok 70 stopni przez 3h. Dalej standardowo parzenie. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4349-kie%C5%82basa-z-indyka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Lipca 2010 Moje gratulacje, mam 1 pytanie: gdzie kupujesz takie osłonki? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4349-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-118441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lipca 2010 Biotit, nie ma problemu z takimi osłonkami... sklep naszego Miro a jesli chcesz coś osobiście to np w Nadarzynie pełen wybór.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4349-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-118443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lipca 2010 Wygląda bardzo smacznie i pewnie taka jest... Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4349-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-118446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lipca 2010 Biotit, nie ma problemu z takimi osłonkami... sklep naszego Miro a jesli chcesz coś osobiście to np w Nadarzynie pełen wybór.... Dziękuję, czy byłeś w Nadarzynie, bo nie kojarzę gdzie jest ten sklep? jestem również ciekaw gdzie kupowane było to mięso, chyba nie w Sieci? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4349-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-118447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lipca 2010 Hurtownia MASTIW, Nadarzyn k/Warszawy ul. Żółwińska 16 tel. 022 729 85 37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4349-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-118449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lipca 2010 czy byłeś w Nadarzynie, bo nie kojarzę gdzie jest ten sklep?pewnie że byłem..... hurtownia nazywa się "Mastiw" i mieści przy ul. Żółwińskiej 16 http://www.pkt.pl/s/nadarzyn/839473/mastiw_sj.html ale jeśli chcesz to od kolegi Miro paczuszkę bez kłopotu przywiozą pod drzwi :lol: http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-bialkowe-c-22.html jestem również ciekaw gdzie kupowane było to mięso, chyba nie w Sieci?troszkę to sarkastycznie zabrzmiało..... :rolleyes: - kolega Beiot z racji miejsca zamieszkania ma dostęp do dobrego surowca..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4349-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-118450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 25 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lipca 2010 - kolega Beiot z racji miejsca zamieszkania ma dostęp do dobrego surowca.....mięsko nie z Sieci potwierdzam, gdzie kupujesz takie osłonki? tak jak podał Ci abratek, np. u Miro http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-bialkowe-c-22.html Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4349-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-118461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 26 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lipca 2010 Bardzo dziękuję za cenne uwagi i pomocne informacje. Okazuje się, że mam blisko Hurtownię akcesoriów masarskich (W-wa Prymasa Tysiąclecia), jak tam trafię, to zdam relację. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4349-kie%C5%82basa-z-indyka/#findComment-118527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.