Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

 

Moja kolejna kiełbasa cienka.. Niby podobna, ale zamieniłam co nieco.

Skład na 5kg:

2kg wieprzowiny kl I (z szynki)

2kg wieprzowiny kl III (z karczku)

1kg wieprzowiny kl II ( średnio tłusty boczek)

 

Przyprawy:

mieszanka peklująca (55% peklosoli +45% soli) 0,016kg/1kg mięsa

prawie cała główka czosnku (bez 2 ząbków) starta na małych oczkach tarki

pieprz grubo mielony

"kucharek"

"maggi"

odrobinę gotowej mieszanki do kiełbas

 

 

Wszystkie przyprawy dałam na oko, bo co do tego to mam jakoś wyczucie (praktyka na mielonych :wink: )

Pewnie niektórzy będą komentować szczególnie 3 ostatnie przyprawy... Ja jednak chciałam zrobić w smaku podobną do mojej pierwszej kiełbasy, ponieważ bardzo smakowała mojemu mężowi i dlatego nie zrezygnowałam z nich. Zresztą chudość tejże wersji również pod niego, na czym ja nie straciłam :wink:

 

Reszta wykonania bez zmian z wyjątkiem parzenia (0,5h w 72-78°C, studzenie w letniej wodze i stopniowo zimnej zaraz po sparzeniu). Wcześniej nie parzyłam w ogóle, bo dopieczona została wystarczająco w wędzarni.

 

A oto wyniki mojej trochę "odtłuszczonej" kiełbaski...

 

 

 

 

Pozdrawiam

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/
Udostępnij na innych stronach

2kg wieprzowiny kl III (z karczku)

Raczej powinnaś napisać "2 kg wieprzowiny kl II A". Ten element nie zawiera w dużych ilości mięsa kl III.

Barbarella, Ładnie wgląda kiełbasa wykonana przez Ciebie.

Dziękuję za poradę.. właśnie nie byłam pewna. Dobrze, że napisałam z jakiej części to i douczyć się mogę :grin:
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
O widzisz , a można przepis ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

To jest przepis Miro, ale łatwiej mi go było znaleźć w moim kompie niż w sieci :wink:

Składniki:

mięso wieprzowe chude najlepiej z szynki 5kg

mięso wieprzowe tłuste 5kg

peklosól 20 dkg

cukier 2 dkg

pieprz czarny 1,5 dkg

gałka muszkatołowa 0,4 dkg

jelita baranie o przekroju 22/24 mm

Wykonanie:

mięso chłodzimy do temperatury 2-4 C.

mięso mielimy na siatce ok. 8mm

dodajemy peklosól oraz przyprawy

mieszamy aż farsz nabierze kleistości

NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia.

Formujemy kiełbaski o długości ok. 15 cm, osadzamy ok. 8 godzin, wędzimy zimnym dymem

tak długo aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.

NIE parzymy.

Schładzamy i przechowujemy w lodówce.

 

Mój wkład do tego przepisu jest taki, że wykombinowałem, że karczek ma idealną relację tłuszczu do mięsa jak w tym przepisie, a skoro oba rodzaje mięs mielimy na siatce 8, to do dzieła.

AREK

Pewnie niektórzy będą komentować szczególnie 3 ostatnie przyprawy

Jeśli możesz to nie używaj gotowych mieszanek nie warto.Ale po składzie to ta kiełbaska wcale nie jest taka chuda taka akurat i ładnie wygląda i pewnie też jest smaczna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ja takie cienkie kiełbaski (konkretnie frankfuterki) robię wyłącznie z karczku

Ale w przepisie jest Iwp.Zastępujesz ją karczkiem?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia.

NIE parzymy.

:shock: :shock: :shock:
No tak, obciąłem trochę ten przepis i głupio wyszło. Tu jest reszta:

 

Sposób podania:

Kiełbaski układamy na patelni i zalewamy wodą tak aby były lekko przykryte.

Dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy patelnię tak długo aż; woda się odparuje całkowicie

A sparzona kiełbasa zacznie się smażyć.

Prawidłowo przygotowana kiełbaska powinna podczas przełamywania wydać charakterystyczny

trzask zwany Knack.

Nadesłał: Miro

adres tego artykułu: http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=1034

 

Z tym, że ja podaję tradycyjnie :grin:

 

Ale w przepisie jest Iwp.Zastępujesz ją karczkiem?

Przeczytaj ostatnie zdanie mojego poprzedniego posta.

AREK
dlatego nie pisałam chuda tylko o zmniejszonej zawartości tłuszczu... :wink: Mało w niej widać białych plamek, a w trakcie jedzenia ma się wrażenie, że jest prawie jak szynka. Nam bardzo smakuje. A ta przyprawa to jest mieszanka uniwersalna do kiełbas. Podobno same przyprawy, ale na pewno nie wiem, dostałam jej trochę od mojej sąsiadki, która zaraziła mnie tą pasją jaką jest robienie wędlin.
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)

Podobno same przyprawy

Raczej nie są to same przyprawy.Napisz jeszcze na jakich oczkach mieliłaś poszczególne gatunki mięsa bo to też ma znaczenie czy widać tłuszcz czy nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

mieliłam wszystko na 5mm, bo nie mam jeszcze większych siatek
Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Tak czułem.Dlatego nie widać tłuszczu.Ale ładnie wyszła bez podcieków. :thumbsup: :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Z informacji o kiełbasie dodam jeszcze, że ubyło mi od wagi surowego mięsa ok.27%... To chyba przeciętnie. :rolleyes:

 

Obliczyłam, że 1kg mojej kiełbasy kosztował mnie 17,00zł

 

Ciekawe czy można uzyskać mniejszy ubytek, ale nie stosując wysokowydajnych metod :question:

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Barbarella, Rozumiem, że to jest ten wyrób z ostatnio kupionego mięska z którym, był problem kiedy peklować. Napisz gdzie było kupione mięsko, bo może taki ubytek jest "normalny"

Witam

 

tak to z tego mięsa kupionego w środę. Kupuję w sklepie mięsnym, w którym pracuje moja znajoma i zawsze daje mi najświeższe oraz ostrzega gdy jest ze starych sztuk... Przymierzamy się z mężem kiedyś do kupienia połówki świni, ale mamy pewien dylemat.. Otóż mąż nie lubi tłusto jeść, a mi nie bardzo to potrzebne... Spora część odeszłaby nam z wagi :cry:

Może kiedyś to przeliczymy w praktyce, ale póki co kupuję tylko tyle ile mi potrzeba do wyrobu i na obiad.

 

Co do ceny, to akurat uważam, że to tanio (pomijając że swoje to bezcenne), bo u nas cena "lepszej kiełbasy" wynosi około 19,00 do 25,00/kg

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.