Barbarella Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich Moja kolejna kiełbasa cienka.. Niby podobna, ale zamieniłam co nieco. Skład na 5kg: 2kg wieprzowiny kl I (z szynki) 2kg wieprzowiny kl III (z karczku) 1kg wieprzowiny kl II ( średnio tłusty boczek) Przyprawy: mieszanka peklująca (55% peklosoli +45% soli) 0,016kg/1kg mięsa prawie cała główka czosnku (bez 2 ząbków) starta na małych oczkach tarki pieprz grubo mielony "kucharek" "maggi" odrobinę gotowej mieszanki do kiełbas Wszystkie przyprawy dałam na oko, bo co do tego to mam jakoś wyczucie (praktyka na mielonych :wink: ) Pewnie niektórzy będą komentować szczególnie 3 ostatnie przyprawy... Ja jednak chciałam zrobić w smaku podobną do mojej pierwszej kiełbasy, ponieważ bardzo smakowała mojemu mężowi i dlatego nie zrezygnowałam z nich. Zresztą chudość tejże wersji również pod niego, na czym ja nie straciłam :wink: Reszta wykonania bez zmian z wyjątkiem parzenia (0,5h w 72-78°C, studzenie w letniej wodze i stopniowo zimnej zaraz po sparzeniu). Wcześniej nie parzyłam w ogóle, bo dopieczona została wystarczająco w wędzarni. A oto wyniki mojej trochę "odtłuszczonej" kiełbaski... Pozdrawiam Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 2kg wieprzowiny kl III (z karczku) Raczej powinnaś napisać "2 kg wieprzowiny kl II A". Ten element nie zawiera w dużych ilości mięsa kl III. Barbarella, Ładnie wgląda kiełbasa wykonana przez Ciebie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Dziękuję za poradę.. właśnie nie byłam pewna. Dobrze, że napisałam z jakiej części to i douczyć się mogę :grin: Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ja takie cienkie kiełbaski (konkretnie frankfuterki) robię wyłącznie z karczku. I wychodzą super. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 O widzisz , a można przepis ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 To jest przepis Miro, ale łatwiej mi go było znaleźć w moim kompie niż w sieci :wink: Składniki: mięso wieprzowe chude najlepiej z szynki 5kg mięso wieprzowe tłuste 5kg peklosól 20 dkg cukier 2 dkg pieprz czarny 1,5 dkg gałka muszkatołowa 0,4 dkg jelita baranie o przekroju 22/24 mm Wykonanie: mięso chłodzimy do temperatury 2-4 C. mięso mielimy na siatce ok. 8mm dodajemy peklosól oraz przyprawy mieszamy aż farsz nabierze kleistości NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia. Formujemy kiełbaski o długości ok. 15 cm, osadzamy ok. 8 godzin, wędzimy zimnym dymem tak długo aż nabiorą złocisto-brązowego koloru. NIE parzymy. Schładzamy i przechowujemy w lodówce. Mój wkład do tego przepisu jest taki, że wykombinowałem, że karczek ma idealną relację tłuszczu do mięsa jak w tym przepisie, a skoro oba rodzaje mięs mielimy na siatce 8, to do dzieła. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Pewnie niektórzy będą komentować szczególnie 3 ostatnie przyprawy Jeśli możesz to nie używaj gotowych mieszanek nie warto.Ale po składzie to ta kiełbaska wcale nie jest taka chuda taka akurat i ładnie wygląda i pewnie też jest smaczna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Ja takie cienkie kiełbaski (konkretnie frankfuterki) robię wyłącznie z karczku Ale w przepisie jest Iwp.Zastępujesz ją karczkiem? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 NIE dodajemy do farszu wody po to aby kiełbaski mogły nią napęcznieć podczas parzenia.NIE parzymy. :shock: :shock: :shock:No tak, obciąłem trochę ten przepis i głupio wyszło. Tu jest reszta: Sposób podania: Kiełbaski układamy na patelni i zalewamy wodą tak aby były lekko przykryte. Dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy patelnię tak długo aż; woda się odparuje całkowicie A sparzona kiełbasa zacznie się smażyć. Prawidłowo przygotowana kiełbaska powinna podczas przełamywania wydać charakterystyczny trzask zwany Knack. Nadesłał: Miro adres tego artykułu: http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=1034 Z tym, że ja podaję tradycyjnie :grin: Ale w przepisie jest Iwp.Zastępujesz ją karczkiem? Przeczytaj ostatnie zdanie mojego poprzedniego posta. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 dlatego nie pisałam chuda tylko o zmniejszonej zawartości tłuszczu... :wink: Mało w niej widać białych plamek, a w trakcie jedzenia ma się wrażenie, że jest prawie jak szynka. Nam bardzo smakuje. A ta przyprawa to jest mieszanka uniwersalna do kiełbas. Podobno same przyprawy, ale na pewno nie wiem, dostałam jej trochę od mojej sąsiadki, która zaraziła mnie tą pasją jaką jest robienie wędlin. Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Podobno same przyprawy Raczej nie są to same przyprawy.Napisz jeszcze na jakich oczkach mieliłaś poszczególne gatunki mięsa bo to też ma znaczenie czy widać tłuszcz czy nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 mieliłam wszystko na 5mm, bo nie mam jeszcze większych siatek Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Tak czułem.Dlatego nie widać tłuszczu.Ale ładnie wyszła bez podcieków. :thumbsup: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-118934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Z informacji o kiełbasie dodam jeszcze, że ubyło mi od wagi surowego mięsa ok.27%... To chyba przeciętnie. :rolleyes: Obliczyłam, że 1kg mojej kiełbasy kosztował mnie 17,00zł Ciekawe czy można uzyskać mniejszy ubytek, ale nie stosując wysokowydajnych metod :question: Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-119275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Barbarella, Rozumiem, że to jest ten wyrób z ostatnio kupionego mięska z którym, był problem kiedy peklować. Napisz gdzie było kupione mięsko, bo może taki ubytek jest "normalny" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-119281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Witam tak to z tego mięsa kupionego w środę. Kupuję w sklepie mięsnym, w którym pracuje moja znajoma i zawsze daje mi najświeższe oraz ostrzega gdy jest ze starych sztuk... Przymierzamy się z mężem kiedyś do kupienia połówki świni, ale mamy pewien dylemat.. Otóż mąż nie lubi tłusto jeść, a mi nie bardzo to potrzebne... Spora część odeszłaby nam z wagi Może kiedyś to przeliczymy w praktyce, ale póki co kupuję tylko tyle ile mi potrzeba do wyrobu i na obiad. Co do ceny, to akurat uważam, że to tanio (pomijając że swoje to bezcenne), bo u nas cena "lepszej kiełbasy" wynosi około 19,00 do 25,00/kg Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4376-cienka-kie%C5%82basa-ze-zmniejszon%C4%85-ilo%C5%9Bci%C4%85-t%C5%82uszczu/#findComment-119283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.