szoter47 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 tylko,że ja robie szyke z 1 kg nie więcej.nr 5 mi zupełnie wystarcza zreszta kupiłam juz wyposażenie do takiej maszynki a mój problem to tylko mycie.Dzięki za zainteresowanie.Pozdrawiam Cytuj chce sie nauczyć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-119576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Co do mycia w zmywarce to Twoja sczerniała wskutek reakcji ze środkiem myjącym albo spłukującym. Jak się zachowa tam zelmerek to nie wiem,Będzie czarny. Sam to sprawdziłem, a w zasadzie to moja lepsza połowa. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-119612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreon13 Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Września 2010 Będę nie popularny ale maszynka nr 5 do 5-7 kg 2x w miesiącu wystarcza. Używam więc wiem mielenie szarpakiem, sitkiem 8, i kutrowanie 2 zajmuję ok 10-15 minut bez nakładu pracy pt kręcenie. Ale do nadziewania to się tak nadaje jak pięść do nosa. ,,dobra " chińska nadziewarka za 100pln biję ją na głowę. Nadziewałem ze dwa razy maszynką do mięsa 5-7 kg kiełbasy i zajmowało mi to ok 1 godziny. Cytuj życie jest szkołą negocjacji Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-126037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Września 2010 kreon13, Niestety posiadam tylko Zelmera, ale 30 kg kiełbasy nadziewam w dwie osoby, 4 godziny z piwkiem. Na własne potrzeby wystarczy tyle że męczące. Mam na oku nadziewarkę 20 kg cena 1500 zł zaraz wstawię fotkę z dwoma nadziewarkami każda w tej samej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-126063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Września 2010 Witam również posiadam Zelmera "8" .Dodatkowo dokupiłem siatki Fi - 6,10,13,16 i szarpak 3 otworowy z nożami w kompletach.Jednorazowo przerabiam do 15kg mięsa , a więc niewiele i choć nie mam większych zastrzeżeń do rozdrabniania mięsa chudego, to już z tłustym są problemy ( przegrzewanie ).Trzeba robić przerwę i schładzać mięsko oraz maszynkę.Jednak do nadziewania farszu kompletnie się nie nadaje .Zakupiłem tanią chińską nadziewarkę , która również mnie nie zadowalała ( choć znacznie lepsza niż Zelmer ). Dopiero zakup tej : http://a-bis.pl/NADZIEWARKA_DO_KIELBAS_8940E_POZIOMA_STALOWA_5_KG-1067.html spełnił moje oczekiwania .Piszę to dlatego , aby nowi adepci stojący przed wyborem , co kupić, nie popełniali błędu a tym samym nie narażali się na koszty nie przemyślanych zakupów. Ps. Pod wskazanym linkiem można uzyskać dodatkowy upust dla członków WB. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-126075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Września 2010 Pod wskazanym linkiem można uzyskać dodatkowy upust dla członków WB.Kupiłem tą nadziewarkę, jestem zadowolony. Szkoda tylko, że bez upustu dla WB. Ludzie biedni i oszczędni nie powinni kupować barachła. Warto kupić drożej, żeby było taniej. A jaki jest upust dla członków WB? :question: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-126077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Września 2010 a jak panowie sprawuje sie ta rączka ? Bo jak dla mnie to o na taka mikra sie wydaje Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-126079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Września 2010 a jak panowie sprawuje sie ta rączka ? Bo jak dla mnie to o na taka mikra sie wydaje Witam , Ja również miałem takie obawy. W realu jest inaczej. Rączka którą widać na zdjęciu jest zupełnie inna , bardziej masywna u nasady na oś przekładni. ( obrabiany odlew ) Na zdjęciu wygląda jakby była gięta z pręta ( ale mi się rymło ) :lol: Poza nią pozostałe elementy są takie same. Pod wskazanym linkiem można uzyskać dodatkowy upust dla członków WB. A jaki jest upust dla członków WB? :question: nie jest on automatyczny, ale można wynegocjować ok 7,5% pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-126091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Września 2010 Niestety posiadam tylko Zelmera, ale 30 kg kiełbasy nadziewam w dwie osobyMam na oku nadziewarkę 20 kg cena 1500 złTak sobie myślę, skoro starcza Zemlerek, to po co nadziewarka 20 kg :shock: :wink: Do takiej produkcji starczyla by 5 -7 kg.' Masz pomocnika "korbowego" nadziewanie kiełbasy 28 - 32 nadziewarką 5 kg trwa 1 do 2 min + cofnięcie tłoka około 30 sekund i napełnienie cylindra max 1 min. Czy opłaca się ten zakup? A może jest to tylko "luksus" jak to pisales w innym temacie :grin: :wink: ? Czy też myślisz o zwiększeniu w późniejszym czasie ilości i dokupisz do tej 20 kg nadziewarki maszynkę elektryczną 32" :question: :grin: :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-126096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Września 2010 TOSHIBA, Nie posiadam innego wyboru i tylko jeden sklep oferujący wyroby do produkcji masarskiej. Dalej uważam, że w produkcji amatorskiej na własne potrzeby nadziewarka to LUKSUS Trochę amatorsko przerobiłem nasadkę do Zelmera i jakoś nadziewanie w miarę sprawnie mi wychodzi. Zelmer jednak wymaga częstego czyszczenia plastikowej tulejki trzymającej ślimak. Swoja drogą cena za nadziewarkę 20 kilową z przekładnią dwu biegową za 1500 zł jest atrakcyjną ceną. Więcej wędzę rybek, polędwicy i szynki, a kiełbasy czasami robię max do 30 kilo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4382-maszynka-do-mi%C4%99sa-co-wybra%C4%87/page/2/#findComment-126191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.