Jacek Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Witam Szukam przepisu na słoninę marynowaną bardzo popularną na Ukrainie pod nazwą sało. Nie chodzi o słoninę soloną na sucho ale zamarynowaną w zalewie w słoiku. Próbowałem znaleźć na forum ale mi się nie udało. Jeśli możecie to proszę pomóżcie. Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Popatrz tutaj : https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=740&start=0 .. tylko tam nic nie ma chyba o marynowaniu. :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Szukam przepisu na słoninę marynowanąA może tak: Zalewa jak do peklowania mięsa z przyprawami: pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, przyprawy gotowane a właściwie parzone ok. 20 minut/i dodane do solanki po przestudzeniu.Słoninę można dodatkowo naszpikować czosnkiem. Wstawić w chłodne miejsce na 15 dni/ ja miałam w lodówce/. Gotowe. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 przepisy parusku :grin: http://supersalo.narod.ru/salomaking_1.htm#rem_11 :lol: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Darino, Wow, słonina ma w Rosji własną stronę :shock: U nas chyba nie ma takiego wyrobu. Widać, że to ich narodowa duma :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 słonina ma w Rosji własną stronęNawet dowcipy i anegdoty związane z sałem serwują. Ale przepisy są klasyczne: słoninę należy pogotować kilka minut po uprzednim zamarynowaniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 słoninę należy pogotować kilka minut po uprzednim zamarynowaniu Można pasteryzować wg. informacji jakie otrzymałam od mieszkańców Białorusi. Ja niekoniecznie muszę mieć "sało" w swoim menu ale tak też robią aby było trwalsze. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Najgorsze, że cięzko w tych czasach kupić taką słoninę jak kiedyś Zresztą nawet rosjanie płacą grube dolary za tą najgrubszą :wink: Kiedyś słonina na 3 palce to był standard , a teraz na jeden palec....i to najmniejszy :wink: Ja od lat stosują jedną metodę przygotowania słoniny. Na ten cel mam taką starą dębową skrzynkę w której układam słoninę przesypując warstwy grubą solą z siekanym czosnkiem i pieprzem starannie ugniatając. Potem na koniec drewniany dekiel, obciążenie i do piwnicy. Zaczynam spożywać po min 6 tyg , chociaż cięzko się oprzec by nie spróbować wcześniej Jakiś miesiąc temu kończyłem ostatni kawałek słoniny przygotowanej pod koniec marca......smakowała wybornie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Na ten cel mam taką starą dębową skrzynkęi do piwnicyZazdroszczę Ci i tej skrzynki i piwnicy. W lodówce mi zjełczała słonina robiona w ten sposób. [ Dodano: Czw 12 Sie, 2010 23:37 ] A co do słoniny, to prawda. Gdzie znajdziesz właśnie taką? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Mam wójka na wsi na mazurach:) parę świnek karmi zawsze po staremu słonina 5 cm to nie problem :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Sierpnia 2010 Dziękuję wszystkim, poczytałem przepisy cyrylicą ale jest tylko jeden o zalewanym solanką reszta to raczej modyfikacje solonego a jak pisałem nie chodzi o solone ale o zalane zalewą w słoiku.Jeśli jeszcze ktoś może pomóc to bardzo proszę. Cytuj Wszystkie Jacki to fajne chłopaki Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Mam wójka na wsi na mazurach:) parę świnek karmi zawsze po staremuTylko to muszą być też stare odmiany świń, te nowe nie chcą tyć :wink: Tak mi powiedział rolnik u którego chciałem zamówić naturalnie karmioną blondynkę. Powiedział, że próbował i nie da rady. Teraz są inne świnie. Jacek, Obecnie robię słoninkę taką ok 4cm. Udało mi się kupić ale nie w sklepie. Zalana jest solanką + cebula + ziele angielskie + kminek + goździki + majeranek + kolendra. Po 3 tygodniach w lodówce będzie wędzona. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Gdzie znajdziesz właśnie taką?Niedawno widziałam w Tesco w Tychach bardzo gruba słoninę. Nawet wydawało mi się to podejrzane :???: . Ale mam nadzieję, że słoniny przynajmniej niczym się nie "wzbogaca". Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-119983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 nie chodzi o solone ale o zalane zalewą w słoiku.Właśnie wspomniałam wyżej, że można pasteryzować i wtedy korzystasz otwierając słoik kiedy chcesz./ Przynajmniej takie informacje otrzymałam od osób, które to robiły.Przyznam ,że sama nie pasteryzowałam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-120006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Ukrainiec i jego sało :lol: W jednym przedziale jedzie Ukrainiec i dwaj czarnoskórzy studenci. Ukrainiec wyciaga chleb i sało. Murzyni wyciagaja babany – Ukrainiec- A co to? Banany. Dajcie spróbować... Pyszne ! Murzyni: - A ty co masz? To jest sało. Daj spróbować. A co tu próbować? Sało to Sało… :wink: PS A może sało w czekoladzie Szukam przepisu na słoninę marynowaną bardzo popularną na Ukrainie pod nazwą sałoPrzypomniało mi się prawie że taki temat już był :blush: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=740&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-120010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Tu jest trochę o sało:http://www.tactical.pl/forum/index.php/topic,46285.0.html Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-120020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html I przepis Kolegi Szunaja ze strony głównej: Przepis na słoninkę peklowaną rodem z Podlasia Robimy zalewę jak do peklowania mięsa (ja robię z peklosoli). Dodaje rożnych przyprawek takich jak liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek, caynne i zagotowywuję to wszystko. Gdy ostygnie wkładam słoninkę (można naszpikować ją czosnkiem) do tej zalewy i dodaje czosnek pokrojony (kto jak lubi tyle daje). Wstawiam w chłodne zaciemnione miejsce i po 15 dniach można już ją zjadać. Słoninka w zalewie może leżeć sobie cały czas, nie trzeba czekać jak obcieknie i wyschnie. Pozdrawiam i smacznego Autor: Szunaj ...i jeszcze jeden: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84673154,84673154.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-120023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 13 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Sierpnia 2010 WitamWęgrzy hodują świnie rasy mangalica. Świnie pasą się na puszcie do zimy, kiedyś zimą też były na powietrzu. A taką mają słoninkę.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb36622159bccec2.htmlPozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-120034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Września 2010 Pieśni o sało :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-123160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Września 2010 Żonka rozmawiała z kucharzem z ambasady Ukraińskiej przedwczoraj w robocie. Mieli 19 rocznicę niepodległości Ukrainy. Słoninę trzeba kilka minut podgotować w czystej wodzie, bez żadnych przypraw ani soli. Po wystygnięciu nasmarować grubą solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Zawinąć ścisło w folię spożywczą i do lodówki. Wytrzymać 24h. Jak widzicie, przepis ekspresowy, a słonina gruba na 5 cm... :devil: :thumbsup: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-123222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Września 2010 Tak się składa, iż ostatnio jestem zafascynowana kuchnią naszych wschodnich sąsiadów i posiadam w swoich notatkach kulinarnych kilka przepisów odnośnie słoniny przygotowywanej na różne sposoby: http://www.povarenok.ru/recipes/show/40044/ słonina w panierce http://www.povarenok.ru/recipes/show/40903/ słonina marynowana w słoiku http://www.povarenok.ru/recipes/show/13653/ gotowana i panierowana http://www.koolinar.ru/recipe/view/51623 -'-'-'-'-'-'-'-' http://www.koolinar.ru/recipe/view/43296 słonina szpikowana czosnkiem http://www.koolinar.ru/recipe/view/38291 słonina w obierkach z cebuli http://www.koolinar.ru/recipe/view/7762 słonina na surowo http://www.koolinar.ru/recipe/view/13980 przekąska-roladki http://www.koolinar.ru/recipe/view/55495 słonina marynowana w zalewie. Te opisy z boku to moje notatki, aby sie nie pogubić, co jest co? :grin: Może Wam się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-123229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Września 2010 posiadam w swoich notatkach kulinarnych kilka przepisów odnośnie słoniny przygotowywanej na różne sposoby: Trzeba będzie wypróbować jakąś recepturę. :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4403-s%C5%82onina-marynowana-przepis-poszukiwany/#findComment-123236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.