Henio Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Mam pytanko i prośbę o porady . Jak sobie radzicie z suszeniem grzybów w warunkach miejskich . Ja ostatnio kombinowałem na blaszce do ciasta wyłożonej pergaminem i .......suszarka do włosów podwieszona nad. :grin: Suszarka pracowała 4 godz. i fajnie podeschły , ale na noc bałem się zostawić ten wynalazek bez dozoru i dziś powtórka .Wyszły fajnie ale może ktoś to robi inaczej :wink: Ponoć można w mikrofalówce , ale .....bałem się zmarnować tak cenny towar . Poradzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Przy takiej pogodzie to suszę na balkonie, pare godzin i grzyby są prawie wysuszone. Czasami suszę w piekarniku ustawiam temp od 30-40st i gryzbki sechną tylko, po takim zabiegu trochę zmieniaja kolor na bardziej ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Fajnie jest mieć grzyby do suszenia :grin: Dla tych co nie mają http://www.forum.nagrzyby.pl/viewforum.php?f=13 Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Henio, http://allegro.pl/item1186837492_suszarka_do_grzybow_niewiadow_kurier_gratis.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Jak sobie radzicie z suszeniem grzybów w warunkach miejskichPiekarnik na 60 st.c w termoobiegiem. Drzwiczki uchylone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 wstępne podsuszanie grzybów max 40°Cnastępnie max70°C Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Witam!A co można zrobić z kurkami ,które leżą sobie już jakieś 4 dni w lodówce :question: Grzyby nie wykazują żadnych zmian. Da się to jeszcze jakoś uratować czy wywalić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Możesz zrobić w solance i do słoika albo lekko zparzyć i zamrozić. http://www.chefpaul.net/podgrzyb.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Możesz zrobić w solance i do słoika albo lekko zparzyć i zamrozić. http://www.chefpaul.net/podgrzyb.html Dzięki Zaparzone i zaraz wędrują do mroźni :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 A po co suszyć ?Masło, patelnia, przesmażamy grzyby i gorące do słoika.Jak wystygną do lodówki lub w chłodne miejsce.Doskonały dodatek do jajecznicy, pieczeni i wszelkich potraw z grzybami. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 A po co suszyć ?Suszone grzyby też mają swój urok :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 A po co suszyć ?Niektóre potrawy są z suszonych grzybów, chodzi o walory smakowe i zapach. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Sierpnia 2010 My mielimy część suszonych grzybów na proszek i dodajemy jako przyprawa do sosów i zup.Plusem jest że nie trzeba moczyć i długo gotować. Jeszcze mi się przypomniało że proszkiem grzybowym idzie zrobić olej grzybowy :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 My mielimy część suszonych grzybów na proszek Główki młodych borowików marynuję. Natomiast starsze grzyby oraz nogi tych marynowanych suszę i też często zużywam w postaci proszku. Zupa grzybowa na suszonych grzybach jest fantastyczna. Podgrzybki, kozaki i maślaki obgotowuję i zamrażam. Kurki obgotowane smażę na klarowanym maśle i ładuję do małych słoiczków gotowe porcje na jajecznicę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Nie ma to jak suszarka elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Nie ma to jak suszarka elektryczna.Mam, ale nie lubię. W poczatkowej fazie suszenia grzyby się w niej "kiszą". Chyba, że jest ich tak niewiele, że wstawi się tylko dwa talerze. Powiem Wam, gdzie się najlepiej suszą grzyby: na przypiecku tradycyjnego domowego pieca kaflowego; takiego z blachą do gotowania i częścią przypieckową do pieczenia ciast i grzania wody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Witam. Według naszych doświadczeń suszarka i tylko suszarka.Na wszystkich pięciu "talerzach" ( które się unosi do góry i wtrakcie suszenia przekłada - góra, dół) nie raz się suszyło i nigdy tak wysuszonich i bialutkich grzybów nie mieliśmy susząc w innym urządzeniu. Prawdziweczki z 2008 roku. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Przekładanie talerzy w trakcie suszenia to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Jeszcze mi się przypomniało że proszkiem grzybowym idzie zrobić olej grzybow Do czego służy oliwa grzybowa :question: No do wszyskiego do czego i tak używamy oliwy np. do zielonej sałatki , dajej jej aromat grzybów :thumbsup: Oliwe taką można na dodatek aromatyzować z owocami jałowca, żurawiny lub borówek. Tak aromatyzuję oliwę Do pół litra oliwy daje 20g proszku z wysuszonych grzybów. Co dziennie wstrząsam butelką , najlepiej kilkakrotnie. Po 14-tu dniach oliwę przelewam przez sitko(nie trzeba gdy fusy nie przeszkadzają) Teraz można w podobny sposób dodatkowo aromatyzać z innymi suszonymi owocami . Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 A ja suszę albo na kominku jeśli są to już chłodniejsze dni i w kominku jest napalone .Jeśli jeszcze jest ciepło na dworze to rozkładam tacki grillowe z grzybami na rurach od pieca CO ( oczywiście mam kotłownie olejową więc nie ma tam kurzu węglowego) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 A suszenie grzybów na krzakach ściętej, suchej tarniny? Odbywa się to w pełnym słońcu, trzeba pilnować zmiany warunków. Grzybom tak suszonym żadne inne nie dorównają. Taka była opinia mojego dziadziusia, wyglądem przypominały susz Gonzo. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Umnie zawsze - igła, nitka i suszenie nad piecem! Taki 'naszyjnik'każdy chciałby mieć...a zupka... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Ps.Tęsknię za wigilją :wink: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Sierpnia 2010 Ps.Tęsknię za wigilją :wink: Oj niech jeszcze lato ciągnie się jak najdłużej Ja suszę grzyby nad kuchnią gazową . Zamontowałem haczyki pod okapem i rozwieszam tam grzybki na nitkach ponadziewane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Wczoraj mój małżon dowiedział się od pociotek, że do przechowywanych grzybów suszonych dobrze jest dodać listek laurowy by wszelkie turkucie podjadki nie dobrały się wcześniej do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 dobrze jest dodać listek laurowy by wszelkie turkucie podjadki nie dobrały się wcześniej do nich. Ja miałem taką informację , że liść laurowy , czyli jego zapach wypędza mole spożywcze . Sam zrobiłem doświadczenie i niestety mole dawały sobie świetnie radę z zapaszkiem liścia laurowego . Może na robactwo które kochają grzyby liść laurowy ma negatywny wpływ . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/#findComment-120320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.