Emil Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 teoretycznie towar może być już po kilku reanimacjach zanim trafił jako "świeży" do sklepu :wink: podobno do odświeżania drobiu dobrze zdaje egzamin nadmanganian potasu :devil: A tak z innej beczki, to kupując np rostbef vacuum, zawsze wybieram paczki z najkrótszym terminem przydatności :wink: jest już wstępnie dojrzałe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Ja czasami pekluję mięso z dzika, oczywiście na sucho ponad miesiąc i jest ok. Tylko moja chłodziarka lekko zamraża i czas peklowania można wydłużyć. Jeżeli jest za słone to tak jak Miro podpowiada moczę w zimnej wodzie. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 reanimacja płukania z obcieciem wystajacego(śmierdzieka) nowa solanka z jalowcem i czosnkiem i generalnie prawie wcale nie czuc tego mieska (kolor ok) mysle ze sprobuje go uwedzic jutro (bo dzis leje) i zobacze co z tego wyszlo. A na przyszłość bede bardziej POKORNY - zrobilem 4 razy wedzenie i myslalem jaki to nie jestem super masarz a jestem d... nie masarz. Trzeba sie uczyc uczyc i jeszcze raz wedzic:))) Moze da mi ktos swoje gg (8004012) to moje - jest cierpliwym i chetnym udzielic mi jakichs rad online kiedy bede cos kombinował bo jednak kolega z praktyczną wiedzą to SKARB:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 http://img827.imageshack.us/img827/7612/42609396.jpg http://img163.imageshack.us/img163/7537/16730569.jpg Śmierdziela jednak wywaliłem z zewnatrz byl niby juz ok ale w środku czuc bylo wiec go przed wedzeniem wyeliminowalem. Reszta wyszła zaj........ a w smaku mmmmmmmmmm.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Śmierdziela jednak wywaliłem z zewnatrz byl niby juz ok ale w środku czuc bylo wiec go przed wedzeniem wyeliminowalem. Reszta wyszła zaj........ a w smaku mmmmmmmmmm..Pamiętaj temp. peklowania 4-6stC. mięsko przykryj jakimś talerzykiem i będzie oki. Wędzonki wyglądają bardzo jadalnie :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Mała porada - zamiast linków można przez Img wklejać : http://img825.imageshack.us/img825/1229/80044914.jpg http://img822.imageshack.us/img822/2151/86666549.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 mięsko przykryj jakimś talerzykiem i będzie oki. A po co? .U mnie pływa swobodnie niczym nie przykryte i jest ok.Trzeba tylko często przewracać.Jak przyciskałem to w niektóre miejsca nie dochodziła swobodnie solanka i mięsko miało kiepski kolorek ,ale nie było popsute. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Jak przyciskałem to w niektóre miejsca nie dochodziła swobodnie solanka i mięsko miało kiepski kolorek ,ale nie było popsute.Ja nie przyciskam tylko kładę talerzyk na mięso w solance przekładam raz na dobę i jest oki, solanka wchodzi wszędzie, kolorek też jest :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLIMEK_RAVEN Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 ok udało się wkleic fotki - dzieki:)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Września 2010 Pozwolę sobie ponowić pytanie z 1 strony tego tematu: Mam podobną sytuację, pekluję szynkę według tabeli - 5 dni, jednak tego dnia, którego zaplanowałem wędzenie muszę załatwić pilną sprawę. Pekluję w lodówce-temperatura + 6. Czy mogę przedłużyć peklowanie o 1 albo 2 dni ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-123167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Września 2010 Możesz, ale musisz się liczyć z możliwością podniesienia poziomu soli w mięsie. By tego uniknąć, wystarczy obnizyć temperaturę peklowania do ok. 0-1 st.C. W tej temperaturze proces peklowania ustaje. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-123169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Września 2010 Tylko jak obniżyć temperature do 0 - 1 stopni w lodówce, może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-123171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Września 2010 Termostat na ful może się uda zależy jaką masz lodówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-123172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Września 2010 Termostat na ful może się uda zależy jaką masz lodówkę. Będę próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-123183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Września 2010 Będę próbował. Moje zdanie takie - zostaw dwa dni dłużej w spokoju i zobaczysz, że bez kombinowania będzie dobrze. Możesz godzinkę przed ociekaniem wymoczyć w zimnej wodzie dla spokojności. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-123185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.