Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

teoretycznie towar może być już po kilku reanimacjach zanim trafił jako "świeży" do sklepu :wink: podobno do odświeżania drobiu dobrze zdaje egzamin nadmanganian potasu :devil:

 

A tak z innej beczki, to kupując np rostbef vacuum, zawsze wybieram paczki z najkrótszym terminem przydatności :wink: jest już wstępnie dojrzałe :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121477
Udostępnij na innych stronach

Ja czasami pekluję mięso z dzika, oczywiście na sucho ponad miesiąc i jest ok. Tylko moja chłodziarka lekko zamraża i czas peklowania można wydłużyć. Jeżeli jest za słone to tak jak Miro podpowiada moczę w zimnej wodzie.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121483
Udostępnij na innych stronach

reanimacja płukania z obcieciem wystajacego(śmierdzieka) nowa solanka z jalowcem i czosnkiem i generalnie prawie wcale nie czuc tego mieska (kolor ok) mysle ze sprobuje go uwedzic jutro (bo dzis leje) i zobacze co z tego wyszlo. A na przyszłość bede bardziej POKORNY - zrobilem 4 razy wedzenie i myslalem jaki to nie jestem super masarz a jestem d... nie masarz. Trzeba sie uczyc uczyc i jeszcze raz wedzic:)))

 

Moze da mi ktos swoje gg (8004012) to moje - jest cierpliwym i chetnym udzielic mi jakichs rad online kiedy bede cos kombinował bo jednak kolega z praktyczną wiedzą to SKARB:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121556
Udostępnij na innych stronach

http://img827.imageshack.us/img827/7612/42609396.jpg

 

 

 

http://img163.imageshack.us/img163/7537/16730569.jpg

 

 

 

 

 

Śmierdziela jednak wywaliłem z zewnatrz byl niby juz ok ale w środku czuc bylo wiec go przed wedzeniem wyeliminowalem. Reszta wyszła zaj........ a w smaku mmmmmmmmmm..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121624
Udostępnij na innych stronach

Śmierdziela jednak wywaliłem z zewnatrz byl niby juz ok ale w środku czuc bylo wiec go przed wedzeniem wyeliminowalem. Reszta wyszła zaj........ a w smaku mmmmmmmmmm..

Pamiętaj temp. peklowania 4-6stC. mięsko przykryj jakimś talerzykiem i będzie oki. Wędzonki wyglądają bardzo jadalnie :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121625
Udostępnij na innych stronach

Mała porada - zamiast linków można przez Img wklejać :

http://img825.imageshack.us/img825/1229/80044914.jpg

 

http://img822.imageshack.us/img822/2151/86666549.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121626
Udostępnij na innych stronach

mięsko przykryj jakimś talerzykiem i będzie oki.

A po co? .U mnie pływa swobodnie niczym nie przykryte i jest ok.Trzeba tylko często przewracać.Jak przyciskałem to w niektóre miejsca nie dochodziła swobodnie solanka i mięsko miało kiepski kolorek ,ale nie było popsute.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121627
Udostępnij na innych stronach

Jak przyciskałem to w niektóre miejsca nie dochodziła swobodnie solanka i mięsko miało kiepski kolorek ,ale nie było popsute.

Ja nie przyciskam tylko kładę talerzyk na mięso w solance przekładam raz na dobę i jest oki, solanka wchodzi wszędzie, kolorek też jest :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-121628
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Pozwolę sobie ponowić pytanie z 1 strony tego tematu: Mam podobną sytuację, pekluję szynkę według tabeli - 5 dni, jednak tego dnia, którego zaplanowałem wędzenie muszę załatwić pilną sprawę. Pekluję w lodówce-temperatura + 6. Czy mogę przedłużyć peklowanie o 1 albo 2 dni ? Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-123167
Udostępnij na innych stronach

Możesz, ale musisz się liczyć z możliwością podniesienia poziomu soli w mięsie. By tego uniknąć, wystarczy obnizyć temperaturę peklowania do ok. 0-1 st.C. W tej temperaturze proces peklowania ustaje.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-123169
Udostępnij na innych stronach

Będę próbował.

Moje zdanie takie - zostaw dwa dni dłużej w spokoju i zobaczysz, że bez kombinowania będzie dobrze. Możesz godzinkę przed ociekaniem wymoczyć w zimnej wodzie dla spokojności. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4440-peklowanie-a-przesuni%C4%99cie-terminu-w%C4%99dzenia/page/2/#findComment-123185
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.