tier Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Września 2010 Przygodę z ciastami dopiero zaczynam, jest to chyba moje 3 ciasto które tak mocno zainspirowało że dziś je upiekłem, wyszło jak zawsze rewelka :grin: :thumbsup: http://monki.us/~tier/wd/ciasto/ciasto1.jpg Przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/pani_walewska/przepis.html Placki (ciasto kruche): • 2 pełne szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 torebka cukru waniliowego • 1/2 szklanki cukru pudru • 20 dag masła • 4 żółtka • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Masa bezowa: • białka z 4 jaj • 2 szklanki cukru pudru • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa: • 1/2 litra mleka • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 torebka cukru waniliowego • 2 żółtka • 250 g masła roślinnego lub masła Placki (ciasto kruche): * Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. * Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy). * Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni. Masa bezowa: * Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu). Masa budyniowa: * Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić. * Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2010 Halusia, Twoje ciasto na Zlocie z porzeczką na górze tez było pychaHalusia widze z Biotitem że ty nadajesz na naszych falach,ja to twoje ciasto z porzeczką od razu wyczaiłem że to hit, mi ,żonie i jeszcze komuś przy stole bardzo smakowało zjadłem 2 kawałki,a jak chciałem repete już nie bylo :grin: halusia dawaj prosze przepis na to ciasto,oczywiście czekam na przepis serniczka z czekoladą Madlinki cały czas :thumbsup: i się musze :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-122368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2010 halusia dawaj prosze przepis na to ciastoMarku bardzo się ciesze że to ciacho miało takie wzięcie. Ja niestety nie zdążyłam spróbować. A na gorące rogaliki się załapałeś ?? :thumbsup: Przepis podam w temacie "Przepisy zlotowe'' Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-122425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Września 2010 A na gorące rogaliki się załapałeś ?? :thumbsup:nieeeeee nie załapałem się nawet ich nie widziałem,może to było jak piekliście w piekarnikach?nie było mnie chyba jeszcze chętnie fotke zobacze :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-122553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grażynka 69 Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Września 2010 Halusia te twoje rogaliki to rewelka :thumbsup: Piekłam je już dwa razy wszystkim bardzo smakują. Pozdrowionka i całuski. Cytuj Najważniejsza rzecz humorekby na lekko wszystko braćtrzeba rano wstać z uśmiechemi z uśmiechem kłaść się spać ... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-123606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Września 2010 Halusia te twoje rogaliki to rewelka :thumbsup: Grażynko bardzo się cieszę że rogaliki przypadły do gustu. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-123670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2010 Dość zabawy z mięsem,wczoraj upiekłem jabłecznik.Nowa wersia :grin: jablka w syropie,paczka skórek pomarańczy. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2010 Grzegorz ciasto wygląda rewelacyjnie :thumbsup: ... czym Nas jeszcze zaskoczysz?? :clap: A może jakiś przepisik jeszcze. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2010 Przepis bardzo prosty;3 szklanki mąki,1 margaryna,3 łyżki cukru,1 cukier waniljowy,4 żółtka,1 łyżka smalcu,2 łyżeczki proszku.Po ugnieceniu podzielić na 2 części i do lodówki.4 białka ubić,pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru,3 łyżki mąki ziemniaczanej,1 kiśiel,może być wiśniowy.Jabłka potarkować lub w syropie.Ja tarkuje ze skórą,bo lenię się obierać :blush: Piekę w tem.180st. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2010 wczoraj upiekłem jabłecznikJak ja lubię jabłeczniki :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Listopada 2010 Dzięki Grzegorzu, życzywiście przepis prosty, podobny do wszystkich innych jabłeczników na kruchym cieście. Nowością dla mnie jest ta skórka z pomarańczy. Musi fajnie smakować :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2010 Darino,cały zabieg trwa tylko 40min.bez pieczenia.Bardzo prosty przepis i łatwy do wykonania :grin: Czekam na Twój jabłecznik :grin: Też lubię jableczniki,dlatego piekę SAM. :grin: [ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 11:22 ] halusu,na tą ubitą masę daję w zalżności co mam w domu;kroję w plastry banany,krojone migdaly.Wczoraj miałem tylko skórki pomarańczy.A nastempnym razem nie wiem co dodam :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VipDelikatesy Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Tier,Twoje ciasto na zdjeciu wygląda bardzo "pysznie" w najbliższym czasie również skorzystam z tego przepisu,mam nadzieję ze nie wyjdzie zakalec :wink: Uwielbiam ciasta z masa budyniową. Cytuj Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-136244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.