Skocz do zawartości

[Ciasto] Ciasto - Pani Walewska


Rekomendowane odpowiedzi

Przygodę z ciastami dopiero zaczynam, jest to chyba moje 3 ciasto które tak mocno zainspirowało że dziś je upiekłem, wyszło jak zawsze rewelka :grin: :thumbsup:

 

http://monki.us/~tier/wd/ciasto/ciasto1.jpg

 

Przepis ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/pani_walewska/przepis.html

 

Placki (ciasto kruche):

• 2 pełne szklanki mąki

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 torebka cukru waniliowego

• 1/2 szklanki cukru pudru

• 20 dag masła

• 4 żółtka

• 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

 

Masa bezowa:

• białka z 4 jaj

• 2 szklanki cukru pudru

• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

 

Masa budyniowa:

• 1/2 litra mleka

• 2 łyżki mąki pszennej

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

• 1 torebka cukru waniliowego

• 2 żółtka

• 250 g masła roślinnego lub masła

 

Placki (ciasto kruche):

 

* Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.

* Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).

* Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

 

Masa bezowa:

 

* Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej z funkcją termoobiegu).

 

Masa budyniowa:

 

* Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.

* Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/
Udostępnij na innych stronach

Halusia, Twoje ciasto na Zlocie z porzeczką na górze tez było pycha

Halusia widze z Biotitem że ty nadajesz na naszych falach,ja to twoje ciasto z porzeczką

od razu wyczaiłem że to hit, mi ,żonie i jeszcze komuś przy stole bardzo smakowało

zjadłem 2 kawałki,a jak chciałem repete już nie bylo :grin:

halusia dawaj prosze przepis na to ciasto,oczywiście czekam na przepis serniczka z czekoladą Madlinki cały czas :thumbsup: i się musze :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-122368
Udostępnij na innych stronach

halusia dawaj prosze przepis na to ciasto

Marku bardzo się ciesze że to ciacho miało takie wzięcie. Ja niestety nie zdążyłam spróbować. A na gorące rogaliki się załapałeś ?? :thumbsup:

Przepis podam w temacie "Przepisy zlotowe''

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-122425
Udostępnij na innych stronach

A na gorące rogaliki się załapałeś ?? :thumbsup:

nieeeeee nie załapałem się nawet ich nie widziałem,może to było jak piekliście

w piekarnikach?nie było mnie chyba jeszcze chętnie fotke zobacze :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-122553
Udostępnij na innych stronach

Halusia te twoje rogaliki to rewelka :thumbsup: Piekłam je już dwa razy wszystkim bardzo smakują. Pozdrowionka i całuski.

Najważniejsza rzecz humorek

by na lekko wszystko brać

trzeba rano wstać z uśmiechem

i z uśmiechem kłaść się spać ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-123606
Udostępnij na innych stronach

Halusia te twoje rogaliki to rewelka :thumbsup:

Grażynko bardzo się cieszę że rogaliki przypadły do gustu.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-123670
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Dość zabawy z mięsem,wczoraj upiekłem jabłecznik.Nowa wersia :grin: jablka w syropie,paczka skórek pomarańczy. :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133320
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz ciasto wygląda rewelacyjnie :thumbsup: ... czym Nas jeszcze zaskoczysz?? :clap:

 

A może jakiś przepisik jeszcze.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133321
Udostępnij na innych stronach

Przepis bardzo prosty;3 szklanki mąki,1 margaryna,3 łyżki cukru,1 cukier waniljowy,4 żółtka,1 łyżka smalcu,2 łyżeczki proszku.Po ugnieceniu podzielić na 2 części i do lodówki.4 białka ubić,pod koniec ubijania dodać 1 szklankę cukru,3 łyżki mąki ziemniaczanej,1 kiśiel,może być wiśniowy.Jabłka potarkować lub w syropie.Ja tarkuje ze skórą,bo lenię się obierać :blush: Piekę w tem.180st. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133325
Udostępnij na innych stronach

wczoraj upiekłem jabłecznik

Jak ja lubię jabłeczniki :thumbsup:

:clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133326
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grzegorzu, życzywiście przepis prosty, podobny do wszystkich innych jabłeczników na kruchym cieście. Nowością dla mnie jest ta skórka z pomarańczy.

 

Musi fajnie smakować :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133327
Udostępnij na innych stronach

Darino,cały zabieg trwa tylko 40min.bez pieczenia.Bardzo prosty przepis i łatwy do wykonania :grin: Czekam na Twój jabłecznik :grin: Też lubię jableczniki,dlatego piekę SAM. :grin:

 

[ Dodano: Wto 23 Lis, 2010 11:22 ]

halusu,na tą ubitą masę daję w zalżności co mam w domu;kroję w plastry banany,krojone migdaly.Wczoraj miałem tylko skórki pomarańczy.A nastempnym razem nie wiem co dodam :grin: :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-133328
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Tier,Twoje ciasto na zdjeciu wygląda bardzo "pysznie" w najbliższym czasie również skorzystam z tego przepisu,mam nadzieję ze nie wyjdzie zakalec :wink: Uwielbiam ciasta z masa budyniową.
Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4476-ciasto-ciasto-pani-walewska/#findComment-136244
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.