Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

dziś piekłem schab(kawałek 1.1 kg) peklowany na mokro sposobem kolegi Szczepana 3 dni

piekłem tak jak kolega Bagno nakazał

schab wyszedł soczysty-kolor też idealny,ale jest niesmaczny(ma jakiś posmak jakby zepsutego mięsa-szczegółnie z zewnątrz,wykrojony kawałek ze samego środka ma ten posmak prawie niewyczywalny i dość specyficzny,chodź delikatny zapach)

co zrobiłęm źle?

czy może być to wina peklosoli prymat otwartej jakieś 9 miesięcy temu?

czy tego ,że dałem ciut więcej wody do peklowania?

peklowanie odbywało się w temperaturze 4 stopnie

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/
Udostępnij na innych stronach

ale jest niesmaczny(ma jakiś posmak jakby zepsutego mięsa-szczegółnie z zewnątrz

przed pieczeniem było ok :question:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122262
Udostępnij na innych stronach

dzieki za odpowiedzi,ale to nie to

mięso przed peklowaniem było ok(robiłem i jadłem roladki schabowe z niego)

ps

teraz jak wystygło zapach jest mniej wyczuwalny ,ale ciągle jest

 

ps2

może źle napisałem ,że to zapach zepsutego mięsa, w każdym bądź razie zapach jest niezbyt przyjemny,chodź nie jest to fetor

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122274
Udostępnij na innych stronach

Jaką dawkę peklosoli zastosowałeś i co znaczy "trochę" więcej wody ?

Czy solanka też miała ten zapach ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122278
Udostępnij na innych stronach

dziś piekłem schab(kawałek 1.1 kg) peklowany na mokro sposobem kolegi Szczepana 3 dni

Jaka była temperatura: solanki i przed zalaniem i w czasie trwania procesu peklowania i schabu (prawdopodobnie polędwicy)? Może tutaj tkwi przyczyna?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122283
Udostępnij na innych stronach

Miro - wody było może jakieś 150ml więcej(nie mogłem zakryć schabu),peklosoli jak w przepisie Szczepana

 

Bagno - temperatura solanki podczas zalewania chyba rzeczywiście było trochę nie tak,bo około 25-30 stopni(zapomniałem się)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122287
Udostępnij na innych stronach

temperatura solanki podczas zalewania chyba rzeczywiście było trochę nie tak,bo około 25-30 stopni(zapomniałem się)

I tak mój pociotak też zpaprał pół świnki . Temperatury i jeszcze raz pilnować .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122289
Udostępnij na innych stronach

Bagno - temperatura solanki podczas zalewania chyba rzeczywiście było trochę nie tak,bo około 25-30 stopni(zapomniałem się)

To masz odpowiedź.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122293
Udostępnij na innych stronach

zapomniałem dodać ,że od razu po zalaniu poszło do lodówki

Czy wiesz jak szybko następuje wychładzanie produktu w lodówce? Sprawdź.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122296
Udostępnij na innych stronach

Bagno - temperatura solanki podczas zalewania chyba rzeczywiście było trochę nie tak,bo około 25-30 stopni(zapomniałem się)

Grzałeś wodę do zalewy. :grin:

Daj link do przepisu Szczepana.

Tak to jest człowiek się na błędach uczy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122297
Udostępnij na innych stronach

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122348
Udostępnij na innych stronach

ok dzięki wszystkim czyli już wiem co źle zrobiłem :blush:

wody nie grzałem,ale dawałem przegotowaną ,a jeszcze ciepła była

:blush:

No fakt dałeś bakteriom niezłe pole do popisu.

Ale uczymy się na błędach, szkoda tylko że na własnych. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122435
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.