Bohun767 Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Września 2010 Witamdziś piekłem schab(kawałek 1.1 kg) peklowany na mokro sposobem kolegi Szczepana 3 dnipiekłem tak jak kolega Bagno nakazałschab wyszedł soczysty-kolor też idealny,ale jest niesmaczny(ma jakiś posmak jakby zepsutego mięsa-szczegółnie z zewnątrz,wykrojony kawałek ze samego środka ma ten posmak prawie niewyczywalny i dość specyficzny,chodź delikatny zapach)co zrobiłęm źle?czy może być to wina peklosoli prymat otwartej jakieś 9 miesięcy temu?czy tego ,że dałem ciut więcej wody do peklowania?peklowanie odbywało się w temperaturze 4 stopniepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Września 2010 Kolego, prawdopodobie kupiłeś mięso nie pierwszej świeżości, lub z wnętra. A właściwie nie, z wnętra lub knura to by Ci bardzo śmierdziało.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Września 2010 ale jest niesmaczny(ma jakiś posmak jakby zepsutego mięsa-szczegółnie z zewnątrzprzed pieczeniem było ok :question: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bohun767 Opublikowano 1 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Września 2010 dzieki za odpowiedzi,ale to nie tomięso przed peklowaniem było ok(robiłem i jadłem roladki schabowe z niego)psteraz jak wystygło zapach jest mniej wyczuwalny ,ale ciągle jest ps2może źle napisałem ,że to zapach zepsutego mięsa, w każdym bądź razie zapach jest niezbyt przyjemny,chodź nie jest to fetor Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Września 2010 Jaką dawkę peklosoli zastosowałeś i co znaczy "trochę" więcej wody ?Czy solanka też miała ten zapach ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Września 2010 dziś piekłem schab(kawałek 1.1 kg) peklowany na mokro sposobem kolegi Szczepana 3 dniJaka była temperatura: solanki i przed zalaniem i w czasie trwania procesu peklowania i schabu (prawdopodobnie polędwicy)? Może tutaj tkwi przyczyna? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bohun767 Opublikowano 1 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Września 2010 Miro - wody było może jakieś 150ml więcej(nie mogłem zakryć schabu),peklosoli jak w przepisie Szczepana Bagno - temperatura solanki podczas zalewania chyba rzeczywiście było trochę nie tak,bo około 25-30 stopni(zapomniałem się) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Września 2010 temperatura solanki podczas zalewania chyba rzeczywiście było trochę nie tak,bo około 25-30 stopni(zapomniałem się) I tak mój pociotak też zpaprał pół świnki . Temperatury i jeszcze raz pilnować . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Września 2010 Bagno - temperatura solanki podczas zalewania chyba rzeczywiście było trochę nie tak,bo około 25-30 stopni(zapomniałem się)To masz odpowiedź. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bohun767 Opublikowano 1 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Września 2010 zapomniałem dodać ,że od razu po zalaniu poszło do lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Września 2010 zapomniałem dodać ,że od razu po zalaniu poszło do lodówkiCzy wiesz jak szybko następuje wychładzanie produktu w lodówce? Sprawdź. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Września 2010 Bagno - temperatura solanki podczas zalewania chyba rzeczywiście było trochę nie tak,bo około 25-30 stopni(zapomniałem się)Grzałeś wodę do zalewy. :grin: Daj link do przepisu Szczepana. Tak to jest człowiek się na błędach uczy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bohun767 Opublikowano 1 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Września 2010 ok dzięki wszystkim czyli już wiem co źle zrobiłem :blush: wody nie grzałem,ale dawałem przegotowaną ,a jeszcze ciepła była :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Września 2010 Daj link do przepisu Szczepana.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377#48377 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Września 2010 ok dzięki wszystkim czyli już wiem co źle zrobiłem :blush: wody nie grzałem,ale dawałem przegotowaną ,a jeszcze ciepła była :blush: No fakt dałeś bakteriom niezłe pole do popisu. Ale uczymy się na błędach, szkoda tylko że na własnych. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4477-schab-pieczony-problem-z-peklowaniem/#findComment-122435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.