Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sam chciałbym zacząć zadymiać, jednak w obecnej chwili brak możliwości, sprzętu oraz zieloność umysłu na ten temat. Jednak wierzę, że w niedalekiej przyszłości za pomocą Waszej strony, uda mi się wyczarować choć w połowie tak dobre i wspaniałe wyroby.

Sebik,

Zacznij od kiełbasy białej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 i napisz jak Ci poszło.

W pierwszym kroku naostrz noże i sitka do maszynki, w drugim kup flaki (na targu) i mięsko.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za miłe przywitanie. Tak jak mówiłem bardzo bym chciał się już czymś pochwalić, ale sprzętu brak. O ile maszynkę do mielenia mięsa mechaniczną posiadam, choć tylko z 1 sitkiem, nie wiem jakiego rozmiaru. To całej reszty już nie. Więc musicie uzbroić się w cierpliwość zanim zobaczycie mój wyrób. Muszę wszystko skompletować. Ale możecie mi poradzić jaki sprzęt jest niezbędny do wyrobu kiełbas(póki co tylko białej). Maszynkę co prawda już mam ale czy da się dokupić do niej sitka plus lejek do napełniania jelit?

 

Prócz tego mam pytanie o mięsa. Czy mięska można zakupić w sklepie typu Pamso, Zbyszko? Czy ich jakość raczej jest wątpliwa? A może na Hali w Łodzi?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122598
Udostępnij na innych stronach

maszynkę do mielenia mięsa mechaniczną posiadam, choć tylko z 1 sitkiem, nie wiem jakiego rozmiaru

Sitka i lejek można dokupić w sklepie z częściami AGD, tylko najlepiej wziąć ze sobą oryginalne, że by dopasować typ. Zmierz suwmiarką średnicę oczka w sitku i to jest to, czego nie wiesz.

Sitka i lejki oferuje również sklep MIRO, link na stronie głównej.

Co do mięs - kupiłabym na hali, ale w czwartek. We wtorki i nieraz i w środy wysprzedaje się z poprzedniego tygodnia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122664
Udostępnij na innych stronach

Witaj kol. Sebik :grin:

 

Tak jak mówiłem bardzo bym chciał się już czymś pochwalić, ale sprzętu brak

:wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122679
Udostępnij na innych stronach

:grin: Gdyby to tyle tyle miało trwać , to zlot trwał by miesiąc :shock: Większość by z głodu padła... :lol: Trza mieć cierpliwość...
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122704
Udostępnij na innych stronach

:grin: Gdyby to tyle tyle miało trwać , to zlot trwał by miesiąc :shock: Większość by z głodu padła... :lol: Trza mieć cierpliwość...

Kiełbacha na figurę :wink:

Oglądałem kiedyś filmik w którym gość nadziewał bez lejka gołymi rękami :shock:

ale go odnaleść nie mogę :sad:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122712
Udostępnij na innych stronach

Darino!!! To się nazywa poświęcenie dla dobra ludzkości :shock: :grin: Nie, no dobra - mamy ''Młodemu'' pomóc ,a nie dołować bo nam się jeszcze obrazi i ''wyloguje'' :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122717
Udostępnij na innych stronach

nadziewał bez lejka gołymi rękami

Jest taka kiełbasa , nazywa się palcówka .

Tu jest przepis : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1170&highlight=palc%F3wka

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122723
Udostępnij na innych stronach

Jest taka kiełbasa , nazywa się palcówka .

 

Hmmm.. coś o niej ostatnio głośno było :rolleyes: ..

JakaŚ tajna produkcja z Podlasiakiem..ale nie dane było nam jej spróbować :lol: :tongue: :grin: ..no pełne TOP SECRET :tongue:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122724
Udostępnij na innych stronach

Ach...ale się rozkręciliście z tą pomocą. Dziękuję :) Powiem Wam, że jak zauważyłem założony ten temat to poziom mojego humoru wzrósł do 100% :)

 

No ale wracając do naszych wyrobów. To już wiem gdzie i w co się zaopatrzyć. Tylko mi mama podsunęła pewien pomysł jakby nieco przyśpieszyć produkcję nim nie mam wszystkich części sprzętu. Kupując w sklepie mięsnym, mięsko mogą mi od razu przemielić na różnych rozmiarach sitka, a jakiej jakości mają to mięsko to nie wiem. Wtedy potrzebował bym tylko lejka do napełniania. Tylko właśnie ciekawe jaka jakość tego mięska jest.

 

Mama dodała, a moja starsza siostra odjęła. Mówiąc, że kiełbasę biała to ona by zjadła już doprawioną z miski bez nabijania na jelito:D Więc nie wiem czy zdążę napełnić mięsko jelito i je sfotografować nim mi wszystko zje. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122738
Udostępnij na innych stronach

Kupując w sklepie mięsnym, mięsko mogą mi od razu przemielić na różnych rozmiarach sitka, a jakiej jakości mają to mięsko to nie wiem.

Osobiście nie korzystałbym z usług sklepu , no chyba , ze będziesz pierwszym klientem , bo wątpię , że pani myje maszynkę za każdym razem ( mieleniem )

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122741
Udostępnij na innych stronach

a moja starsza siostra odjęła. Mówiąc, że kiełbasę biała to ona by zjadła już doprawioną z miski bez nabijania na jelito:D

Taka siostra to złoto warta :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122745
Udostępnij na innych stronach

Kupując w sklepie mięsnym, mięsko mogą mi od razu przemielić na różnych rozmiarach sitka, a jakiej jakości mają to mięsko to nie wiem.

Moim zdaniem, jak kupować mięso w sklepie to najlepiej w sklepie firmowym jakiejś masarni lub ubojni, ale i z takimi sklepami różnie bywa :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122748
Udostępnij na innych stronach

Osobiście nie korzystałbym z usług sklepu , no chyba , ze będziesz pierwszym klientem , bo wątpię , że pani myje maszynkę za każdym razem ( mieleniem )

No fakt. O tym nie pomyślałem.

Moim zdaniem, jak kupować mięso w sklepie to najlepiej w sklepie firmowym jakiejś masarni lub ubojni, ale i z takimi sklepami różnie bywa :smile:

Takim sklepem to jest chyba Pamso. Ale mają tam strasznie drogo.

 

 

P.S. Miałbym do Was jeszcze prośbę. Odnośnie przepisu, który podała koleżanka EAnna. Chodzi mi o mięsa w klasyfikacjach. Wieprzowina k.I i k II oraz Wołowina k. I lub k.II. Czyli jakiego to typu mięso? Znaczy prosiłbym o podanie coś np. łopatka, schab itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122750
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o mięsa w klasyfikacjach

Zobacz sobie tutaj :)

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081

 

A tutaj masz otwartą belkę :

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=13

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122754
Udostępnij na innych stronach

Kupując w sklepie mięsnym, mięsko mogą mi od razu przemielić na różnych rozmiarach sitka, a jakiej jakości mają to mięsko to nie wiem.

Osobiście nie korzystałbym z usług sklepu , no chyba , ze będziesz pierwszym klientem , bo wątpię , że pani myje maszynkę za każdym razem ( mieleniem )

No jak kupujesz i na życzenie klienta mielą , to se zażycz żeby Ci umyli maszynkę i mięso :cool:

 

ps. ale z klasyfikacją może być gorzej :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122756
Udostępnij na innych stronach

Miałbym do Was jeszcze prośbę

Sebiku nie baw się zdrowiem

moja prośba do Ciebie poczytaj tu

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=98

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122757
Udostępnij na innych stronach

Miałbym do Was jeszcze prośbę. Odnośnie przepisu, który podała koleżanka EAnna. Chodzi mi o mięsa w klasyfikacjach. Wieprzowina k.I i k II oraz Wołowina k. I lub k.II. Czyli jakiego to typu mięso? Znaczy prosiłbym o podanie coś np. łopatka, schab itp

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=89

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122759
Udostępnij na innych stronach

Jest taka kiełbasa , nazywa się palcówka .

Ileż to ja się naśmiałam, gdy zobaczyłam nazwę tej kiełbasy w sklepie. Czytałam chyba z pięć razy, myśląc że mnie wzrok myli.

Pozdrawiam Monia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122761
Udostępnij na innych stronach

Jest taka kiełbasa , nazywa się palcówka .

Ileż to ja się naśmiałam, gdy zobaczyłam nazwę tej kiełbasy w sklepie. Czytałam chyba z pięć razy, myśląc że mnie wzrok myli.

jakieś inne skojarzenia pewnie :grin: :grin: :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122762
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za te strony. Wcześniej już przeglądałem ale dopiero teraz załapałem. Widocznie mój mózg najlepiej pracuję wieczorem :D Czyli potrzebne mi są łopatki, które trzeba będzie "rozebrać". Plus sitka, lejek,jelita,przyprawy. Wagę gramową też kupić?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122779
Udostępnij na innych stronach

Wagę gramową też kupić?

Dobra jest do ważenia p/sol i przypraw :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4495-pomagamy-sebikowi/#findComment-122781
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.