Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Za rzadkie ciasto (może kiepska mąka) ... ;) albo wkładasz do zimnego piekarnika

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-124064
Udostępnij na innych stronach

Asiu50 proszę sprawdzony przepis na keks :smile:

Keks z bakaliami

 

Ciasto

1,5 szklanki mąki

15 dag margaryny

10 łyżek cukru pudru

5 jaj

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka i sok z 1/2 cytryny

40 dag bakalii - rodzynki, śliwki, morele, wiśnie itp. - mogą być suszone lub kandyzowane

cukier puder do posypania, lub zrobić dekorację według własnego pomysłu.

 

Suszone bakalie opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie przynajmniej na godzinę. Osączyć i pokroić na cząstki. Z moreli i śliwek usunąć pestki. Margarynę miękką dokładnie utrzeć, dodawać stopniowo cukier, po jajku i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok z cytryny, startą skórkę, oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.

Piec w temp. 180*C. udekorować.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-124079
Udostępnij na innych stronach

Dodam od siebie że owoce powinny być obtoczone w mące dość obficie a nie jedynie oprószone, w podanej wyżej recepturze proponowałbym odjęcie do otoczenia 1/4 szklanki mąki
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-124098
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ piękne dzięki za przepis postaram się go w najbliższym czasie wcielić w życie jak będę umiała to podeśle zdjęcia, a z tym piekarnikiem to może i masz racje roger bo jakoś tak zawsze robię ciast i zaraz wkładam do piekarnika nigdy go wcześnie nie nagrzewając.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-124117
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Może nie jest w pełni doskonały ale smak BYŁ WYŚMIENITY

Ale mi smaku narobiłaś Asiu :thumbsup:

Bardzo ładny wypiek. Gratuluje

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-125679
Udostępnij na innych stronach

Keks dzisiaj upiekłam z innego przepisu.

Składniki:

25 dkg mąki

250 g tłuszczu ( Kasia)

5 jaj

25 dkg cukru pudru (

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżka spirytusu

1 opakowanie mieszanki keksowej czyli 400g

 

Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka, spirytus.

Następnie mąkę , proszek do pieczenia i ubite białka.

Na koniec dodać mieszankę keksową i delikatnie wymieszać.

Piec w temp. 180 stopni 50 min.

 

Jeszcze ciepły :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-125838
Udostępnij na innych stronach

Keks dzisiaj upiekłam z innego przepisu.

 

Zapewne smaczny dla tych co słodycze wcinają . Ja wolę się przybliżyć jednak do Twoich wyrobów mięsnych :thumbsup:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-125846
Udostępnij na innych stronach

Ja wolę się przybliżyć jednak do Twoich wyrobów mięsnych :thumbsup:

 

Andrzejku a ja bym wolała do Twoich, bo Ty masz większe doświadczenie. :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-125850
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
ja mam doskonaly przepis na keks , wychodzi zawsze mimo ze nie mam jakiejs wiekszej wprawy w wypiekach pieke go conajmniej od 20 lat i zawsze wychodzi ,od jakiegos czasu robie 2 wersje jedna BN z glögg( wino grzane z przyprawami ) a druga wielkanocna na rumie.i tylko z bakaljami bez orzechow.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286964
Udostępnij na innych stronach

ja mam doskonaly przepis na keks

Skoro taki doskonały to poproszę o przepis :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286978
Udostępnij na innych stronach

ja mam doskonaly przepis na keks

Skoro taki doskonały to poproszę o przepis :wink:

prosze bardzo:-)

Kex z winem (glögg)

na jedno ciasto

15 suszonych morel

6 suszonych fig........najlepiej owocow;P

1½dl rodzynek

1 dl suszonych sliwek

2 dl wina glögg

225 gr masla

2 dl cukru/

4 jaja

100 gr migdalow

4½ dl maki

1 lyzeczka proszku do pieczenia

zrob tak:

 

1.posiekac morele ,sliwki i figi i razem z rodzynkami zalac winem na ok 1 dobe

2.wlaczyc piec na ok 175 stopni.

3.bakalje osaczyc na sicie , zachowac wino

4.cukier utrzec z maslem

5.dalej ucierac z kolejno wrzucanymi jajami.

6.wymieszac odsaczone owoce +migdaly z 2 dl maki.

7. Reszte maki wymieszac z proszkiem, dodawac po trochu do utartej masy .

8. dodac bakalje z maka .krotko wymieszac,

9.wlac wino z namaczanych bakali i wymieszac .

10.wylac ciasto do nasmarowanej formy i opruszonej bulka tarta ( forma ok 2 l)

11. Piec na spodzie piekarnika ok 1 h15 min

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286982
Udostępnij na innych stronach

prosze bardzo:-)

Dziękuję bardzo... ale jeszcze spytam , gdy użyję gotowej mieszanki keksowej to wystarczy ?? :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286987
Udostępnij na innych stronach

 

prosze bardzo:-)

Dziękuję bardzo... ale jeszcze spytam , gdy użyję gotowej mieszanki keksowej to wystarczy ?? :wink:
a co to jest ta mieszanka keksowa bo niestety nie wiem co to takiego ?

czy to kandyzowane owoce?

o juz sprawdzilam od czego jest wujek googl:-)

mozna tylko zeby odpowiednio ilosciowo sie

zgadzalo ja robie na wielkanoc taki tylko bakaliowy i zamiast glögg daje ciemny rum

o wlasnie tak wyglada:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286992
Udostępnij na innych stronach

a co to jest ta mieszanka keksowa bo niestety nie wiem co to takiego ?

czy to kandyzowane owoce?

dokładnie tak :wink:

Twój keks wygląda pysznie :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-287076
Udostępnij na innych stronach

Twój keks wygląda pysznie

dziekuje i podobno nawet niezle smakuje jak mowia inni :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-287100
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.