asia50 Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Września 2010 Kochani poszukuję dobrego i sprawdzonego przepisu na keks, niestety robię coś nie tak bo bakalie mimo oprószania mąką lądują na spodzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Września 2010 Za rzadkie ciasto (może kiepska mąka) ... albo wkładasz do zimnego piekarnika Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-124064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Września 2010 Asiu50 proszę sprawdzony przepis na keks :smile: Keks z bakaliami Ciasto 1,5 szklanki mąki 15 dag margaryny 10 łyżek cukru pudru 5 jaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z 1/2 cytryny 40 dag bakalii - rodzynki, śliwki, morele, wiśnie itp. - mogą być suszone lub kandyzowane cukier puder do posypania, lub zrobić dekorację według własnego pomysłu. Suszone bakalie opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie przynajmniej na godzinę. Osączyć i pokroić na cząstki. Z moreli i śliwek usunąć pestki. Margarynę miękką dokładnie utrzeć, dodawać stopniowo cukier, po jajku i przesianą mąkę z proszkiem. Następnie dodać sok z cytryny, startą skórkę, oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w temp. 180*C. udekorować. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-124079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Września 2010 Dodam od siebie że owoce powinny być obtoczone w mące dość obficie a nie jedynie oprószone, w podanej wyżej recepturze proponowałbym odjęcie do otoczenia 1/4 szklanki mąki Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-124098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 12 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Września 2010 @halusia@ piękne dzięki za przepis postaram się go w najbliższym czasie wcielić w życie jak będę umiała to podeśle zdjęcia, a z tym piekarnikiem to może i masz racje roger bo jakoś tak zawsze robię ciast i zaraz wkładam do piekarnika nigdy go wcześnie nie nagrzewając.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-124117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 24 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Września 2010 A oto keks według przepisu @Halusi@ Może nie jest w pełni doskonały ale smak BYŁ WYŚMIENITY pOZDRAWIAM :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-125676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2010 Może nie jest w pełni doskonały ale smak BYŁ WYŚMIENITYAle mi smaku narobiłaś Asiu :thumbsup: Bardzo ładny wypiek. Gratuluje Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-125679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Września 2010 Keks dzisiaj upiekłam z innego przepisu. Składniki: 25 dkg mąki 250 g tłuszczu ( Kasia) 5 jaj 25 dkg cukru pudru ( 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 1 opakowanie mieszanki keksowej czyli 400g Tłuszcz utrzeć z cukrem, dodać żółtka, spirytus. Następnie mąkę , proszek do pieczenia i ubite białka. Na koniec dodać mieszankę keksową i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 50 min. Jeszcze ciepły :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-125838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Września 2010 Keks dzisiaj upiekłam z innego przepisu. Zapewne smaczny dla tych co słodycze wcinają . Ja wolę się przybliżyć jednak do Twoich wyrobów mięsnych :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-125846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Września 2010 Ja wolę się przybliżyć jednak do Twoich wyrobów mięsnych :thumbsup: Andrzejku a ja bym wolała do Twoich, bo Ty masz większe doświadczenie. :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-125850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Czerwca 2013 ja mam doskonaly przepis na keks , wychodzi zawsze mimo ze nie mam jakiejs wiekszej wprawy w wypiekach pieke go conajmniej od 20 lat i zawsze wychodzi ,od jakiegos czasu robie 2 wersje jedna BN z glögg( wino grzane z przyprawami ) a druga wielkanocna na rumie.i tylko z bakaljami bez orzechow. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Czerwca 2013 ja mam doskonaly przepis na keks Skoro taki doskonały to poproszę o przepis :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Czerwca 2013 ja mam doskonaly przepis na keks Skoro taki doskonały to poproszę o przepis :wink: prosze bardzo:-) Kex z winem (glögg) na jedno ciasto 15 suszonych morel 6 suszonych fig........najlepiej owocow;P 1½dl rodzynek 1 dl suszonych sliwek 2 dl wina glögg 225 gr masla 2 dl cukru/ 4 jaja 100 gr migdalow 4½ dl maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia zrob tak: 1.posiekac morele ,sliwki i figi i razem z rodzynkami zalac winem na ok 1 dobe 2.wlaczyc piec na ok 175 stopni. 3.bakalje osaczyc na sicie , zachowac wino 4.cukier utrzec z maslem 5.dalej ucierac z kolejno wrzucanymi jajami. 6.wymieszac odsaczone owoce +migdaly z 2 dl maki. 7. Reszte maki wymieszac z proszkiem, dodawac po trochu do utartej masy . 8. dodac bakalje z maka .krotko wymieszac, 9.wlac wino z namaczanych bakali i wymieszac . 10.wylac ciasto do nasmarowanej formy i opruszonej bulka tarta ( forma ok 2 l) 11. Piec na spodzie piekarnika ok 1 h15 min Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Czerwca 2013 prosze bardzo:-)Dziękuję bardzo... ale jeszcze spytam , gdy użyję gotowej mieszanki keksowej to wystarczy ?? :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Czerwca 2013 prosze bardzo:-)Dziękuję bardzo... ale jeszcze spytam , gdy użyję gotowej mieszanki keksowej to wystarczy ?? :wink:a co to jest ta mieszanka keksowa bo niestety nie wiem co to takiego ? czy to kandyzowane owoce? o juz sprawdzilam od czego jest wujek googl:-) mozna tylko zeby odpowiednio ilosciowo sie zgadzalo ja robie na wielkanoc taki tylko bakaliowy i zamiast glögg daje ciemny rum o wlasnie tak wyglada:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-286992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Czerwca 2013 a co to jest ta mieszanka keksowa bo niestety nie wiem co to takiego ? czy to kandyzowane owoce? dokładnie tak :wink: Twój keks wygląda pysznie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-287076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Twój keks wygląda pyszniedziekuje i podobno nawet niezle smakuje jak mowia inni :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4539-ciastokeks/#findComment-287100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.