jurek52 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Witam Ponieważ zbliżają się święta ,a po nich szybko nadejdzie sylwester,powoli przymierzam sie do sylwestrowego menu.Mam zamiar podać peklowaną goloneczkę /z kośćią/ gotowaną w rosole ,a póżniej duszoną w kapuście.I tutaj mam pytanie do fachowców odnośnie peklowania.Grześ 855 pisze w swym przepisie "na 1kg.golonki przygotować 100gr.soli na 1 ltr.wody"Czy dotyczy to golonki z kością?Czy zrobić tradycyjne peklowanie mokre z nastrzykiem delikatnym wokół kości i dodatkiem peklosoli ok.20-30 gr. na 1 kg golonki z kością?Czy 20-30 gr.na kg.mięsa?Kto ma w tej dziedzinie dobre doświadczenie proszę o porady. z góry dziękuję i pozdrawiam jurek52 :idea: :idea: :idea: Cytuj żyć aby jeść,czy jeść aby żyć-oto jest dylemat. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2006 ... golonki do gotowania lub pieczenia "na sposób tradycyjny" pekluję w mieszance około 8dkg soli peklowej na 1 litr wody (z nastrzykiem wokoło kości) ... ilość soli to jednak indywidualna kwestia smaku... również golonkę wędzę i wtedy soli jest jeszcze troche mniej pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-5813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Proponuję, Ci zrobić tak jak robisz do tej pory.Dobór metody peklowania zależy celu jaki chcemy osiągnąć oraz czasu jaki nam pozostał do wykonania produktu gotowego, imkrótszy tym większe stężenia należy zaserwować peklowanego surowcowi.Masz sprawdzony sposób peklowania, po którym wiesz, że mięso bedzie upeklowane i dostatecznie słone. Proponuję pójść tą drogą.Wielkość pozostającej soli w peklowanym produkcie nie tylko zależy od stężenia solanki, lecz także czasu peklowania i innych parametrów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-5817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2006 jurek52, Podczas procesów gotowanaia w rosole, a następnie duszenia w kapuście, na pewno soli ubędzie. Życzę Ci udanej goloneczki :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-5818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareknt Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2006 WitamOstatnio peklowałem na sucho golonkę na konserwę oraz mięso na kiełbasę. Użyłem około 2gr peklosoli (z nitrytem) na1 kg mięsa. Mięso wyszło dużo za słone.Mam gotową mieszankę przemsłową odważoną z dużego worka. Drugi raz peklowałem boczek do pieczenia na mokro, podobnie wyszło za słone. Mam pytanie, czy skład przemysłowych peklosoli jest jakiś inny? i przez to mięso jest zbyt słone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-6036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Skład mieszanki peklujacej powinien być zawsze ten sam ,w Twoim przypadku nic tu nie ma to do rzeczy jakbyś miał nie przepeklowane to można by było mieć zastrzeżenia że za mało dodali azotynu(nitrytu) bo sól zawsze jest solą. 2 dkg peklosoli na 1 kg mięsa dawka zalecana i nie powinno to być za słone Może waga nie dokładna lub kiełbasa była pieczona i dużo straciła na wadze.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-6043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Dareknt, przeczytaj uwaznie swój ostatni post. Przy tej ilości soli, mięso powinno być prawie wogóle nie słone.PozdrawiamPS. Na stronie głównej jest kalkulator, ponadto Dziadek podał Ci podstawowe jednostki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-6048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareknt Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Przepraszam.... pomyliłem ilość...powinno być 20 gr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-6050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareknt Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Tiaaa..... ale się napisałem..... 20 gr czy 2 dkg..... faktycznie jest WIELKA różnica...:-)Przepraszam za zamieszanie...w kolejnej porcji mięsa dałem połowę stawek.... i jutro napiszę Wam co z tego wyszło.... tyle, że tym razem peklowałem tylko na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-6052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareknt Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Chwila przerwy w wyrobie domowych wynalazków :-) W trakcie roboty człek myśli co zrobił nie tak.... i chyba wyszło mi, że poprzednio kiedy miałem za słone wyroby... dałem zbyt dużo zalewy ( do przykrycia mięsa ) a nie 40 % wagi mięsa. Po drugie, chyba za długo trzymałem mięso w zalewie. Z tego co zdążyłem doczytać na forum to sól z nitrytem pekluje znacznie szybciej niż sól z saletrą. Może to jest przyczyna moich kłopotów. Coś mi się kojarzy, że gość który sprzedał mi mieszankę peklującą mówił coś, że to działa bardzo szybko...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-6076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareknt Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Wędzenie za sobą.... teraz robię parzenie szynki, kiełbas i boczku..... jedank dopiero jutro sprawdzę co wyszło.. napiszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-6093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Że tak spytam ,a ile czasu trzymałeś w zalewie mięsko ? :tongue: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-6094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dareknt Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Grudnia 2006 WitamPrzepraszam, że tak późno...ale miałem kłopot z netem.Wędzenie wyszło bardzo fajnie...jak na mój pierwszy raz. Wędliny z ładnym złotawym kolorem i w smaku całkiem całkiem :-) Mięso w zalewie trzymałem 3 - 4 dni. Mniejsze kawałki 3 dni, większe 4 dni. Miałem trzymać 2 do 3 dni....ale nie znalazłem wcześniej czasu na zajęcie się mięskiem :-) Wędliny tym razem nie wyszły słone. Szynka pomimo braku nastrzykiwania wyszła w całej objętości różówa. Oczywiście w siatkę zapakowałem dopiero po peklowaniu. Teraz zabieram się za kaszankę i golonkę konserwową...pozdrawiam wszystkich i życzę spokojnych i wesołych Świąt..... oraz naturalnie smacznych wyrobów !! :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/454-sylwestrowa-golonka-peklowana/#findComment-6244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.