Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem 30 kg kiełbasy pod piwko.

Skład:

szynka

łopatka

boczek

podgardle

 

przyprawy:

sól peklująca

czosnek

pieprz czarny

pieprz cayenne

 

Smak super i przy okazji oczywiście wędzona polędwica i boczek.

Drewno - śliwka i buk.

http://%20http://images38.fotosik.pl/338/b6b4e2a4e432184em.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/
Udostępnij na innych stronach

marcus, Kiełbasa posiada jedną zaletę - każdego dnia inaczej smakuje i im więcej dni tym jest lepsza. Traci z ostrości na rzecz pysznego intensywnego smaku. Piwko tak jest, w ciągłej dostawie rodem z Elbląga, a marki Specjal. Zapewniam, :thumbsup: że pod inne browarki kiełbaska też się wpasuje!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/#findComment-125166
Udostępnij na innych stronach

Siara, Dla Forum wszystko!!!

szynka 11 kg

łopatka 9 kg

boczek 6 kg

podgardle 4 kg

( pręga 4 kg ) jeżeli boczek jest tłusty

 

przyprawy:

sól peklująca 16.5 gr/kg

czosnek 0,8 kg

pieprz czarny 180 gr (grubo mielony)

pieprz cayenne lub chili 6 gr

===================

Pieprz czarny mielony mieszam z cayenne.

Czosnek miksuję z 1.5 litra wody z rozpuszczoną peklosolą.

Farsz mieszam dokładnie z suchą przyprawą, następnie mieszając dodaje wodę z sola peklującą i zmiksowanym czosnkiem. Miksuję czosnek tuż przed dodaniem. Następnie 12 godzin przerwy w chłodnym miejscu potem jelita i formowanie batonów. Wędzenie - drewno śliwka i buk w temperaturze 40 do 60 st przez 8 godzin. Po wędzeniu odstawiam na 24 godziny i parzę przez 20 min w temperaturze 80 st.

Ps. Mielę oprócz boczku, podgardla i pręgi wszystko na szarpaku.

 

Bardzo ważna uwaga dotycząca wędzenia kiełbas, szynek, schabu, boczków i innych wyrobów.

Niezależnie od wędzarni i rozwiązań należy temperaturę wędzenia regulować paleniskiem dobierając ilość żaru i odpowiednią ilością drewna. Tłumienie temperatury szybrami i innymi sposobami na wylocie z komory nie zagwarantuje odpowiedniego smaku, wyglądu i czystości wędzonek. Należy spalać drewno w niskiej temperaturze z możliwością zamykania drzwiczek paleniska lub przysłony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/#findComment-125167
Udostępnij na innych stronach

Z czosnkiem chyba trochę przesadziłeś :grin:

 

Ja tak myślę że chyba było 0,08 kg czosnku .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/#findComment-125176
Udostępnij na innych stronach

Andyandy napisał że mielił szynkę i łopatkę szarpakiem, mnie interesuje rozmiar maszynki którą mielił mięsa.Ładnie tłuszczyk nasycił mięsko podczas długotrwałego wędzenia. :clap: :thumbsup:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/#findComment-125188
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, andrzej k, Dokładnie zapłaciłem 20 zł za 10 dużych główek polskiego czosnku ( 0,8 kg ) i cały został zmiksowany i użyty do wyrobu kiełbasy. jacekn, sita używam do wołowiny lub pręgi 3, boczek 4 lub 5 w zależności jak jest chudy. Pozostałe mięso mielę na szarpaku i używam zwykłej maszynki elektrycznej Zelmera. Najważniejsze, żeby wymieszać farsz bez dodatku wody tylko z suchymi przyprawami i jak zaczyna "kleić" ( bardzo szybko ) dodaję wodę z peklosolą i zmiksowanym czosnkiem. Kiełbasa nabiera właściwego smaku po kilku dniach chociaż w pierwszy dzień po parzeniu jest super.

:thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/#findComment-125254
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, powiedz proszę jak przechowujesz duże ilości kiełbasy (30 kg :shock: ),czy mrozisz większość? Ale chyba po jakimś czasie, bo w zamrażarce to właściwego smaku nie nabierze? :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/#findComment-125267
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

dietykon, Kiełbaski robię też dla rodzinki czy znajomych więc zostaje mi około 10 kg. Podsuszam przez 4 do 5 dni a potem siateczka i do zamrażarki. Jak mam ochotę, to wieczorkiem wyciągam z zamrażarki i wieszam w chłodnym miejscu. Rano jest już pachnąca tak jakby nigdy nie była mrożona. Jedyną oznaka jest tylko zwiększona kruchość co jest jednak zaletą.

Ps. Sorry, że tak późno odpowiadam, ale siedzę w lesie ( bez łączności ) na działce i robię przygotowania do zimy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/#findComment-127679
Udostępnij na innych stronach

Wędziłem zwykłą kiełbaskę dwa dni z przerwami. Efekt smakowy super. parzyłem 20 min po osiągnięciu temperatury 73 st. Przyprawy to czosnek, gałka muszkatołowa pieprz, chili i sól do smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/#findComment-128546
Udostępnij na innych stronach

RaV22, Wędzenie 5 do 6 godzin w temperaturze 45 do 55 st potem przestygniecie i wędzenie w zimnym dymie do 30 st około 6 godzin. Na drugi dzień 4 godziny w temperaturze do 25 st. Wszystko wędzone śliwką. Kiełbaska super jest na gorąco z wody, chyba dlatego, że przyprawy są po gotowaniu bardziej wyczuwalne. :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4560-kie%C5%82basa-el-diablo/#findComment-128689
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.