Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

hercules napisał/a:

Doświadczenie z białą kiełbasą dodało mi poprostu chęci. :-)

Tym halusiu można się zachwycać.

A można... Miro :tongue: '' jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ''

Halusiu źle mnie zrozumiałaś.

Wiadomo, że własny wyrób nie ma żadnego porównania ze sklepowym.

Miałem zaznaczyć ten fragment

dodało mi poprostu chęci

Znaczy się kolejny pozytywnie zarażony. :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

@halusia@, dziękuję bardzo za miłe słowa, a co do pamiątek, to mam fioła na tym punkcie ... czasem byle pierdółka znaczy o wiele więcej, niż jakieś bogate "spadzisko" :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

• 3 lata później...

witam, odgrzewajac temat chcialem napisac że wczoraj pierwszy raz zadymialem i to wlasnie kielbase kupiona. 1kg w sklepie pod blokiem z sieciowki ktora sprzedaje mieso a drugi 1kg u Pana ze wsi ktory sam wyrabia. 

Co do samego wedzenie to suszenie kielbasy ( nie w beczce poniewaz mialem dym :/) ale na dworku a pozniej blizej paleniska, nastepnie wsadzilem ja na 4h do temp 50-55st. oraz na koniec 30min w temp 80-100st. 

Kielbasa wyszla znakomicie, soczysta i pomarszczona tak jak byc powinno, a 2kg zniknely juz nastepnego dnia:)

Edytowane przez Sloma1988

soczysta i pomarszczona tak jak byc powinno

Mi jeszcze nigdy nie udala sie sucha/pomarszczona soczysta kielbasa.. Pewno ta soczystosc wiaze sie z chemicznymi dodatkami tej kupnej sklepowej..  :rolleyes:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
  • 4 tygodnie później...

nie napisalem ze sucha tylko ze pomarszczona co swiadczylo o tym ze mozna ja sciagac. w srodku wcale sucha nie byla

Swego czasu był na stronie film z robienia białej surowej. Robię tak od paru lat na święta (jedne i drugie) i zawsze wychodzi. BTW - po co wędzić kupny szmelc ? Nie lepiej zrobić samemu ? Wisz co jesz :)

• 2 tygodnie później...
po co wędzić kupny szmelc ? Nie lepiej zrobić samemu ?

ja testowo kupiłem surową i uwędziłęm cztery kawałki, wygląd i zapach ok, smak nie i jeszcze tłusta jak ....

zgadzam się zatem w 100% z przedmówcą i przymierzam się do pierwszej kiełbasy... a właściwie drugiej bo pierwsza to Słynna "Palcówka" oraz dwa warianty "Słoniny z Podlasia autorstwa Kruszynki  :D

ps

kiełbasa pochodzi z dużej firmy z woj.lubelskiego mającej jak to oni się chwalą 50% sklepów w Warszawie :)

Edytowane przez zzzt

Driven Like The Snow