@halusia@ Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Września 2010 PAPRYKA KONSERWOWA Zalewa: - 4 szkl wody - 1 szkl octu - 1/2 szkl cukru - 1 łyżka soli Zagotować. Do słoika: 2 plastry cebuli, liść laurowy, 2-3 ziarna ziele angielskie,2-3 ziarna pieprzu, troszkę gorczycy. Paprykę wkładamy do słoika, zalewamy gorącą zalewą a na wierzch 2 łyżeczki oleju. Pasteryzujemy 15 min. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Lipca 2012 Przepis sprawdzony, wieloletni, wychodzi suuuper, żadnego pasteryzowania, przepis -papryka dla laika PAPRYKA CARLOS Czaruś najpierw to co potrzeba, żeby mieć jakiekolwiek szanse: MATERIAŁY: - papryka - kup 10 kg (dwa worki ja płaciłem 3,60/kg w hurtowni)- duża musi być to mniej roboty będzie- zwyczjowo czerwona lub pomarańczowoczerwona- żółta nadaje się mniej a zielona jest do pupy- możesz sobie sprawdzić wkładjąc ją do pupy; - woda- ja to kupuję w tych baniakach 5l- z kranu staram się nie używać - ocet taki normalny- 10% - cukier - sól do przetworów (to ważne) - oliwa lub olej- lepsza oliwa z oliwek - liść laurowy - pieprz - gorczyca - czosnek - miód pszczeli taki prawdziwy a nie z tesko syf jakiś SPRZĘT: - słoiki- czyste, umyte, wyparzone objętości 0,9l- najlepiej "6" - pokrywki do słoików też "6" - gar duży lub 2 gary - sitko takie jak do smażenia frytek- musi się zmieścić do gara - dwie miski - naczynie do nalewania wywaru do słoików (takie z dzióbkiem, plastikowe, nie za duże); ewentualnie może być taka łycha do nalewania zupy - obetnij baniak po wodzie w taki sposób, żeby był z tego taki lejek z dużą dziurą- będziesz nim wrzucał paprykę do słoików - kilka szmatek - żona jakaś (albo coś do żony podobne), może być osobista ale niekoniecznie ROBOCIZNA: - papryki umyć - nie na odpie..... - poczyścić- wycinasz ten ogonek, przekrajasz na 4 części, wycinasz łyżką do zupy takiego białego flaka co tam mieszka w środku papryki i wyrzucasz pestki - one powinny być (te kawałki papryki) w kształcie literki "C" - różnej wielkości- teraz możesz sobie pokroić na takie kawałki co chcesz mieć na wielkość. Osobiście to likwiduję "C"- obcinam te zakrzywienia, odrzucam do innej miski niż te kawałki większe. Te okrawki do innego słoika i do wszelkich sałatek masz oddzielnie- najważniejsze jest to, że w taki sposób więcej się mieści do słoików. WYWAR: - 4 szklanki wody (szklanka to takie z uchem do picia wódki, większe niż kieliszek, potocznie zwane duralexem- nie ma znaczenia czy brązowa czy przezroczysta aby dziurę miała z jednej strony - 1 szklanka octu - 1 szklanka cukru - 1 łyżka soli (taka do zupy- wychodzi tak 35-45gr- zależnie od wielkości i od smaku własnego) - kilka listków laurowych - na czuja- powiedzmy 10 -20 na gar - trochę pieprzu 20-30-50-100 ziarenek- jak Ci pasuje - trochę gorczycy- torebkę powiedzmy, lub pół torebki - kawałek czosnku 1-2 ząbki na słoik (czosnek nie do gara tylko do słoika) - miód - tak na gar powiedzmy 2 3 łyżki zupowe (wg smaku- jak Ci pasuje)- tylko miód weź dobry To gotujesz (pod pokrywką najlepiej to mniej gazu zużyjesz). Nim się zagotuje to sobie słoiki ustaw, pokrywki MUSZĄ być SUCHE Do sitka nasyp papryki i zanurz we wrzątku- MIERZ CZAS!!!! Po 90 sekudnach spróbuj ryjem - PAPRYKĘ A NIE SITKO- czy jest miękka- nie powina być Po 120 sekundach też spróbuj i też ryjem - zwiększ czujność! Po 150 sekundach może być dobra na twardość ale nie musi Po 180 sekundach pewnie będzie ok Później najprawdopodobniej będzie za późno..... CZARUŚ, TO WSZYSTKO ZALEŻY OD PAPRYKI JAKĄ KUPISZ- ONE WSZYSTKIE BĘDĄ DOBRE- SPOKO- MUSISZ JĄ WYCZUĆ Z TĄ TWARDOŚCIA- TO JUŻ RÓŻNIE BYWA. DLATEGO MUSISZ PRÓBOWAĆ RYJEM. ZNAJDZIESZ OPTIMUM I POTEM TO NA STOPER TYLKO PARZYSZ W GARZE. Czaruś, lej z butli wkładasz do słoika (wiadomo od góry), z sitka (frytkowego) wsypujesz paprykę do leja, papryka spada do słoika (utrząchasz słoki- żeby się ułożyła lepiej) - tak do pełna Zalewasz wywarem z gara (tym co w nim parzyłeś paprykę)- gorącym Nie do pełna- tak zostaw 4 mm od góry. Papryka musi być cała zanurzona. Góra słoika (to co będzie pod nakrętką) MUSI być SUCHA- se k..... przetrzyj TERAZ WAŻNE- wlewasz do słoika oliwę- na wierzch wypłynie- łyżkę powiedzmy Pokrywka musi być SUCHA - żadnej rdzy, pogięć i brudu Zakręcasz przez szmatkę- żeby się nie poparzyć Odstawiasz słoik/słoiki - można np w kilka słoików wrzucić poparzoną paprykę i zalać kilka- jak Ci wygodnie i jak z miejscem masz to se ustawisz temat. Możesz sprawę podostrzyć- kup kilka papryczek chilli i do niektórych słoików wrzuć po kilka- tylko se słoiki zaznacz jakoś i nie zapomnij jak będziesz się bawił z chilli to się do siuraka gołego nie dotknij bo po wiadro z wodą będziesz leciał - na oczy też uważaj NIE PENIAJ!!! JAK SIĘ PRZYŁOŻYSZ TO NA PEWNO WAM SIE UDA!!!! NIE ROZGOTUJ PAPRYKI! BABY NA KONIEC MAJĄ POSTRZĄTAĆ I WSZYSTKO POMYĆ. Trzymaj paprykę w ciemnym pomieszczeniu. Czaruś cała fajność polega na tym, że w trakcie czynności należy pić piwo (dotyczy tylko pełnoletnich uczestników procesu technologicznego)- bez piwa to się nie uda. SMACZNEGO C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-230267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Lipca 2012 NIE PENIAJ!!! ..... BABY NA KONIEC MAJĄ POSTRZĄTAĆ I WSZYSTKO POMYĆ. se k..... przetrzyjto się do siuraka gołego nie dotknijmożesz sobie sprawdzić wkładjąc ją do pupy; ziezielony Nowicjusz Wiek: 92 Dołączył: 02 Mar 2012 Posty: 1 Skąd: ze wsi Hmmm taaa to widać słychac i czuć ... :sad: Te "Czaruś" mnie tam przepis Halusi bardziej do gustu przypadał zarówno pod względem formy jak i merytoryki ... hmmm pewnie dlatego, że Ona "z miasta" ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-230270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A może ktoś ma pomysł i przepis na zagospodarowanie kilku kg bardzo ostrej papryki czerwonej.Byłbym wdzięczny za pomoc,bo szkoda wyrzucić.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-232349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Ziezielony aleś poszedł po bandzie :lol: :lol: :lol: faktycznie czuć wsią Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-232352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A może ktoś ma pomysł i przepis na zagospodarowanie kilku kg bardzo ostrej papryki czerwonej.Byłbym wdzięczny za pomoc,bo szkoda wyrzucić.Pozdrawiam! looknij pod koniec pierwszej strony https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8825&start=0 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-232360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A może ktoś ma pomysł i przepis na zagospodarowanie kilku kg bardzo ostrej papryki ... quote] Robię co roku ostre papryczki w zalewie z miodem. Kupuje takie najmniejsze chili oraz czereśniowe. Wkładam je w małe słoiczki po kilka sztuk. Z jednego kg wyczodzi ok. 10 słoiczków. Można także zrobić pastę paprykowa (coś jak sambal - jest trochę przepisów sieci). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-232363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Kupuje takie najmniejsze chili oraz czereśniowe. Gdzie kupujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-232370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Kupuje takie najmniejsze chili oraz czereśniowe. Gdzie kupujesz? Na rynku a Konstancinie. W ubiegłym roku kosztowały 8 zł. Tydzień temu jeszcze nie było, ale widziałem w aAuchan w pisecznie zielone chili po 12 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-232382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Na rynku a Konstancinie. W ubiegłym roku kosztowały 8 zł. Tydzień temu jeszcze nie było, ale widziałem w aAuchan w pisecznie zielone chili po 12 zł. Szczególnie szukam czereśniowych, żeby zamarynować, a przed imprezką zapodać słony serek do środka Daj proszę znać jak się pojawią. aaa i adres rynku... Dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-232390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 witam....Zamieszczeniem przepisu- "papryka dla laika", nie zamierzałem nikogo obrazić- wszystkich zniesmaczonych przepraszam najmocniej. Nie zamierzam także dyskutować nad wyższościami i przewagami poszczególnych przepisów, z tego jakże zacnego forum.Przepis Halusi jest ok - nie śmiem wątpić- nawet nie myślę inaczej.Państwo w większości macie już duże doświadczenie we wszelkim domowym przetwórstwie.Niektóre rzeczy wydają się Wam oczywiste i banalne.Proszę mi wierzyć, że są na świecie, a nawet w internecie ludzie i avatary, którym początkowo, ciężko jest cokolwiek zrobić na podstawie "przepisu repa"...Znalazłem sobie wątek "papryka" i wkleiłem przepis, który jest (uważam) niezły i trudno go sp.... spapryczyć. Produkt zawsze i wszystkim wychodzi ok.Moderatorzy dopuścili- jeżeli teraz żałują to proszę usunąć.Odnośnie pochodzenia...mi to by przez klawiaturę nie przeszło...Pozdrawiam Użytkowników i Czytaczy "WD" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-233482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Na rynku a Konstancinie. W ubiegłym roku kosztowały 8 zł. Tydzień temu jeszcze nie było, ale widziałem w aAuchan w pisecznie zielone chili po 12 zł. Szczególnie szukam czereśniowych, żeby zamarynować, a przed imprezką zapodać słony serek do środka Daj proszę znać jak się pojawią. aaa i adres rynku... Dziękuję z góry jesli chodzi o targ w konstsncinie to jest to najdroższy pier..lnik w okolicy wszędzie jest dużo taniej targ w piasecznie , w górze kalwarii itp. jesli chodzi o adres to targ jest w środy i soboty , jak to na każdej wsi- jest w centrum :lol: nie sposób nie trafić ul.piłsudskiego. Pozdrawiam Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-233512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania1950 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Grudnia 2012 mój przepis od lat podobny do Halusi ale nieco inny: Zalewa:- 5 szklanek wody- 1 szklanka octu- 1 szklanka cukru- 1 łyżka soli ponieważ robię z co najmniej 30 kg papryki to musiałam policzyć sobie w/w ilości, trudno jest utrafić akurat zalewę u mnie zawsze zostaje. Paprykę kroję różnie w podłużne grube paski, poprzeczne zależy jak mi pasuje, oczywiście wydrążona z nasienia - kroje w plastry cebulę, marchewkę.W zalewie gotuję marchewkę, jak będzie miękka dodaję cebulę i paprykę to wszystko guję 3-5 minut, następnie układam do słoików w których mam już: liść laurowy, 3 ziela angielskie i pieprz, 1/2 łyżeczki gorczycy białej, zalewam zalewą a na wierzch łyżkę oleju.Pasteryzuję ok.15 min. Z doświadczenia wiem, że najlepiej zalewę dostosować do gustów domowników u mnie lubią słodko-kwaśną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4591-papryka-konserwowa/#findComment-254417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.