berni Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Października 2010 Witam Zadymiaczy.Od razu przejdę do rzeczy.Na pierwsze wędzenie wybrałem pstrągi. Całkiem słuszne sztuki po ok. 0,9kg :rolleyes: Ilość soli w zalewie tradycyjnie "na jajko" + liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny oraz ok. 200g cukru trzcinowego na 5l wody. Rybki soliły się około 12godzin, potem po opłukaniu pod bieżącą wodą suszenie na powietrzu przez 2 godziny i w końcu wędzenie. Rozpocząłem od temperatury 40 - 45C przez pół godzinki w celu dosuszenia rybek, następnie przez 3 godziny wędzenie w temperaturze 65-70C i na koniec pół godzinki do max 80C.Wyszły znakomicie :thumbsup: - sąsiedztwo pożarło wszystko - ledwo dla mnie zostało na spróbowanie.W ten weekend planuję udka z kurczaka i powoli przymierzam się do mięsa.Powiadomię o efektach. :wink: Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Października 2010 i powoli przymierzam się do mięsa. berni....no ja myślę...w końcu to portal wędliniarski :wink: :grin: Życzę dużo dobrego dymu :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Października 2010 Na pierwsze wędzenie wybrałem pstrągi berni jak pstrągi ''pożarte '' to może foteczke wstawisz :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Października 2010 oto one Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Października 2010 Bardzo apetyczne berni , nie dziwię się że tak szybko zostały zjedzone. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Października 2010 Przed pierwszym wędzeniem miałem stresa jak przed maturą. Stąd dokumentacja fotograficzna nie jest obszerna. Następnym razem spróbuję się trochę opanować :lol: Tymczasem dorzucam jeszcze jedną fotę - rybki obsychają... i mój zadymiacz Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Października 2010 Gratuluję udanej inauguracji wędzenia :clap: Ilość soli w zalewie tradycyjnie "na jajko"powoli przymierzam się do mięsa. Żeby nie przyszło Ci do głowy peklować mięso" na jajko"- bo to może być porażka . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Października 2010 berni piękna wędzarnia...a ta mordownia :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 1 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Października 2010 Spokojnie... z mięsem postąpię według tabeli Dziadka. Ryby zacząłem "na jajko" bo gdzieś o tym przeczytałem, ale chyba trafiłem bo na słoność wyszły OK Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 1 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Października 2010 na jajko jest zawsze pewne.. Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Października 2010 na jajko jest zawsze pewne.. A najlepsze zbuki :grin: :lol: :lol: A tu masz test z tymi "Twoimi pewnymi" jajkami :grin: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1329 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Października 2010 Witam , berni , wędzarnia bardzo ładna , ale czy nie masz więcej fotek tej mordowni. Trochę za mało ją pokazałeś... chyba , że odbywało się tam właśnie "mordowanie " i nie chciałeś abyśmy to widzieli... :lol: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 2 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Października 2010 wedle prośby mordownia ze względu na dużą ilość wiszących ciał :grin: i efekt końcowy :thumbsup: Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Października 2010 Fju fju :rolleyes: :rolleyes: bracie, wędzarnia, "czytelnia", bawialnia i zagryzka się osusza :clap: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Października 2010 Bardzo, ale to bardzo ładnie uwędzone rybki :clap: :clap: :clap: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 2 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Października 2010 Za tydzień jeszcze raz powtórka z pstrągów - takie sąsiedzkie pożegnanie lata w męskim gronie.A za 3 tygodnie :question: startuję z mięsem. Trzymajcie kciuki bo to będzie prawdziwa moja inauguracja :wink: Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Października 2010 A za 3 tygodnie :question: startuję z mięsem. Dasz radę berni, kiedyś musi być ten pierwszy raz. Trzymam kciuki . :tongue: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.