Skocz do zawartości

Moje pierwsze pstrągi


berni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Zadymiaczy.

Od razu przejdę do rzeczy.

Na pierwsze wędzenie wybrałem pstrągi. Całkiem słuszne sztuki po ok. 0,9kg :rolleyes:

Ilość soli w zalewie tradycyjnie "na jajko" + liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny oraz ok. 200g cukru trzcinowego na 5l wody. Rybki soliły się około 12godzin, potem po opłukaniu pod bieżącą wodą suszenie na powietrzu przez 2 godziny i w końcu wędzenie. Rozpocząłem od temperatury 40 - 45C przez pół godzinki w celu dosuszenia rybek, następnie przez 3 godziny wędzenie w temperaturze 65-70C i na koniec pół godzinki do max 80C.

Wyszły znakomicie :thumbsup: - sąsiedztwo pożarło wszystko - ledwo dla mnie zostało na spróbowanie.

W ten weekend planuję udka z kurczaka i powoli przymierzam się do mięsa.

Powiadomię o efektach. :wink:

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przed pierwszym wędzeniem miałem stresa jak przed maturą. Stąd dokumentacja fotograficzna nie jest obszerna. Następnym razem spróbuję się trochę opanować :lol:

Tymczasem dorzucam jeszcze jedną fotę - rybki obsychają...

 

 

i mój zadymiacz

Dogoń swoje marzenia.

Berni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję udanej inauguracji wędzenia :clap:

 

Ilość soli w zalewie tradycyjnie "na jajko"

powoli przymierzam się do mięsa.

Żeby nie przyszło Ci do głowy peklować mięso" na jajko"- bo to może być porażka .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ,

 

berni , wędzarnia bardzo ładna , ale czy nie masz więcej fotek tej mordowni.

Trochę za mało ją pokazałeś... chyba , że odbywało się tam właśnie "mordowanie " i nie chciałeś abyśmy to widzieli... :lol:

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fju fju :rolleyes: :rolleyes: bracie, wędzarnia, "czytelnia", bawialnia i zagryzka się osusza :clap:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A za 3 tygodnie :question: startuję z mięsem.

Dasz radę berni, kiedyś musi być ten pierwszy raz. Trzymam kciuki . :tongue:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.