Podlasiak Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 A ja będę czekał do świąt, mimo że też jestem ciekawy końcowego efektu :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanswirr Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 A u mnie porażka. Nastawiłem schabik w lodówce w soli , czosnku i ziołach, poleżał trzy dni i powiedzieli w domu ze ślicznie pachnie i nie bedą czekać trzy tygodnie i kazali upiec do chleba . Połowę już zerżali. Ale się nie poddam, kupuję jutro świeży z masarni, jakieś 6-8 kilo i porcji na suszony będę bronił jak niepodległości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam , poleżał trzy dni i powiedzieli w domu ze ślicznie pachnie i nie bedą czekać trzy tygodnie i kazali upiec do chleba . Połowę już zerżali. Ale się nie poddam, Przywieź do mnie z Torunia nie masz tak daleko , ręczę że nikt schabiku nie wyje :!: :lol: Pozdrawiam P.S. Pewno, nie poddawaj się :!: :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 W ramach akcji poprawnego nazewnictwa, może warto zmienić tytuł tego tematu na: "Polędwica suszona a'la wędliny parmeńskie"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 A ktoś tu coś kiedyś mówił o soleniu kości :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Witajcie.Mój eksperymentalny schabik wisi piąty dzień. Strasznie schódł Sznureczki, którymi był obwiązany wiszą luźno - mogę spokojnie wsadzić palec pomiędzy sznurek , a schabik. Podpowiedzcie mi proszę, czy wsadzając do lodówki na trzeci etap, te sznurki mocniej pozaciskać, czy zostawić tak jak jest . Z góry dziękuję bardziej doświadczonym Zadymiaczom za dobre rady Czuj dym . Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Ja mam to samo, ale wydaje mi się, że te sznurki już do niczego nie są potrzebne Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 a-nutka, arkdom, jeżeli zapakowaliście polędwice w pończochy, to sznurowanie od początku nie było potrzebne. Teraz też więcej będą przeszkadzać jak pomagać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 sznurowanie od początku nie było potrzebneNa czymś trzeba to było zawiesić. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 A ja tak zawzięcie sznurek wiązałam, że do tej pory mi się palce goją Z drugiej strony , to jest jakieś zabezpieczenie przed moim ciekawskim w tym wypadku nosem i podniebieniem. Sznurek uniemożiwia zaglądanie andy dziękuję za wyjaśnienie Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-63924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 W ramach akcji poprawnego nazewnictwa, może warto zmienić tytuł tego tematu na: "Polędwica suszona a'la wędliny parmeńskie Następny przesladowca :grin: a ja jeszcze czekam, tydzien na efekt końco :lol: wy Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-64235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Następny przesladowcaPanie zachowaj! Staram się dostosować do nazewnictwa a nie mieszać! Naprawdę zależy mi na tym - sam tego nie potrafię. Pomalutku dojdziemy jak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-64245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 jeszcze czekam, tydzien na efekt końco :lol: wyCzekaj cierpliwie, czeka Cię smaczna nagroda. :grin: Tylko nie zjadz calego od razu. :wink: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-64247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 No to może ja się pochwalę swoim wyrobem: 5 dni w lodówce, potem 3 tygodnie na sznurku. Na zewnątrz zastosowałem kolendrę i różne rodzaje pieprzu. Pali jak diabli, ale wszystkim smakował. Smakował, bo już go nie ma Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-64264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 arkdom - gratulacje . Wyszedł Ci cudnie. Pewnie tak cudnie smakował. Mój ciągle wisi i mnie kusi, uf..... Ściągnę go z haczyka dopiero na święta. To będzie 5 dni w lodówce i chyba 12 na sznurku. Zastanawiam się czy mam zrobić to 3-etapowo tj.lodówka, sznurek, lodówka . Widzę że opcje są różne Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-64280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Witam ,tak mnie zachęcaliście swoimi wyrobami ,tyle przypadków ślinotoku ,że musiałem ... I etap -karkówka ,kolendra ,papryka ,pieprz i na 10 dni do lodówki II etap -pończocha ,sznurowanie i na sznurek na 20 dni III etap -striptease z pończochy i do lodówki na 2 tygodnie dzisiaj była próba --- napiszę tak ,smak rewelacja ,rewelacja ,rewelacja warto było czekać ,3/4 zostaje w lodóweczce na święta będzie jedzonko że HOHO pozdrawiam Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-64519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 No, no - klasa prima sort!A ja, po prawie 3 miesiącach, trzymam w lodówce w zamkniętym pojemniku i co wieczór "smakuję" z delikatną "nowelką" cieniutki plasterek. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-64546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Przestańcie już wklejać te zdjęcia!!! Za każdym razem, kiedy ktoś coś napisze, idę do lodówki i odcinam kilka plasterków. Jeszcze kilka postów i na święta nic nie zostanie :wink: paolodoro, arkdom, gratulacje! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-64547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Witam wszystkich poświątecznie Melduję z radością, że schab a'la wędliny parmeńskie zrobił furorę, a biesiadnicy od węlinki włsnego wyrobu oderwać się nie mogli. Dobrze, że była ładna pogoda , więc można było na spacerku kalorie zrzucić. Wszystkim znajomym opowiadam w samych superlatywach o cudownej Braci Zadymiaczy i podaję stronę. A co mi tam, niech wszyscy wiedzą kto tu dymem w Polsce rządzi Za schabik chylę czoła :wink: Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-65119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Acha! radziowi już się nie dziwię, że kursy do lodowki ciągle robił w celu przycięcia paru plasterków. Jak coś takiego chce się kilka dniu przetrzymać , to lodówkę trzeba na klucz zamknąć i klucz za okno wyrzucić, albo sąsiada o przechowanie poprosić. Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-65120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 W końcu mogłem spróbować mojej polędwicy i karkówki a'la wędlina parmeńska. Tak prezentowała się po zapakowaniu w pończoszkę. A tak po miesiącu po zdjęciu pończoszki A tak już po pierwszej degustacji Wszystkim smakowała. Pozostawiłem jeszcze taki sam zestaw na dłużej, ale zmieniłem miejsce dojrzewania, na bardziej przewiewne z powodu pojawiającej sie pleśni. Po zmianie jest wszystko OK. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-65124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
many Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Piękniutkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-65129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 a-nutka ładniutkie,Podlasiak też ładniutkie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-65151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Domin1239 Może i ja coś od siebie dorzucę: kilka razy robiłem taki schab i mi wyszedł bardzo dobry. Myślę, że powodem niepowodzenia mogła być niewystarczająca ilość soli. Ja swoje obtaczam w mieszaninie soli z kolendrą. Wygląda to nie jak nacieranie ale jak panierowanie. Daję sporo czosnku i do lodówy na pierwszy etap. Suszę w raczej mało przewiewnym miejscu na strychu i tam jest raczej ciepło. Zawsze wychodziło. Pozdrawiam. Andy - mam pytanie jak pozwolisz. Rozpatruję 2 miejsca do suszenia, właśnie strych ale tam jest przerażająco ciepło za sprawą pokrycia dachu i jakoś nie czuję specjalnego ruchu powietrza. Wersja B to zawieszenie mięsa w okapie kuchennym w kotłowni. Jest tam również ciepło ale przez okap wpada masa zimnego powietrza, tak, że wiatrak się przez cały czas kręci (piec CO pobiera ciągle tlen). Czy możesz doradzić z doświadczenia, które miejsce wydaje się lepsze? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-66014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Co prawda ja nie Andy, ale polecam wieszać na karniszu przy północnym oknie. Okno "rozszczelnione".Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/17/#findComment-66024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.