Biotit Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Października 2010 Chudziaku, jak robisz te wędzone, twarogowe sery? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Października 2010 Tak jak pisałam kupuje gotowe sery twarogowe kroję je w takie paski ( prostopadłościany :rolleyes: ) jak widać, posypuję przyprawami typu ,tymianek ,zioła prowansalskie ,papryka estragon, czosnek ( zestaw ziół jest zawsze nieco inny) zalewam 10% solanką na noc ,rano do siatki (tym razem było do gazy bo siatka się skończyła ) i do wędzarki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Października 2010 ok, niezła łatwizna :grin: w porównaniu do "oscypków" Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Października 2010 kupuje gotowe sery twarogowe kroję je w takie paski No to jestem oświecony . Jako że nie mam co wydoić i mleko" od chłopa " to podróba to i u mnie będą "oscypki" w następnym wędzeniu. Dzięki za "pomysła" A co do wędlin , to się nie wypowiadam , bo chudziak dostanie skrzydełek i nam odfrunie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Października 2010 Chudziak, Henio. O Wy obiboki, leniuchy, no, no :!: :smile: To ja się tak wysilalam a Wy "na łatwiznę" :???: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Października 2010 Chudziaczku , chyba do Ciebie zawitam na przeszkolenie w sprawie tych serków :thumbsup:pozostałe wyroby super !!! Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Października 2010 Z góry uprzedzam, że nie można porównywać ich do oscypków bo w smaku i konsystencji są inne .Ale to zawsze jest jakaś odmiana w menu i zwykle jak się wędzi mięsa to troszkę miejsca na serki się znajdzie i nie trzeba tak ich pilnować bo się nie "roztapiają" co najwyżej wysuszają :lol: Paolo nie ma sprawy mogę Cię przeszkolić :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Października 2010 chudziak, ja też chcę na szkolenie :rolleyes: Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Października 2010 Wędzony twaróg produkuje firma JANA. Można go kupić w Auchanie (przynajmniej w Warszawie), wiem że są w sprzedaży w Wielkopolsce. 16 zł/kg. Bardzo smaczny, często gości na naszym stole. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Października 2010 RaV22 no to przy następnym wędzeniu spróbuj własnej wersji -będziesz miał porównanie :lol: duduś nie ma sprawy tylko jak do tego logistycznie podejść :question: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Października 2010 Ja się godzę na wszelkie propozycje, dla sera mogę zrobić d.....użo Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Października 2010 W jakiej temp wędzisz te sery twarogowe? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Października 2010 Tak jak pisałam, one są zwykle dodatkiem przy wędzeniu wędzonek więc temperatura 50-70 st. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Października 2010 Wędziłem twaróg, ten od JANA jest równie dobry. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Października 2010 Tak jak pisałam kupuje gotowe sery twarogowe kroję je w takie paski ( prostopadłościany :rolleyes: ) jak widać, posypuję przyprawami typu ,tymianek ,zioła prowansalskie ,papryka estragon, czosnek ( zestaw ziół jest zawsze nieco inny) zalewam 10% solanką na noc ,rano do siatki (tym razem było do gazy bo siatka się skończyła ) i do wędzarki. Przepraszam ale chyba coś przegapiłem? Gdzie już chudziaku pisałaś o tym serku i gdzie to "widać"? Jaki to ten ser twarogowy? Czy to twaróg tłusty, półtłusty, chudy? Czy może jakieś inne sery? Jeżeli już to gdzieś jest to poproszę o linkę, bo nie znalazłem. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-128799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Października 2010 Gdzie już chudziaku pisałaś o tym serku i gdzie to "widać"? Jaki to ten ser twarogowy? Czy to twaróg tłusty, półtłusty, chudy?Jeżeli już to gdzieś jest to poproszę o linkę, bo nie znalazłem.W innym miejscu nie ma o tym serze. Wątek sera twarogowego pojawił się w wędzonkach i został z nich wydzielony to dlatego tak niezbyt szczęśliwie brzmi ten post :mellow: .Jeśli chodzi o rodzaj sera to ja kupuję zawsze tłusty bo mam obawy ,że chudy będzie zanadto suchy. Wyciągam go zwykle wcześniej z wędzarki aby właśnie nie był zbyt wyschnięty .Uprzedzając pytanie - nie mam ustalonego czasu wędzenia tego serka decyduje o tym wygląd sera , aha wkładam go raczej w fazie wędzenia a nie osuszania czyli troszkę później. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-129076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Października 2010 Mieliśmy przyjemność :grin: skosztowania serka wędzonego w/g pomysłu Olgi czyli chudziak i jak ktoś nie może z różnych względów zrobić własnej produkcji, to to jest świetny pomysł :clap: Ja też mam zamiar taki zrobić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-129080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Stycznia 2011 W wędzarni siedzi serek (tłusty) i sie wedzi juz ok. 1,5 h, temp. ok. 50 st. C - złapał kolorek kremowy z lekkim ciemniejszym - trzymac go jeszcze ? W dotyku raczej nie wysuszony - czekam ... na odpowiedż tych co już w ten sposób i taki ser wędzili... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-142868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Trudno radzić na odległość - jak przetrzymasz dłużej to po prostu będzie bardziej słony i suchy. Ostatnio wędziłam biały ser ze 3 godz. ale kawałki były dosyć grube. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-142881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Uwędzony - jest super Solanka 10 % + przyprawy, zioła - moczone przez 12 h w lodówce, dwa prostopadłościany sera tłustego, później moczone w wodzie ok. 0,5 h, włozone do siatki. Obsuszone przez przez pół dnia, w wędzarni ok. 3 h, temp. od 40 do 50 st. C. Troche sie kruszy, ale to drobiazg w porównaniu z walorami smakowymi :thumbsup: Co wyszło widać poniżej - polecam ! Dzięki chudziak za przepisik... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-143072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pols34 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Witam jak o serach mowa to i ja cos dorzucę . Kupuje w lidlu serek podpuszczkowy w lidlu to sie nazywa ser typu włoskiego 24 godziny do rostworu soli , sól do przetworów ja daje 60 g na litr przegotowanej wody nakłuwam serek jeszcze wykałaczką potem do siateczki przez noc osuszam i i do wedzenia jak jest miejsce w beczce :wink: . Nie jest to oscypek ale cos zblizonego najlepszy po tygodniu lężenia :wink: w lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-143094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Czerwca 2011 ja bardzo przepraszam za przyglupie pytanie ale ten 10% roztwor soli to jakiej soli?kuchennej czy peklowej? w weekend pierwsza proba po roku. Wtedy sie obrazilem na wedzarnie bo mi nie wyszlo nic dobrego Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-164933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Serów nie peklujemy , tylko solimy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-164934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Też wędzę sery, jak do tej pory tylko chude W najbliższy weekend robię przymiarkę, pierwszy raz, do wędzenia sera żółtego. Nie mam doświadczenia ani wiedzy, albo coś znajdę na forum, albo jak większość moich wyrobów, próby i błędy, aż osiągnę to co chcę. :wink: Tyle lat wędzę, a dopiero od niedawna nową wiedzę zdobywam, tu, na tym forum :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-164940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Lipca 2011 Ser polsa 34 kupiony, w solance leży :grin: Biały chudy też.Żółty czeka spokojnie na folię celulozową :grin: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/#findComment-165197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.