Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Mam zapeklowane 48 godzin temu mięso na 2 rodzaje kiełbas. Jedno peklowane samą peklosolą, a drugie mieszanką soli i peklosoli (z przewagą soli, tak było w przepisie). Wszystko leży w lodówce. To peklowane samą peklosolą jest ok. Ale to drugie zaczęło dziwnie pachnieć i w dotyku zrobiło się lekko lepkie. Jutro rano miałem mielić, nadziewać i wędzić. Czy to które zmieniło zapach nadaje się jeszcze do przerobu, czy może coś z nim zrobić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/
Udostępnij na innych stronach

drugie zaczęło dziwnie pachnieć i w dotyku zrobiło się lekko lepkie

Ja bym nie ryzykował, zepsuło się mięsko...

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130173
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Mam zapeklowane 48 godzin temu mięso na 2 rodzaje kiełbas. Jedno peklowane samą peklosolą, a drugie mieszanką soli i peklosoli (z przewagą soli, tak było w przepisie). Wszystko leży w lodówce. To peklowane samą peklosolą jest ok. Ale to drugie zaczęło dziwnie pachnieć i w dotyku zrobiło się lekko lepkie. Jutro rano miałem mielić, nadziewać i wędzić. Czy to które zmieniło zapach nadaje się jeszcze do przerobu, czy może coś z nim zrobić?

Skoro miałeś w soli to nie powinno się zepsuć. Sprawdź czy na dnie nie ma wody z krwią, która może trochę waniać.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130185
Udostępnij na innych stronach

Skoro miałeś w soli to nie powinno się zepsuć.

Może się zepsuć , nie trzymanie odpowiedniej temperatury .

Mięso mogło w czasie obróbki nagrzać się , a wstawione do lodówki w misce nie schłodziło się . zimno nie przeszło do środka .

Jak robię kiełbasę wodę część wody zastępuje lodem i po kilku godzinach znowu mieszam .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130188
Udostępnij na innych stronach

Ale to drugie zaczęło dziwnie pachnieć i w dotyku zrobiło się lekko lepkie

Trudno przez komputer określić zapach dlatego trudno coś doradzić, ale lepkie jak najbardziej może się zrobić - puszcza klej.Ostatnio 2 kg golonki w kawałkach na samej soli trzymałem 2 dni w lodówce i nic się nie działo no oprócz tej tzw.lepkości .Na kiełbasy zdarzało się trzymać i z 5 dni z tym, że temperaturę obniżałem 2-4*C. 2 dni w lodówce nic się nie powinno stać, chyba, że miałeś tego z 10kg i mogło się zaparzyć lub coś w tym stylu.Sami czasami doprowadzamy do zepsucia mięsa w pogoni za zmniejszaniem ilości dawkowanej soli na 1kg mięsa.Niektórzy "już dochodzą" do 14g :shock: . Szkoda, ze łącza zapachu nie przesyłają.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130193
Udostępnij na innych stronach

Na kiełbasy zdarzało się trzymać i z 5 dni z tym, że temperaturę obniżałem 2-4*C. 2 dni w lodówce nic się nie powinno stać, chyba, że miałeś tego z 10kg i mogło się zaparzyć lub coś w tym stylu.Sami czasami doprowadzamy do zepsucia mięsa w pogoni za zmniejszaniem ilości dawkowanej soli na 1kg mięsa.Niektórzy "już dochodzą" do 14g :shock: . Szkoda, ze łącza zapachu nie przesyłają.

 

Pozdrawiam :wink:

5 dni to pikuś. Mi zdarzało się trzymać peklowane na sucho przez miesiąc i wszystko było ok. Tylko mój stary Mińsk porządnie chłodzi.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130197
Udostępnij na innych stronach

Mi zdarzało się trzymać peklowane na sucho przez miesiąc i wszystko było ok.

Wszystko można , ale odpowiednia ilość soli i odpowiednia temperatura .

Chyba że mięso od samego początku było trafione .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130198
Udostępnij na innych stronach

Czy zaraz po kupnie mięsa posoliłeś w kawałkach i do lodówki.Bo zdarza się, że trzymamy w lodówce dzień , dwa bez solenia ( nie wiemy ile czasu w sklepie leżało) a potem solimy, peklujemy i kolejne dwa dni.Wtedy jest większe prawdopodobieństwo zepsucia.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130200
Udostępnij na innych stronach

Może to tylko wierzchnia warstwa , któą należy zebrać i sprawdzić pozostałe mięso czy jest dobre . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130201
Udostępnij na innych stronach

Gonzo ale kolega napisał też o lekkim "zapaszku"....

kiedyś miałem przypadek że po wymieszaniu mięska z peklosolą i umieszczeniu w pojemniku przykryłem je torebką w której wcześniej zapakowany był kawałek mięsa.... efekt był taki że ta torebka "umazana sokiem" i nie mając dobrego kontaktu z solą zaczęła nieco "pachnieć".... i nieco górne części mięska przejęły ten zapach - po wypłukaniu tych fragment ów wszystko było ok

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130207
Udostępnij na innych stronach

Gonzo ale kolega napisał też o lekkim "zapaszku"....

Abratku czytałem ale przez neta trudno ocenić zapach.Czasami się wydaje, że mięso zaczęło dziwnie pachnieć a wszystko jest ok. Sam nieraz się na tym łapię i każę wąchać wszystkim, których złapię :grin: :lol: :lol: Ciąg chłodniczy podstawa.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130208
Udostępnij na innych stronach

wystraszyłem się tematem i wypakowałem moją mumię z skarpety>

mięsko zasolone 25g peklosoli +15g soli morskiej no i tradycyjanie wysmarowane miodem i ziołami wisi już 4 tygodnie w lodówce

nie capi :thumbsup:

lekki nalocik pleśni :cool:

Według mnie, dużo zależy od jakości surowca, łańcucha chłodniczego i odpowiedniej dawki soli :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130211
Udostępnij na innych stronach

Pisałem o tym wielokrotnie ale...

Czy ktoś może mi odpowiedzieć na te parę prostych pytań:

- po co jakiś "ktoś" przeliczył zawartość azotynu w stosunku do soli "tworząc" peklosól ?

- co daje zmniejszenie ilości zalecanej dawki peklosoli na korzyść soli ?

- czy zastępowanie peklosoli solą jest potwierdzone laboratoryjnie jako prawidłowe ?

- czy jak idziecie do lekarza i zaleca 6 dawek antybiotyku bierzecie tylko 3 ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130212
Udostępnij na innych stronach

Sam nieraz się na tym łapię i każę wąchać wszystkim, których złapię :grin: :lol: :lol:

Też tak mam :lol: :lol:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130214
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie , ja tak sobie karkówkę załatwiłem :(

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130222
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.