bolexx1313 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Listopada 2010 Witam wszystkich.Mam zapeklowane 48 godzin temu mięso na 2 rodzaje kiełbas. Jedno peklowane samą peklosolą, a drugie mieszanką soli i peklosoli (z przewagą soli, tak było w przepisie). Wszystko leży w lodówce. To peklowane samą peklosolą jest ok. Ale to drugie zaczęło dziwnie pachnieć i w dotyku zrobiło się lekko lepkie. Jutro rano miałem mielić, nadziewać i wędzić. Czy to które zmieniło zapach nadaje się jeszcze do przerobu, czy może coś z nim zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Listopada 2010 drugie zaczęło dziwnie pachnieć i w dotyku zrobiło się lekko lepkie Ja bym nie ryzykował, zepsuło się mięsko... Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Listopada 2010 Witam wszystkich. Mam zapeklowane 48 godzin temu mięso na 2 rodzaje kiełbas. Jedno peklowane samą peklosolą, a drugie mieszanką soli i peklosoli (z przewagą soli, tak było w przepisie). Wszystko leży w lodówce. To peklowane samą peklosolą jest ok. Ale to drugie zaczęło dziwnie pachnieć i w dotyku zrobiło się lekko lepkie. Jutro rano miałem mielić, nadziewać i wędzić. Czy to które zmieniło zapach nadaje się jeszcze do przerobu, czy może coś z nim zrobić?Skoro miałeś w soli to nie powinno się zepsuć. Sprawdź czy na dnie nie ma wody z krwią, która może trochę waniać. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Listopada 2010 Skoro miałeś w soli to nie powinno się zepsuć.Może się zepsuć , nie trzymanie odpowiedniej temperatury . Mięso mogło w czasie obróbki nagrzać się , a wstawione do lodówki w misce nie schłodziło się . zimno nie przeszło do środka . Jak robię kiełbasę wodę część wody zastępuje lodem i po kilku godzinach znowu mieszam . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Listopada 2010 czy jakieś płukanie tego mięsa ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Listopada 2010 Wypłukaj i zobacz co będzie :lol: Najwyżej ugotujesz psu :lol: na pewno będzie zadowolony. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Listopada 2010 Ale to drugie zaczęło dziwnie pachnieć i w dotyku zrobiło się lekko lepkie Trudno przez komputer określić zapach dlatego trudno coś doradzić, ale lepkie jak najbardziej może się zrobić - puszcza klej.Ostatnio 2 kg golonki w kawałkach na samej soli trzymałem 2 dni w lodówce i nic się nie działo no oprócz tej tzw.lepkości .Na kiełbasy zdarzało się trzymać i z 5 dni z tym, że temperaturę obniżałem 2-4*C. 2 dni w lodówce nic się nie powinno stać, chyba, że miałeś tego z 10kg i mogło się zaparzyć lub coś w tym stylu.Sami czasami doprowadzamy do zepsucia mięsa w pogoni za zmniejszaniem ilości dawkowanej soli na 1kg mięsa.Niektórzy "już dochodzą" do 14g :shock: . Szkoda, ze łącza zapachu nie przesyłają. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Listopada 2010 Na kiełbasy zdarzało się trzymać i z 5 dni z tym, że temperaturę obniżałem 2-4*C. 2 dni w lodówce nic się nie powinno stać, chyba, że miałeś tego z 10kg i mogło się zaparzyć lub coś w tym stylu.Sami czasami doprowadzamy do zepsucia mięsa w pogoni za zmniejszaniem ilości dawkowanej soli na 1kg mięsa.Niektórzy "już dochodzą" do 14g :shock: . Szkoda, ze łącza zapachu nie przesyłają. Pozdrawiam :wink:5 dni to pikuś. Mi zdarzało się trzymać peklowane na sucho przez miesiąc i wszystko było ok. Tylko mój stary Mińsk porządnie chłodzi. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Listopada 2010 Mi zdarzało się trzymać peklowane na sucho przez miesiąc i wszystko było ok.Wszystko można , ale odpowiednia ilość soli i odpowiednia temperatura . Chyba że mięso od samego początku było trafione . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Listopada 2010 Czy zaraz po kupnie mięsa posoliłeś w kawałkach i do lodówki.Bo zdarza się, że trzymamy w lodówce dzień , dwa bez solenia ( nie wiemy ile czasu w sklepie leżało) a potem solimy, peklujemy i kolejne dwa dni.Wtedy jest większe prawdopodobieństwo zepsucia. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Listopada 2010 Może to tylko wierzchnia warstwa , któą należy zebrać i sprawdzić pozostałe mięso czy jest dobre . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Listopada 2010 Gonzo ale kolega napisał też o lekkim "zapaszku"....kiedyś miałem przypadek że po wymieszaniu mięska z peklosolą i umieszczeniu w pojemniku przykryłem je torebką w której wcześniej zapakowany był kawałek mięsa.... efekt był taki że ta torebka "umazana sokiem" i nie mając dobrego kontaktu z solą zaczęła nieco "pachnieć".... i nieco górne części mięska przejęły ten zapach - po wypłukaniu tych fragment ów wszystko było ok Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Listopada 2010 Gonzo ale kolega napisał też o lekkim "zapaszku".... Abratku czytałem ale przez neta trudno ocenić zapach.Czasami się wydaje, że mięso zaczęło dziwnie pachnieć a wszystko jest ok. Sam nieraz się na tym łapię i każę wąchać wszystkim, których złapię :grin: :lol: :lol: Ciąg chłodniczy podstawa. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Listopada 2010 wystraszyłem się tematem i wypakowałem moją mumię z skarpety> mięsko zasolone 25g peklosoli +15g soli morskiej no i tradycyjanie wysmarowane miodem i ziołami wisi już 4 tygodnie w lodówce nie capi :thumbsup: lekki nalocik pleśni Według mnie, dużo zależy od jakości surowca, łańcucha chłodniczego i odpowiedniej dawki soli :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Listopada 2010 Pisałem o tym wielokrotnie ale...Czy ktoś może mi odpowiedzieć na te parę prostych pytań:- po co jakiś "ktoś" przeliczył zawartość azotynu w stosunku do soli "tworząc" peklosól ?- co daje zmniejszenie ilości zalecanej dawki peklosoli na korzyść soli ?- czy zastępowanie peklosoli solą jest potwierdzone laboratoryjnie jako prawidłowe ?- czy jak idziecie do lekarza i zaleca 6 dawek antybiotyku bierzecie tylko 3 ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Listopada 2010 Sam nieraz się na tym łapię i każę wąchać wszystkim, których złapię :grin: :lol: :lol:Też tak mam :lol: :lol: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Listopada 2010 Pamiętajmy o tym by unikać pakowania mięsa w folię , to pierwszy błąd po zakupie i transport w ciepłym aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Listopada 2010 Dokładnie , ja tak sobie karkówkę załatwiłem Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4705-zmiana-zapachu/#findComment-130222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.