andrzej k Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Listopada 2010 mam temperaturę blisko zera czy nie za zimno? Trochę za niska , najlepiej to 4-6st . 0 stopni praktycznie brak procesu , względnie bardzo powolny proces peklowania . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-133637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Listopada 2010 Dzięki. podwyższę temperaturę. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-133639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Doradźcie moi drodzy co powinienem czynić Pierwszy raz bez niczyjego nadzoru chcę uwędzić w drewnianej beczce szynkę wieprzową 1,1kg kulkę ...doradźcie najprostszy na świecie i najkrótszy możliwy sposób i przepis...może nie musi być parzona...no rozumiecie...tak jak dla jełopa, żeby się uwędziło na pierwszą próbę i żeby było zjadliwe, żebym mógł zacząć samodzielnie od a do z.aha...wędzić zamierzam bukiem...i mogę dodać grusze śliwę lub jabłoń...co będzie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-155191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Prościej się nie da.http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Radzę sparzyć bo będzie twarda.Możesz wędzić tą mieszanką . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-155194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 niedobry78 :grin: wejdz w temat Moje wyroby i znajdz Pokemona przygody z wędzeniem.Tam dowiesz się co koledzy podpowiadali dla pokemona :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-155208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 o.k dzięki chłopaki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-155223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Biotit te deski to sosnowe ? takie ładne słoje. Wędlinki niczego sobie. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-155501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 krótkie pytanko...jeżeli moje szynki i polędwica wypiły połowę solanki prawie i muszę je obracać...to czy mogę sporządzić dodatkową solankę i tylko podolewać, żeby znowu je zakryło? nie chce wymieniać solanki bo już czytałem, że to może przesolić tylko dodać sama solankę bez przypraw?? jeśli planowałem 10 dni w solance trzymać a jest już połowa mniej więcej tego okresu to czy dolewając świeżej do pełna mam skrócić okres leżenia w solance? a myślicie że jakbym zrobił po 6-ciu dniach to będzie duża różnica w zasoleniu w porównaniu gdyby leżały normalnie 10 dni? bo zamiast dolewać mogę je wrzucić do wędzarni już.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-158370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 jeżeli moje szynki i polędwica wypiły połowę solanki prawie :shock: Zalej to solanką o takim samym stężeniu.Jak będzie za słone a prawdopodobnie tak będzie to wymocz przed wędzeniem w wodzie ,ale o tym żeby mięso piło tak wodę to słyszałem ,ale w produkcji przemysłowej.Gdzie kupiłeś to mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-158374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 ...u rzeźnika część a część w tesco.Myślałem, że może dlatego że nie postrzyknięte wodą było...ale czyli nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-158376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 moje szynki i polędwica wypiły połowę solanki prawieGdzie kupiłeś to mięso. ...u rzeźnika część a część w tesco Jeśli wiesz, które było z tesco, to zaznacz sobie, by móc później ocenić jaki masz ubytek w wyrobie gotowym. Mam nadzieję, że wiesz ile ważyło mięso zakupione w tesco? Interesują mnie wyniki doświadczenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-158381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 heheh...tak...znam wszystkie wagi przed solanką...ale teraz nie ważyłem to pewnie zważę po wyjęciu bo teraz tak chlapać? [ Dodano: Wto 26 Kwi, 2011 20:09 ] ale faktem jest że łopatka, którą kupiłem pierwszy raz taką zapakowaną w plastikową miskę z góry foliowaną...po półtorej doby czekania na operacje w lodówce...puściła tyle wody czerwonej, że myślałem ze dostała znienacka z kbks-u jak nie widziałem...ale łopatkę wziąłem jedną na próbę i miała 0,72 kg tylko...żeby sprawdzić czy szynka czy łopatka będzie dla mnie finalnie bardziej zadowalającym wyrobem...i z racji, ze niska gramatura to postanowiłem eksperymentować z zalewa tzn. z przyprawami dodałem goździk jeden i trochę majeranku...a tak normalnie dodaję pół liścia laurowego dwa ziarnka ziela i 4 pieprzu aha i czosnku pół główki...do poprzedniej szynki dałem więcej ziela i liścia i ostatecznie czułem pod koniec mlaskania jakby goryczkę...może jestem przewrażliwiony ale teraz w razie "W" wolałem dać ziela minimalnie tylko dla aromatu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-158389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.