Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam temperaturę blisko zera czy nie za zimno?

 

Trochę za niska , najlepiej to 4-6st . 0 stopni praktycznie brak procesu , względnie bardzo powolny proces peklowania .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-133637
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Doradźcie moi drodzy co powinienem czynić :)

 

Pierwszy raz bez niczyjego nadzoru chcę uwędzić w drewnianej beczce szynkę wieprzową

1,1kg kulkę ...doradźcie najprostszy na świecie i najkrótszy możliwy sposób i przepis...może nie musi być parzona...no rozumiecie...tak jak dla jełopa, żeby się uwędziło na pierwszą próbę i żeby było zjadliwe, żebym mógł zacząć samodzielnie od a do z.

aha...wędzić zamierzam bukiem...i mogę dodać grusze śliwę lub jabłoń...co będzie lepsze?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-155191
Udostępnij na innych stronach

Prościej się nie da.

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

 

Radzę sparzyć bo będzie twarda.Możesz wędzić tą mieszanką .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-155194
Udostępnij na innych stronach

niedobry78 :grin: wejdz w temat Moje wyroby i znajdz Pokemona przygody z wędzeniem.Tam dowiesz się co koledzy podpowiadali dla pokemona :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-155208
Udostępnij na innych stronach

Biotit te deski to sosnowe ?

takie ładne słoje.

Wędlinki niczego sobie.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-155501
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
krótkie pytanko...jeżeli moje szynki i polędwica wypiły połowę solanki prawie i muszę je obracać...to czy mogę sporządzić dodatkową solankę i tylko podolewać, żeby znowu je zakryło? nie chce wymieniać solanki bo już czytałem, że to może przesolić tylko dodać sama solankę bez przypraw?? jeśli planowałem 10 dni w solance trzymać a jest już połowa mniej więcej tego okresu to czy dolewając świeżej do pełna mam skrócić okres leżenia w solance? a myślicie że jakbym zrobił po 6-ciu dniach to będzie duża różnica w zasoleniu w porównaniu gdyby leżały normalnie 10 dni? bo zamiast dolewać mogę je wrzucić do wędzarni już....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-158370
Udostępnij na innych stronach

jeżeli moje szynki i polędwica wypiły połowę solanki prawie

:shock:

 

 

 

Zalej to solanką o takim samym stężeniu.Jak będzie za słone a prawdopodobnie tak będzie to wymocz przed wędzeniem w wodzie ,ale o tym żeby mięso piło tak wodę to słyszałem ,ale w produkcji przemysłowej.Gdzie kupiłeś to mięso.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-158374
Udostępnij na innych stronach

moje szynki i polędwica wypiły połowę solanki prawie

Gdzie kupiłeś to mięso.

...u rzeźnika część a część w tesco

Jeśli wiesz, które było z tesco, to zaznacz sobie, by móc później ocenić jaki masz ubytek w wyrobie gotowym. Mam nadzieję, że wiesz ile ważyło mięso zakupione w tesco?

Interesują mnie wyniki doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-158381
Udostępnij na innych stronach

heheh...tak...znam wszystkie wagi przed solanką...ale teraz nie ważyłem to pewnie zważę po wyjęciu bo teraz tak chlapać?

 

[ Dodano: Wto 26 Kwi, 2011 20:09 ]

ale faktem jest że łopatka, którą kupiłem pierwszy raz taką zapakowaną w plastikową miskę z góry foliowaną...po półtorej doby czekania na operacje w lodówce...puściła tyle wody czerwonej, że myślałem ze dostała znienacka z kbks-u jak nie widziałem...ale łopatkę wziąłem jedną na próbę i miała 0,72 kg tylko...żeby sprawdzić czy szynka czy łopatka będzie dla mnie finalnie bardziej zadowalającym wyrobem...i z racji, ze niska gramatura to postanowiłem eksperymentować z zalewa tzn. z przyprawami dodałem goździk jeden i trochę majeranku...a tak normalnie dodaję pół liścia laurowego dwa ziarnka ziela i 4 pieprzu aha i czosnku pół główki...do poprzedniej szynki dałem więcej ziela i liścia i ostatecznie czułem pod koniec mlaskania jakby goryczkę...może jestem przewrażliwiony ale teraz w razie "W" wolałem dać ziela minimalnie tylko dla aromatu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4760-szynka-wieprzowa/page/2/#findComment-158389
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.