Skocz do zawartości

Szynka peklowana, parzona


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Bardzo prosty przepis, na pewno juz publikowany.

 

Surowiec:

Mięso od szynki 1,7kG - klasyfikacja, mięśnie??? :blush: DZIADEK mnie za chwile zjedzie :)

U nas to się nazywa Schnitzelfleisch - mięso na sznitzle.

Peklosol - 34g.

Ekstrakt dymu wędzarniczego - buk.

 

Przygotowanie:

- Peklowanie wg. tabeli DZIADKA - 5 dni z nastrzykiem.

- obciekanie 24 godz w lodowce w temp. ok. 6*C

 

Parzenie:

- 2 godz. 15 min. w temp. 80*C (do momentu uzyskania w środku ok. 70*C).

 

Szynkę włożyłem do rozgrzanej wody (ok. 4 ltr.) dodając jednocześnie 2ml ekstraktu dymu.

Po uzyskaniu temperatury wewnątrz, wyjąłem i zostawiłem w temp. pokojowej na kratce do obcieknięcia (ok 1 godz.), a następnie do lodówki.

Niestety, ale nie zdążyłem całej uratować przed moimi żarłokami ;)

 

To co pozostało:

Pozdrawiam i polecam.

PS:

Koncentrat dymu, ktory uzywam:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/
Udostępnij na innych stronach

kowo, piękna szyneczka i widać soczysta . :thumbsup:

Kurcze szkoda ze do Wiednia tak daleko :(

 

No chyba , że uruchomimy TeamViewer :)

Moj termometr i Koncentrat dymu, ktory uzywam:

No no pierwyj sort :) :clap: :clap: :clap:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132724
Udostępnij na innych stronach

Szyneczka bardzo ładnie wygląda ,ale nie lepiej było ją uwędzić a nie używać jakąś chemię.Ja też robię takie szynki ale tylko peklowane i parzone.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132726
Udostępnij na innych stronach

]lepiej było ją uwędzić

Zrobiłbym to chętnie, ale u nas przewody kominowe nie są szczelne i jak ja na 2-gim wędzę to czuć na 4-dym

jakąś chemię

To akurat nie chemia, chyba, ze nazwiesz chemia również peklosol. Wg moich wiadomości jest ten koncentrat uzyskiwany w naturalny sposób - przez wypłukiwanie...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132727
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłbym to chętnie, ale u nas przewody kominowe nie są szczelne i jak ja na 2-gim wędzę to czuć na 4-dym

To trzeba było podesłać do mnie. :grin:

 

ze nazwiesz chemia również peklosol

Niestety ,ale to też chemia :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132728
Udostępnij na innych stronach

Tak, czuć, u Nas tez takie cuda można kupić, jest w płynie i w proszku, jest również sól wędzonkowa. Jadłem taką kiełbasę, co nie widziała dymu. Wszytko jest rzeczą gustu :wink:

Kto wie , co jeszcze Ludzie nie wymyślą?

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132781
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłeś to zrobiłeś , ale jest to metoda nie zalecana na naszym forum.

No tak , ale często nie mamy możliwości lub dostępu do wędzarni , mieszkając np. w większych miastach .

I tutaj trzeba już kombinować . Tym bardziej , że jak kolega wspominał wcześniej peklosól to też jest chemia :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132783
Udostępnij na innych stronach

Kowo, gratuluję odwagi! w pokazaniu na forum bo przecież używasz "chemii" Sól wędzoną mam ale tego płynu to też chciałbym spróbować - może pod choinkę flaszkę podeślesz :) :) :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132792
Udostępnij na innych stronach

Kowo,czy czuć smak wędzonki po zastosowaniu ;ekstraktu;/.

Tak. W zależności od ilości koncentratu - mniej lub bardziej intensywny, A do tego ten zapach. Jedyne manko - to brak koloru wędzonego mięsa :(

Chociaż i tu można poprzez natrysk osiągnąć.

Podobnie robią szynki dla supermarkietów. Zrobiłeś to zrobiłeś , ale jest to metoda nie zalecana na naszym forum.

Proszę nie porównuj. Jest to extrakt destylowany pod katem zapachu i smaku, a jednocześnie są usuwane substancje szkodliwe. Do supermarketów jest stosowane chyba polowa listy produktów "E".

No tak , ale często nie mamy możliwości lub dostępu do wędzarni , mieszkając np. w większych miastach .

No i niestety: Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. ;)

Kowo, gratuluję odwagi! w pokazaniu na forum bo przecież używasz "chemii" Sól wędzoną mam ale tego płynu to też chciałbym spróbować - może pod choinkę flaszkę podeślesz :) :) :)

No akurat to nie jest chemia, A jeśli chodzi o choinkę, to jak będę zamawiał, to i Tobie podeśle. Teraz zamówię nie 50ml (to było na probe), ale 0,5ltr, to Ci odleje ;)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4785-szynka-peklowana-parzona/#findComment-132798
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.