boggi Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2010 Witam . Zdobyłem okazyjnie dość sporo polędwiczek wieprzowych - tak polędwiczek nie polędwic .Wiem , ze jest opcja " szukaj " ale jakoś nie mogę nic ciekawego znaleźć , być może trochę przez zaskoczenie , bo nie spodziewałem się , że będę te polędwiczki miał . Chciałbym je uwędzić , i tak na jutro się nie wyrobię z peklowaniem , pewnie dopiero na następną sobotę byłbym gotów do wędzenia . Muszę teraz szybko coś wymyśleć , żeby zapeklować mięsko , żeby się nie zepsuło. Bo mrozić chyba nie ma sensu . Co polecalibyście mi jako nowicjuszowi w tych sprawach ? Coś nie skomplikowanego a dobrego . Chciałbym je uwędzić i później chyba sparzyć . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2010 1.Zapekluj za 5 dni wg Dziadka i wędź zimnym dymem 10h.2.Albo zrób nadzienie do rolowanego boczku.ja bym wybrał wariant 2 :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Listopada 2010 i tak na jutro się nie wyrobię z peklowaniem Peklowanie na sucho - 19g peklosoli na kilogram, mocno natrzeć i wymasować, pozostawić na noc w temp. 10-12 stopni, rankiem wymasować, pozostawić w temp. pokojowej na 2 godziny, potem opłukać, osuszyć i wędzić gorącym dymem, na koniec podpiec pół godziny. Express sprawdzony w praktyce. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Listopada 2010 Jeżeli mogę, jako nowicjusz, to 2 tygodnie temu na próbę zapeklowałem 3 polędwiczki wg przepisu ligawy (polędwica łososiowa) marynowałem 7 dni, a następnie 2 razy po 12 godzin wędziłem na zimno. Efekt, super. Polecam. [ Dodano: Sob 20 Lis, 2010 00:03 ] Aha, temperatura wędzenia pomiędzy 20 - 22 st. Wędziły się razem z 7 pstrągami wg przepisów z forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 19 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Listopada 2010 Jasne że możesz ,nawet skromnie powiem, powinieneś. Gdybyś jeszccze zechciał pokazać swoje dzieło hm.. byłoby pysznie. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2010 7dni solone,1,5godz.wędzone. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Listopada 2010 A ja bym z nich zrobił a'la parmeńska. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Listopada 2010 Dzięki Wam za porady . Zastanawiam się nadal i chyba zapekluję je według Szczepana https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377&sid=a64209b8558f683cc57de729ed1e016e#48377 Po tygodniu , czyli w następną sobotę uwędzę i sparzę Myśle , że będzie ok :thumbsup: arkadiusz jedną spróbuje zrobić a`la parmeńska Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Listopada 2010 Tak się jeszcze zastanawiam , czy jest potrzeba robić nastrzyk ? W sumie przekrój nie jest duży , to i może do piątku ( bo wtedy będę wyciągał ) powinno " przejść " solanką . Chociaż z drugiej strony , czemu by delikatnie nie wstrzyknąć , chyba jednak wstrzyknę, troszeczkę - tylko ile w ml/Kg ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Listopada 2010 tylko ile w ml/Kg ? Ok 7% wagi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Listopada 2010 arkadiusz, dzięki , ja planowałem sobie ok 5 % , jako ze są cienkie , ale zdaje się na Twoje doświadczenie , zresztą nie pierwszy raz mi pomagasz Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Listopada 2010 Wszystko rzecz gustu i smaku. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Listopada 2010 Gdy mam więcej polędwiczek(uwędzonych już) i nie zostaną skonsumowane w ciągu 2 dni to przeznaczam je do suszenia. Kroję skośnie w plasterki i suszę(okolice pieca c.o.) na folii aluminiowej położonej na siatce do grzybów. I wychodzą mi chipsy :thumbsup:. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Listopada 2010 Więc tak : do wędzenia przeznaczyłem 1,7kg polędwiczek ( 6szt) , przygotowałem 2 L solanki , czyli 2 L wody i 140g sól/peklosól 50/50 . Zrobiłem nastrzyk , 7% wagowo do każdej sztuki .W piątek planuje wyciągnąć , powiązać , a w sobotę wędzić i parzyć .Myślę , że będzie oki Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 21 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Listopada 2010 Zrobiłem nastrzyk , 7% wagowo do każdej sztuki . Tak delikatne mięso nie trzeba nastrzykiwać. parzyć . Po co. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Listopada 2010 boggi napisał/a: parzyć . Po co. Zobaczę jak będzie po wędzeniu , moja rodzinka nie przepada za pół surowym mięskiem Może nie pół surowym , ale ..... Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Listopada 2010 Więc tak : do wędzenia przeznaczyłem 1,7kg polędwiczek ( 6szt) , przygotowałem 2 L solanki , czyli 2 L wody i 140g sól/peklosól 50/50 . Zrobiłem nastrzyk , 7% wagowo do każdej sztuki . Wkradł się mały błąd , nie 1,7 Kg tylko 2 kg polędwiczek do peklowania . 1,7 Kg to miałem mięsa zmielonego , przygotowanego do tzw . Zajączka , czyli polędwiczka w mięsie mielonym i pieczona w piekarniku Tylko , że tę pieczeń robię na szaro , czyli bez peklosoli . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Listopada 2010 Polędwiczki wędzone 11 listopada :grin: Dziś wyglądają tak :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Listopada 2010 Hallo!!!! Poledwiczki peklowane na such 7 dni.Nastepnie obtarte scierka i natarte grubo pomielonym pieprzem,kolendra i majerankiem (wszystko na oko ).Ciasno owinolem folia kuchenna i na 10 dni do lodowki.Wedzenie 10 godzin na zimno.Mam jeszcze dwie w Pywnicy nie wedzilem tylko zawinolem w "bandaze" i dalej dojzewaja na powietrzu. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Listopada 2010 Coś dziwnego dzieje się z zalewą , zrobiłem tak jak napisałem wcześniej :PEKLOWANIE 6 DNI / 144hWskazana temperatura 4-8stC1 kg mięsa1 litr solanki o st 7 % (0,07kg peklosoli)1nastrzyk w pierwszej fazie peklowania - powinno być 10 , wstrzyknąłem 7% Dziś patrze a zalewa zrobiła się mętna , tzn wcześniej była lekko mętnawa , ale przecież klarowna jak woda nie będzie . I jakoś dziwnie zaczyna ją czuć . Nie wiem co zrobić , bo szkoda byłoby zepsuć surowiec . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2010 Jeśli dziwnie czuć to zmień solankę. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Listopada 2010 Polędwiczki wypłukać i zrobić nawą taką samą ? Kurcze nie mam na tyle wody przegotowanej , może być mineralna niegazowana ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Listopada 2010 Wypłukać i zrobić taką samą - 7% to dosyć "lekka" solanka . Ja tam, daję kranówkę ale mam własną. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Listopada 2010 7% to dosyć "lekka" solanka . No wiesz według Szczepana chudziak dziękuję Ci za szybką pomoc , zrobiłem właśnie nową solankę , w piątek , czyli pojutrze mięsko wychodzi na wolność do obcieknięcia Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 25 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Listopada 2010 7% to dosyć "lekka" solanka . No wiesz według Szczepana chudziak dziękuję Ci za szybką pomoc , zrobiłem właśnie nową solankę , w piątek , czyli pojutrze mięsko wychodzi na wolność do obcieknięcia Szczepan nie zawsze pisal cala prawde, dlatego trzeba uwazac na jego przepisy najlepiej robic wedlug DZIADKA. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.