Skocz do zawartości

polędwiczki wieprzowe- jak najlepiej zagospodarować ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Zdobyłem okazyjnie dość sporo polędwiczek wieprzowych - tak polędwiczek nie polędwic .

Wiem , ze jest opcja " szukaj " ale jakoś nie mogę nic ciekawego znaleźć , być może trochę przez zaskoczenie , bo nie spodziewałem się , że będę te polędwiczki miał .

 

Chciałbym je uwędzić , i tak na jutro się nie wyrobię z peklowaniem , pewnie dopiero na następną sobotę byłbym gotów do wędzenia . Muszę teraz szybko coś wymyśleć , żeby zapeklować mięsko , żeby się nie zepsuło. Bo mrozić chyba nie ma sensu .

 

Co polecalibyście mi jako nowicjuszowi w tych sprawach ? Coś nie skomplikowanego a dobrego .

 

Chciałbym je uwędzić i później chyba sparzyć .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

1.Zapekluj za 5 dni wg Dziadka i wędź zimnym dymem 10h.

2.Albo zrób nadzienie do rolowanego boczku.

ja bym wybrał wariant 2 :wink:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132766
Udostępnij na innych stronach

i tak na jutro się nie wyrobię z peklowaniem

Peklowanie na sucho - 19g peklosoli na kilogram, mocno natrzeć i wymasować, pozostawić na noc w temp. 10-12 stopni, rankiem wymasować, pozostawić w temp. pokojowej na 2 godziny, potem opłukać, osuszyć i wędzić gorącym dymem, na koniec podpiec pół godziny. Express sprawdzony w praktyce. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132768
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli mogę, jako nowicjusz, to 2 tygodnie temu na próbę zapeklowałem 3 polędwiczki wg przepisu ligawy (polędwica łososiowa) marynowałem 7 dni, a następnie 2 razy po 12 godzin wędziłem na zimno. Efekt, super. Polecam.

 

[ Dodano: Sob 20 Lis, 2010 00:03 ]

Aha, temperatura wędzenia pomiędzy 20 - 22 st. Wędziły się razem z 7 pstrągami wg przepisów z forum. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132772
Udostępnij na innych stronach

Jasne że możesz ,nawet skromnie powiem, powinieneś. Gdybyś jeszccze zechciał pokazać swoje dzieło hm.. byłoby pysznie.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132773
Udostępnij na innych stronach

A ja bym z nich zrobił a'la parmeńska. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132815
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wam za porady . Zastanawiam się nadal i chyba zapekluję je według Szczepana https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377&sid=a64209b8558f683cc57de729ed1e016e#48377

 

Po tygodniu , czyli w następną sobotę uwędzę i sparzę :)

Myśle , że będzie ok :thumbsup:

arkadiusz jedną spróbuje zrobić a`la parmeńska :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132821
Udostępnij na innych stronach

Tak się jeszcze zastanawiam , czy jest potrzeba robić nastrzyk ? W sumie przekrój nie jest duży , to i może do piątku ( bo wtedy będę wyciągał ) powinno " przejść " solanką . Chociaż z drugiej strony , czemu by delikatnie nie wstrzyknąć , chyba jednak wstrzyknę, troszeczkę - tylko ile w ml/Kg ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132829
Udostępnij na innych stronach

tylko ile w ml/Kg ?

Ok 7% wagi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132835
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, dzięki , ja planowałem sobie ok 5 % , jako ze są cienkie , ale zdaje się na Twoje doświadczenie , zresztą nie pierwszy raz mi pomagasz :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132836
Udostępnij na innych stronach

Wszystko rzecz gustu i smaku. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132838
Udostępnij na innych stronach

Gdy mam więcej polędwiczek(uwędzonych już) i nie zostaną skonsumowane w ciągu 2 dni to przeznaczam je do suszenia.

Kroję skośnie w plasterki i suszę(okolice pieca c.o.) na folii aluminiowej położonej na siatce do grzybów. I wychodzą mi chipsy :thumbsup:.

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132844
Udostępnij na innych stronach

Więc tak : do wędzenia przeznaczyłem 1,7kg polędwiczek ( 6szt) , przygotowałem 2 L solanki , czyli 2 L wody i 140g sól/peklosól 50/50 . Zrobiłem nastrzyk , 7% wagowo do każdej sztuki .

W piątek planuje wyciągnąć , powiązać , a w sobotę wędzić i parzyć .

Myślę , że będzie oki :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132894
Udostępnij na innych stronach

boggi napisał/a:

parzyć .

 

 

Po co.

Zobaczę jak będzie po wędzeniu , moja rodzinka nie przepada za pół surowym mięskiem :)

Może nie pół surowym , ale .....

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-132927
Udostępnij na innych stronach

Więc tak : do wędzenia przeznaczyłem 1,7kg polędwiczek ( 6szt) , przygotowałem 2 L solanki , czyli 2 L wody i 140g sól/peklosól 50/50 . Zrobiłem nastrzyk , 7% wagowo do każdej sztuki .

Wkradł się mały błąd , nie 1,7 Kg tylko 2 kg polędwiczek do peklowania .

1,7 Kg to miałem mięsa zmielonego , przygotowanego do tzw . Zajączka , czyli polędwiczka w mięsie mielonym i pieczona w piekarniku :)

Tylko , że tę pieczeń robię na szaro , czyli bez peklosoli .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133015
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Poledwiczki peklowane na such 7 dni.Nastepnie obtarte scierka i natarte grubo pomielonym pieprzem,kolendra i majerankiem (wszystko na oko ).Ciasno owinolem folia kuchenna i na 10 dni do lodowki.Wedzenie 10 godzin na zimno.Mam jeszcze dwie w Pywnicy nie wedzilem tylko zawinolem w "bandaze" i dalej dojzewaja na powietrzu.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133224
Udostępnij na innych stronach

Coś dziwnego dzieje się z zalewą , zrobiłem tak jak napisałem wcześniej :

PEKLOWANIE 6 DNI / 144h

Wskazana temperatura 4-8stC

1 kg mięsa

1 litr solanki o st 7 % (0,07kg peklosoli)

1nastrzyk w pierwszej fazie peklowania - powinno być 10 , wstrzyknąłem 7%

 

Dziś patrze a zalewa zrobiła się mętna , tzn wcześniej była lekko mętnawa , ale przecież klarowna jak woda nie będzie . I jakoś dziwnie zaczyna ją czuć . Nie wiem co zrobić , bo szkoda byłoby zepsuć surowiec .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133579
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dziwnie czuć to zmień solankę.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133580
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki wypłukać i zrobić nawą taką samą ? Kurcze nie mam na tyle wody przegotowanej , może być mineralna niegazowana ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133581
Udostępnij na innych stronach

Wypłukać i zrobić taką samą - 7% to dosyć "lekka" solanka . Ja tam, daję kranówkę ale mam własną.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133582
Udostępnij na innych stronach

7% to dosyć "lekka" solanka .

No wiesz według Szczepana :)

 

chudziak dziękuję Ci za szybką pomoc , zrobiłem właśnie nową solankę , w piątek , czyli pojutrze mięsko wychodzi na wolność do obcieknięcia :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133584
Udostępnij na innych stronach

7% to dosyć "lekka" solanka .

No wiesz według Szczepana :)

 

chudziak dziękuję Ci za szybką pomoc , zrobiłem właśnie nową solankę , w piątek , czyli pojutrze mięsko wychodzi na wolność do obcieknięcia :)

Szczepan nie zawsze pisal cala prawde, dlatego trzeba uwazac na jego przepisy najlepiej robic wedlug DZIADKA.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4788-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe-jak-najlepiej-zagospodarowa%C4%87/#findComment-133589
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.