Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już kiedyś wspominałem, poza kurasami podstawowymi, pragniemy prowadzić również kursy specjalistyczne z zakresu obróbki mięsa i produkcji innych art. w warunkach domowych.

Na poczatek, poza kursami podstawowymi, pójdzie prawdopodobnie dziczyzna.

Proszę Was o podawanie swoich propozycji temetyki kursów w naszej SDM. Ułatwi to znacznie planowanie i inne sprawy z zakresu logistyki.

Zrobimy wszystko, by pierwszy kurs podstawowy odbył się już w grudniu (jak najwcześniej). Może uda się zrobić dwa - ten drugi bliżej świąt tak, by osoby, które nie posiadają wędzarni, ani możliwości domowej produkcji wędlin, mogły sobie same wykonać świateczne smakołyki w naszej SDM.

Więcej informacji już w przyszły poniedziałek.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4794-propozycje-tematyczne-kurs%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Proponuję temat: wędliny surowe i długodojrzewające.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4794-propozycje-tematyczne-kurs%C3%B3w/#findComment-133058
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czyli lista propozycji rozpoczeta:

1. Dziczyzna.

2. Wędliny surowe i dojrzewające.

3. Sery.

4. Kursy II stopnia z zakresu domowe wyroby masarskie.

5. Pieczenie i prasowanie (szynkowarzenie) mięsa.

6. Obróbka i wędzenie ryb.

7. Drób.

8. Planujemy także, wspólnie z Kol. VSOP bardzo specjalistyczny kurs z Jego dziedziny. :grin:

Proszę o jej kontynuację.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4794-propozycje-tematyczne-kurs%C3%B3w/#findComment-134576
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Tak jak już wspominałem, zaczeliśmy, poza kursami podstawowymi z zakresu domowej produkcji masarskiej, realizację kursów specjalistycznych.

Do tej pory odbyły się pierwsze kursy z dziedziny:

1. Obróbka dziczyzny,

2. Serowarstwo i maselnictwo.

Niebawem, gdyż już we wrześniu, poza w/w kursami, rozpoczynamy szkolenia w zakresie:

1. Kursy specjalistyczne SDM II czyli kurs przeznaczony dla absolwentów Szkoły Domowego Masarstwa.

Kurs będzie prowadzony w innej formule tj. prowadzący nie będą tłumaczyć podstaw

technologii przetwórstwa mięsa. Problemy do rozwiązania zostaną postawione przez prowadzących. Kursanci będą wykonywać wyroby w różnych wariantach technologicznych aby osiągnąć postawione cele przez prowadzących.

2. Kursy z zakresu domowej produkcji konserw pasteryzowanych i sterylizowanych.

3. Budowa i zasady obsługi wędzarni drewnianej (wiejskiej).

4. Kursy szynkowarzenia.

5. Kursy obróbki i wedzenia ryb oraz drobiu.

6. Kursy specjalistyczne w zakresie domowej produkcji kiełbas drobno, średnio i grubo rozdrobnionych, kiełbas podsuszanych itp.

7. Wędzonki.

8. Wyroby miesne z piekarnika.

9. Domowe pieczenie chleba.

10. Kursy carvingu oraz dekoracja stołów na różne okazje.

11. Kursy przygotowania stołów weselnych.

12. Inne, które uznacie za potrzebne.

 

Kursy będziemy się starali organizować we wszystkich dotychczasowych filiach SDM i w tych, które niebawem powstaną.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4794-propozycje-tematyczne-kurs%C3%B3w/#findComment-162136
Udostępnij na innych stronach

Moze to nie ma bezposrednio do czynienia z wyrobami domowym sposobem , ale moze tez dodac taki mini kursik "Naprawa sprzetu komputerowego w domu albo we wlasnym zakresie".

 

Tylu forumowiczow prosi o pomoc w tym temacie..Np : Moj Komp siadl ... Moj Twardziel sie pozegnal ... Wszystkie przepisy stracone ... itp.!

 

Moze taki jedno godzinny kursik , na ktorym by pokazano jak ratowac dane na dysku albo jak ratowac sam dysk , pomogl by niektorym na forum. ?!

Mozna by opisac i pokazac jak sie podpina twardziela pod inny komp w celu uratowania danych i objasnic konfiguracje..Calosc oczywiscie w przerwach pomiedzy kursami tematycznymi..Tak aby sie kursanci nie nudzili .. :-)

 

To taka propozycja tylko :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4794-propozycje-tematyczne-kurs%C3%B3w/#findComment-162138
Udostępnij na innych stronach

Kursy specjalistyczne SDM II czyli kurs przeznaczony dla absolwentów Szkoły Domowego Masarstwa.

A eksterniści to już nie mogą się popisać swoją wiedzą ? :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4794-propozycje-tematyczne-kurs%C3%B3w/#findComment-162143
Udostępnij na innych stronach

Arku...Czym ja mialbym sie pochwalic ??

 

Od Ciebie oraz innych kolegow oraz kolezanek na forum , mozna sie tylko nauczyc i poprosic o rade..

 

Nieraz , chce sie szczerze pomuc jakims pomyslem nowatorskim i czesto brzmia one banalnie ale to tylko z niewiedzy..Zawsze ale maja dobra intencje bo chca pomoc i wesprzec strone..

 

Mam jeszcze 1000 takich pomyslow :tongue: :tongue: :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4794-propozycje-tematyczne-kurs%C3%B3w/#findComment-162152
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim żądającym nowych wyrobów zwłaszcza dojrzewających radzę zapoznać się z procesem produkcyjnym takich wędlin . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4794-propozycje-tematyczne-kurs%C3%B3w/#findComment-162155
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim żądającym nowych wyrobów zwłaszcza dojrzewających radzę zapoznać się z procesem produkcyjnym takich wędlin

Bo jak w takim temacie kurs zrobić? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4794-propozycje-tematyczne-kurs%C3%B3w/#findComment-162165
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.