Maxell Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Wszystko to piękne Pokemonie, ale zwolnij trochę, bo inaczej nie przyjedziesz na zlot. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-172281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Chyba wszystko przez ten Zlot... miałem juz nic nie zadymiać... ale w końcu andrzejk i haluisia i zbój tak mnie doładowali...To po Zlocie, jak poznasz tajnki produkcji domowego "pifka", "literatury", to dopiero na nic czasu nie znajdziesz. Raz beczka, raz chłodnica a raz gąsiorek zarosną, :tongue: :thumbsup: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-172360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 No cóż... jestem tutaj z Wami nie cały rok... zaczynałem jako kompletny laik i żółtodziób jeśli chodzi o wędzenie, nalewki, o kiełbasach nie wspominając... I stało się niemożliwe... Dzięki Wam Siostry i Bracia nauczyłem się jako tako zadymiać, robić lepsze lub gorsze nalewki i "kręcić" własne smaczne lub mniej smaczne kiełbasy... Dzięki VI Zlotowi WB poznałem tak wspaniałych ludzi, że aż łezka się kręci na samo wspomnienie wspólnie spędzonych chwil... Chciałbym tutaj w tym wątku, gdzie moja przygoda z WB właściwie miała swój początek, serdecznie Wam podziękować, że przyjęliście mnie tak serdecznie do Waszego, teraz już Naszego grona. Inaczej nie można tego wyrazić jak Prawdziwa Wielka Rodzina. Dzisiaj mam w końcu chwilkę aby uczcić to wszystko kieliszeczkiem nalewki truskawkowej... (ładnie się wyklarowała :wink: no i miłe jest, że na zlocie wielu osobom smakowała,zwłaszcza płci pięknej :lol: obiecuje, że za rok przygotuje całą krzyneczkę ) http://img192.imageshack.us/img192/3310/dscf0932k.jpg http://img43.imageshack.us/img43/7402/dscf0933l.jpg PS Fotorelacja ze Zlotu wkrótce we właściwym temacie. Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-173486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 5 Września 2011 pokemon15, gratulacje :wink: drugie miejsce za kiełbasę :wink: mam do kolegi prośbę,chcę zrobić polędwicę łososiową i roszę o pomoc,o ile wiem to kolega robił ją.pozdrawiam :wink: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-174456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 5 Września 2011 Pokemon,gratulacje raz jeszcze- BRACIE!!!!! Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-174466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 5 Września 2011 chcę zrobić polędwicę łososiową i roszę o pomocja robiłem wg tego przepisu: http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1476-poledwica-lososiowa-ligawy Z tym, że peklowałem 5 albo 7 dni wg tabeli Dziadka dając minimalną ilość peklosoli, ponieważ polędwica jest tylko wędzona (bez parzenia). Zadymiałem z braku czasu tylko jeden dzeń.. Na koniec po ok 5h zadymiania w temp 40-50 st, podpiekałem 30min w temp 80st. Wyszła ok, nie za słona i nie za surowa , powodzenia. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-174471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 5 Września 2011 podpiekałem 30min w temp 80st. Wyszła ok A gdzie w przepisie na łososiową masz podpiekanie? .Zmień nazwę ,albo zrezygnuj z podpiekania. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-174483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 5 Września 2011 ok.dzięki :wink: będę próbował wg tego przepisu,czy kolega może wie,jak zrobić polędwice łososiową ale polędwicę jeszcze smaruje się miodem? gdzieś tu u kogoś z Bracii czytałem ale nie wiem u kogo :mellow: .Pozdrawiam Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-174485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 5 Września 2011 Dzisiaj mam w końcu chwilkę aby uczcić to wszystko kieliszeczkiem nalewki truskawkowej...to my cytrynówką, :thumbsup: :clap: :tongue: Na zdrowie i oby dym się tlił a wędlinki smakowały Mirek z Beatą Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-174495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 5 Września 2011 podpiekałem 30min w temp 80st. Wyszła ok A gdzie w przepisie na łososiową masz podpiekanie? .Zmień nazwę ,albo zrezygnuj z podpiekania. :wink: I tak się uczy jak się nie powinno robić :shock: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-174499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 5 Września 2011 I tak się uczy jak się nie powinno robićBiotit, link podałem do oryginalnego przepisu na łososiową ligawy, gdzie wędzi sie przez dwa dni po 12 godzin w temp 25-30st, ja niestety takim czasem nie dysponuje i "posiłkowałem" się tym ok30min podpiekaniem żeby polędwica nie była surowa i oczywiscie wędzeniem w wyzszej temp.Wg mnie (z całym szacunkiem) też mi wyszła łososiowa.Pozdrawiam. [ Dodano: Pon 05 Wrz, 2011 21:16 ]Zmień nazwę ,albo zrezygnuj z podpiekaniaNo to niech będzie a'la łososiowa... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-174502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 6 Września 2011 pokemon15, jeszcze raz dzięki za link :wink: sorki że zrobiłem tu zamieszanie z tą polędwicą. Artur, czy słyszałeś może o polędwicy łososiowej,nacieranej miodem? Pozdrawiam :wink: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-174626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 16 Września 2011 Dzisiaj troszkę zadymiłem od rana... Kabanosy branżowe i dwa boczki ... poszły tym razem do beczki Miałem zacząć o 7... ale jak to ja... wstałem 8.30... :wink: Pogoda piękna, słoneczko, ok 18 st, super sprawa na wędzenie w ogrodzie Swoja drogą to dawno nic nie dymiłem, bo beczka lekko "zarosła" Kabanosy osuszałem ok 30 min w temp 40-50st i wędziłem gorącym dymem 2 godziny (temp 50-60 st) na koniec z 10 min podpiekłem w 80 stopniach. Do wędzenia wykorzystałem drewno drzew owocowych, jabłoń i wiśnię. http://img684.imageshack.us/img684/5151/dscf0990wm.jpg http://img401.imageshack.us/img401/8683/dscf1004wm.jpg W międzyczasie przyszedł mój niezastąpiony pomocnik... Wędzenie fajnie wyszło... chociaz jeszcze boczki zostały niepilnowane... bo siedze przy kompie... Oczywiście Bartek jak zobaczył, że kabanosy wyciągam... no cóż musiałem mu dać jeszcze takiego ciepłego kawałek... http://img522.imageshack.us/img522/9406/dscf1014q.jpg http://img5.imageshack.us/img5/5015/dscf1015fp.jpg Lecę sprawdzić co z boczkami... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-176041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 16 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 16 Września 2011 Na szczęście temperatura ładnie się trzymała na ok 60 stopniach... i moje boczki się nie spaliły :wink: Już się parzą http://img692.imageshack.us/img692/5473/dscf1016wmp.jpg http://img80.imageshack.us/img80/4642/dscf1018wm.jpg http://img825.imageshack.us/img825/9272/dscf1019wm.jpg Ciekawe co z nich wyjdzie... tzn jakie w smaku będą... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-176051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 16 Września 2011 pokemon15, Piękne piękne! :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-176052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 18 Października 2011 Kurcze... 2.24... wiem wiem... to wszystko przez starszego... Wojtek ja cię normalnie taką nalewką... albo kabanosem... Wszystko zaczeło sie wczoraj... od napomknięcia... że 5 dni wolnego... ech... masakra... jeden sery robi... drugi salcesony... a jeszcze inny ... normalnie można wpaść w marazm... jakiś... albo w coś innego... Po nocce pojechałem do dentysty... zdążyłem... i jakoś ... wziałem Bartka przed obiadem... i zakupiliśmy trochę surowca... A to wszystko przez Starszego... Boczki, szynka i polędwica... Starszy ja to wszystko przez ciebie robie.... masakra... na szybko... mieso peklowane pierwszy raz tak na szybko, wg Szczepana,,, dla mnie trochę dziwne... ale... 3 dni... 1l/kg - 80g i 1.... A Pis mówił !!! POmni wieków... DUPA !!!! chciałbym zrobić jałowcową podsuszaną...,, Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-180362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 18 Października 2011 to wszystko przez starszego :tongue: :tongue: :lol: mieso peklowane pierwszy raz tak na szybko, wg Szczepana,,, dla mnie trochę dziwnePrzynajmniej będziesz wiedział czy na słoność Tobie podchodzi :grin: Czy nastrzyknąłeś mięso? ja nastrzykuję 60-80ml/kg mięsa. Po peklowaniu mięsa nie moczę tylko płuczę pod bieżącą wodą. Rzadko stosuję pekl. 3-dniowe, ale sytuacja zmusiła już parę razy i było oki w smaku Spróbuj keidyś na kilku kawałkach mięsa peklowanie 6-cio dniowe Szczepana, też jest oki No i masz zajęcie na 5 dni wolnego :tongue: :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-180367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 19 Października 2011 Kurcze, ale "wymiękłem"... poszedłem dzisiaj poprzekładać mieso a tam... lód w beczce... cholerka... lodówka zamiast chłodzić, to mroziła... :sad: :shock: No nic wyciagnałem beczke na zewnątrz i stoi w garażu... do jutra... oj nie wiem jak to mięso sie zapekluje... czy w ogóle cos z tego bedzie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-180604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 19 Października 2011 A może peklosoli zapomniałeś domieszać?PePe, dałem... wg Szczepana... tym razem na 3 dni... czyli 80g/litr/kg... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-180607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 19 Października 2011 pokemon15, nic złego nie bedzie też mi sie kiedyś solamka z miesem zmroziła i nic sie nie stało Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-180611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 19 Października 2011 i nic sie nie stałokarolu, pewnie tak jak piszesz... jest jeszcze prawie 24h... do sznurowania mięsa, bedzie jak bedzie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-180619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aleksandder Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 19 Października 2011 Bardzo piękne wyroby :clap: :clap: :clap: W przyszłym roku sam zamierzam sie do takiego czegos przyczynić A jak z smakiem? bo widze ze młodemu sie podobałoŁadny piesek :clap: :thumbsup: :thumbsup: :tongue: :devil: Cytuj Smacznegoo!Forum o robotyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-180623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 19 Października 2011 A jak z smakiem? bo widze ze młodemu sie podobałoKabanosy, pierwsza klasa ! Smak... co ja będę pisał... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-180663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 19 Października 2011 Kurcze, ale "wymiękłem"... poszedłem dzisiaj poprzekładać mieso a tam... lód w beczce... cholerka... lodówka zamiast chłodzić, to mroziła... :sad: :shock: No nic wyciagnałem beczke na zewnątrz i stoi w garażu... do jutra... oj nie wiem jak to mięso sie zapekluje... czy w ogóle cos z tego bedzie... wszystko zależy od temperatury , stężenia solanki , i od tego czy nastrzykiwałeś , mi się już to kilka razy zdarzyło ( ten sam problem z chłodnią) przy temp. 3-4stopni poniżej 0 i stężeniu solanki 10% roztwór zamarza po około 5-6 dniach , wyłączam wtedy chłodnię i po następnych 3-4 dniach mięso osiąga temp. 4-5stopni a mięso jest OK nawet bez nostrzyku , za wyjątkiem karków te niestety bez nostrzyku mają środek nie prze marynowany Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-180671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 22 Października 2011 W czwartek i piątek zrobiłem sobie maraton... z "beczką" w roli głównej... na pierwszy rzut poszła kiełbasa "pechowa" jałowcowa a drugiego dnia, boczki, balerony, szynka, kawał kości od karku i jałowcowa... I tutaj, jak sie później okazało, lekko niedopeklowała się szynka... ale to przez ten lód w beczce... Pogoda super, słoneczko, 8 stopni, nie miałem problemu z wygrzaniem wędzarni. W sumie z osuszaniem zadymiałem ok 5h gorącym dymem 50-60st, drewno z jabłoni. Pogoda wczoraj taka superowa była, że prawdziwą przyjemnością było posiedzieć sobie na ogrodzie, w sadzie, pobawić się z "pomocnikiem"... http://images37.fotosik.pl/1128/c5035cefa0db3284m.jpg No i efekt zadymiania: http://images43.fotosik.pl/1166/d48d3c4c463498e6m.jpg http://images50.fotosik.pl/1176/67355f4a03d9ab39m.jpg http://images49.fotosik.pl/1140/9473dc33ac8a9717m.jpg A tutaj fotki robione wczoraj w nocy poparzeniu, w sumie jeszcze dobrze nie wystudzone Niestety moje obawy co do lodu w beczce okazały się sprawdzić, przynajmniej troszeczkę... jak widać na fotce, szynka jest w środku niedopeklowana, ma to "oczko", chociaż robiłem nastrzyk. http://img841.imageshack.us/img841/6185/dscf1193wm.jpg http://img560.imageshack.us/img560/9805/dscf1197wm.jpg http://img855.imageshack.us/img855/5242/dscf1199wm.jpg A tutaj fotki dzisiejsze poranne Śniadanko było przepyszne !!! Co do smaku... ponieważ pierwszy raz peklowałem wg Szczepana - 3dni. Mimo tego "wypadku" z lodem, w smaku wędzonki są rewelacyjne, faktycznie mniej słone niż w przypadku "tabeli dziadka" ale jak dla mnie i rodziny takie ciut mniej słone , też są przepyszne. Fajnie udało mi się sparzyć wszystko, szynka mięciutka, soczysta, boczki rewelacyjne, a balerony, rozpływaja się w ustach http://img838.imageshack.us/img838/2227/dscf1203wm.jpg http://img31.imageshack.us/img31/1882/dscf1204wm.jpg http://img685.imageshack.us/img685/6760/dscf1205wm.jpg :wink: :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/24/#findComment-181003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.