Skocz do zawartości

Pokemona przygody z wędzeniem...


Rekomendowane odpowiedzi

Pokemon :lol:

To są takie wędzonki jakie mojej rodzinie odpowiadają właśnie taki kolor, smak nie ma wyjścia musi być ekstra :thumbsup: :thumbsup:

Pozwolisz że o 16 jak żonka wróci z pracy pokaże i jej twoje wypasy :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191901
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czyli boczek rolowany też w końcu podpiekałes? Mnie się w nocy uwędził właśnie taki zawijas a po pracy go sparzę. Z tego co czytałem, żeby boczek był miekki to z dwie godziny albo i więcej parzyć się powinien. Zobaczymy.

 

Ps. Twoje świątęczne wędzonki po prostu wygladają zawodowo :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191910
Udostępnij na innych stronach

Pokemonie ty to się nadreptasz już możesz świętować !Ja dopiero dziś wędzę.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191911
Udostępnij na innych stronach

Witam Koszu z parzeniem tego boczku niekoniecznie 2 godz. zależy od grubości może wystarczyć 45 min a w szczególności jak parzy się zaraz po wyjęciu z wędzarni, a najlepiej do 68 stopni w środku :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191913
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś na forum wyczytałem takie zdanie:

 

To że boczek będzie miał 68 stopni w środku to dopiero wiemy, że nie jest surowy natomiast jeżeli chcemy żeby był miękki to te 68 stopni w środku musimy potrzymać dłużej.

 

Moja rolada ma z 8 cm średnicy a parzona będzie niestety po wychłodzeniu. Ale nic, zobaczymy :) Coś i tak z tego wyjdzie :):)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191915
Udostępnij na innych stronach

Koszu ja parzyłem wczoraj boczki ok 90 minut, te normalne, a zawijańca rolowanego trzymałem ok 120 minut i wystarczy ja dla mnie. Szynki gotowałem ok 12 min i później parzyły się 60 minut, natomiast balerony parzyłem ok 90 minut z boczkami razem... w temp 70st. około.

Szynki mięciutkie i soczyste, balerony... ech palce lizać... a boczu...sie... chyba za mało tych wedzonek zrobiłem...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191916
Udostępnij na innych stronach

Ja natomiast parzę boczek do osiągnięcia w środku 68-70 stopni i wtedy ok 1h 10-20 min. Jak dla mnie idealny :)

Szynki, baleron i polędwiczki w ok 72 do 68 stopni w najgrubszym mięśniu ... (polędwiczki nieco krócej) :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191923
Udostępnij na innych stronach

To ja się wetnę do wątku i dopytam o wedzenie polędwiczek wieprzowych (nie polędwic :-) ) czyli takich malutkich szczurków. Mam zapeklowane 4szt. Ile to wędzić i w jakiej temperaturze? Nic nie znalazłem mimo poszukiwań :-(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191928
Udostępnij na innych stronach

Ja wędziłem ok 3,5 godziny w temp 50-55 stopni i oczywiście nie poddawałem dalszej obróbce. Wyszły super. Ale jak bede wędzil znowu to spóbuje zimnym dymem to potraktować tak ok 10 h. Może 2 razy po 10 h. Myślę, że będą jeszcze lepsze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191930
Udostępnij na innych stronach

To ja się wetnę do wątku i dopytam o wedzenie polędwiczek wieprzowych (nie polędwic :-) ) czyli takich malutkich szczurków. Mam zapeklowane 4szt. Ile to wędzić i w jakiej temperaturze? Nic nie znalazłem mimo poszukiwań :-(

Polecam uwędzenie ich na zimno :!: :cool: są rewelacyjne. Ja wędziłem ok 8 h w temp 35-38 st, i wyszły super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191931
Udostępnij na innych stronach

Ile to wędzić i w jakiej temperaturze? Nic nie znalazłem mimo poszukiwań :-(

Ja raz wędziłem takie "szczurki"... ok 4h w temp 45-50 st i podpiekałem ok 40 min w 90 st., z tym, że wyszły dość słone... peklowałem normalnie wg tab Dziadka razem z innymi . Dasz radę :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191932
Udostępnij na innych stronach

wedzenie polędwiczek wieprzowych

 

Mi takie wyszły, wędziłem trochę dłużej niż jest w 16-tce, podpiekałem jakieś 35-40min w Borniaku :D

uwędzenie ich na zimno :!: :cool: są rewelacyjne. Ja wędziłem ok 8 h w temp 35-38 st

Emil, wędzenie na zimno 16-22st.C :D

http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191933
Udostępnij na innych stronach

ok 40 min w 90 st.,

 

Ja bym absolutnie ich nie podpiekał. Nie podpiekam nawet polędwic tylko szamamy to potem na surowo a polędwiczki sa jeszcze delikatniejsze.

 

Mnie też wyszły za słone peklowalem jak np szynki wg tabeli a powinno się to peklowanie skrócić o 1/3 i byłoby dobrze.

 

Jeżeli jednak wyjdą za słone to bierzemy ciepłą wodę (nie więcej niz 40 stopni) i kładamy do niej polędwiczki na hmmm pół godziny do 45 minut. Suszymy i mamy dobre.

 

Sprawdzone osobiście :):)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191934
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze wędzę w tem 50 stopni 4 godziny bez parzenia właśnie mam w wędzarni 30 sztuk
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191936
Udostępnij na innych stronach

Emil napisał/a:

uwędzenie ich na zimno :!: :cool: są rewelacyjne. Ja wędziłem ok 8 h w temp 35-38 st

 

Emil, wędzenie na zimno 16-22st.C :D

 

W sumie racja :wink:

 

Bardziej mi chodziło o to aby uwędzić je jako "łososiowe" bo taki efekt uzyskałem ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191937
Udostępnij na innych stronach

to skoro o polędwicach i polędwiczkach mowa to jak ja je wędzę napisaelm wyżej a teraz mam taki temat, że kilka moich produktów pojedzie sobie do Norwegii po świętach i zależy mi, żeby te moje wędzonki były nie tylko smaczne ale i trwałe. Wymyśliłem sobie, że oprócz standardowego wędzenia (patrz wyżej) wrzucę je dodatkowo na hmm 12 h do zimnego dymu (do 22 stopni). Wydaje mi się, że na trwałości zyskają. Co wy na to?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191938
Udostępnij na innych stronach

a raz wędziłem takie "szczurki"... ok 4h w temp 45-50 st i podpiekałem ok 40 min w 90 st., z tym, że wyszły dość słone... peklowałem normalnie wg tab Dziadka razem z innymi . Dasz radę

Też podobnie jak wspomniałem co prawda z pomocą moja praca 20% Z tym że 3h 55 st teraz maja wisieć Miałem 5 szt jedna poszła na próbę i faktycznie słonawa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191940
Udostępnij na innych stronach

wyszły dość słone... peklowałem normalnie wg tab Dziadka razem z innymi . Dasz radę :)

Pokemonku polędwice i polędwiczki to generalnie słabsza solanka jest zalecana a jak peklowałeś wg tabeli Dziadka to powinieneś wymoczyć przed wędzeniem ;)

 

PS

Następnym razem ich nie podpiekaj ... wędź jak chcesz na zimno (7-8h) lub na ciepło (3-4h) ... i tak zostaw ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-191948
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jejku jak się bałem dzisiejszego dnia... ale super... tak mi dopasowało że szok... w nocy ulewa a w dzień słoneczko :)

 

Zadymiałem dziś :palcówkę" i cienkie kiełbaski :?) Starałem się jak nigdy , i palcówka naprawdę tylko na zimno "okraszana" była ok 2 godziny, natomiast "frankfurterki" niestety potraktowane były juz gorącym dymem....

pychota nieziemskia !!!

 

http://img585.imageshack.us/img585/9120/dscf1700h.jpg

http://img43.imageshack.us/img43/8052/dscf1702wm.jpg

 

[ Dodano: Pią 13 Sty, 2012 00:07 ]

 

[ Dodano: Pią 13 Sty, 2012 00:45 ]

A tutaj troszkę "poleciałem" mam nadzieję że grześ coś powie.... :)

 

http://img12.imageshack.us/img12/4048/dscf1682l.jpg

 

Przyprawy, lekkie zadymianie i wisi sobie... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-196395
Udostępnij na innych stronach

:grin: najważniejsze gdzie wisi :grin: tylko żebyś nie wymiękł i sparzył :grin: znamy takie przypadki :grin: A w grubych batonach co jest :question:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-196417
Udostępnij na innych stronach

natomiast "frankfurterki" niestety potraktowane były juz gorącym dymem....

Ech Pokemonku,ale wyglądają ładnie tylko,że to już nie .................

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-196424
Udostępnij na innych stronach

Drogi Pokemonie pozwoliłem sobie porównać twoje wyroby i ich jakość

Andy, to miszmasz , ot zdjęcie zdjęciu nie równe :)

A w grubych batonach co jest

grzesiu, no właśnie w grubych są "frankfurty" ") sił już nie miałem pod koniec...

 

[ Dodano: Pią 13 Sty, 2012 22:12 ]

:grin: najważniejsze gdzie wisi :grin: tylko żebyś nie wymiękł i sparzył :grin: znamy takie przypadki

nie nie, wisi w łazience... jakieś 15 stopni, w przyprawach :)

 

http://img7.imageshack.us/img7/7889/dscf1725z.jpg

http://img713.imageshack.us/img713/6103/dscf1726t.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-196552
Udostępnij na innych stronach

Coś ta moja fotorelacja z ostatniego zadymiania dość "krótka" była... to jeszcze wstawie kilka fotek :)

Zacząłem dość późno, bo ok 14, tak jak pisałem, w nocy padało i wiało ale od rana słoneczko i plus 5 , chociaż po chwili dreptania przy wedzarni błoto się zrobiło... no cóż taki urok "wiejskich" wedzarni :)

 

No i ten problem z drewnem do wedzenia to u mnie "normalka", ale znalazłem kawał wiśni i jabłoni, wystarczyło... bo w sumie pilnowałem temp jak mogłem... palcówka tylko ok 2h w temp tak do 30 st zadymiała sie z resztą wyrobów, i wyciagnęłem ją a "frankfurterki" i poledwice jeszcze ze dwie godzinki zadymiałem.

I mój pomocnik :)

Jak jesteśmy w sklepie, to aż głupio, bo niby jeszcze nie bardzo "gada" ale jak widzi make albo mleko, nie daj Boże puszki z piwem... wtedy na cały sklep woła monka !!! mleko !!! piii !!! :blush:

 

 

W międzyczasie kumpel przyjechał zobaczyć jak się zadymia :) No i dostał do domu trochę frankfurterków :) Zadymianie wyszło super :) Połowe frankfurterków zamroziłem, ale niepotrzebnie ... bo na drugi dzień już tej pierwszej połowy nie było... :thumbsup: Ech kosztowne i pracochłonne są te nasze wędliny domowe... :)

 

A tutaj jeszcze rzodkiewka w styczniu :)

 

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 01:03 ]

Jak już tu zacząłem pisać... polędwica w przyprawach, zadymiona ok 4h średnim dymem, po czterech dniach obsuszania. Powisi jeszcze do jutra i tą mniejszą "polędwiczkę" spróbujemy... Sam jestem ciekaw czy da się ją zjeść... bo natchniony jakimś wpisem grzegorza na forum, przy okazji robienia kiełbas, poleciałem rano do sklepu i kupiłem ładny kawałek schabu wp z kością. Wszystko robiłem dość spontanicznie... jak z resztą większość rzeczy... :cool: Po oddzieleniu od kości i przygotowaniu miesa ( mizdra, błony,) uzyskałem jeszcze kawałek, chyba polędwiczki wp. No nic, mięso obsypałem mieszanką peklosoli i soli, 25gr/kg i tak peklowało się ok 6h w temp pokojowej, Nastepnie obtoczyłem w przyprawach, kolendra, pieprz, suszony czosnek i zmielona gorczyca i poszło do beczki...

 

http://img822.imageshack.us/img822/7318/dscf1743wm.jpg

 

Pachnie bardzo fajnie, podsuszyła się też ok, moze nawet spróbuję z 10 dni potrzymać... zobaczymy :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/26/#findComment-196985
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.