Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym że w kilku zupach lubię poczuć smak wędzonki postanowiłem uwędzić indyczą szyję

Szyja była dosyć oporna i nie dawała się wyprostować więc postanowiłem ją zasznurować jednak i to nie pomogło nadal nie była prosta i tutaj z pomocą przyszedł patyczek od szaszłyków. Szyja została zapeklowana na sucho

 

Po uwędzeniu ją po-porcjowałem

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4819-w%C4%99dzona-szyja/
Udostępnij na innych stronach

Witam! Jak długo wędziłeś i w jakiej temperaturze? A co do peklowania to ile soli na kg dałeś? Bo szyjki juz czekaja a i rodzinka juz oblizuje sie na samą myśl! pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4819-w%C4%99dzona-szyja/#findComment-134647
Udostępnij na innych stronach

Szyję wędziłem przy okazji wędzenia szynek z indyka(piersi) w temp do 45stopni jakieś 2,5-3 godzin. Peklowanie tak jak do kiełbasy 50/50 sól/peklosól i 20g/kg mieszanki peklującej.

Ps.

Ok. 50% wagi szyjki to mięso.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4819-w%C4%99dzona-szyja/#findComment-134672
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.