chudziak Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Marca 2011 (edytowane) Dzięki za miłe słowa :grin:Papciu,tak ja Ty, smaruję olejem i wysypuję formę mąką żytnią, razową typ 2000.Przemku1978 w tej chwili moje chleby są w pewnym sensie improwizacją ( myślę , że Twoje też jak to każdej osoby ,która trochę już chlebów na zaczynie (zakwasie ) napiekła ) Obecnie nie odmierzam w bardzo dokładny sposób składników ale postaram się w miarę dokładnie napisać : ten żytni - to robię go tak ... ożywiam zaczyn ( oczywiście wykorzystując w I fazie zaczyn ,którym mam w lodówce z poprzedniego chleba) dodając do niego ok 200gramów mąki żytniej typ2000 i wody w ilości by uzyskaś konsystencję rzadkiej śmietany odczekuję ok 8 godzin aż zacznie dobrze pracować po czym dodaję ok 200g mąki żytniej typ2000 i ok 150g żytniej typ720 rozpuszczam ok 2 łyżek cukru trzcinowego + 2 łyżeczki soli oraz wody ...na oko , wszystko mieszam do dosyć gęstej konsystencji ( nie jest lejące ale bez formy by się chyba rozpłynęło ) . Odczekuję ok 1 godz, dodaję ziarna słoneczki i zwykle siemię lniane, przekładam do foremki i czekam aż urośnie . Ten drugi chleb upiekłam bo został mi zaczyn w ilości prawie 300g dodałam ok 200g mąki graham i ze 150g pszennej typ650 ,łyżkę miodu + 2 łyżeczki soli i wody...na oko , wymieszałam. Po ok 2 godz . dodałam migdały, trochę żurawin i pestki dyni wymieszałam i do foremki i jak odpowiednio urosło do piekarnika . Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/4/#findComment-154130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Marca 2011 moje chleby są w pewnym sensie improwizacjądziękuje za przepis głównie chodziło mi o proporcje mąki, bo woda to wiadomo "na oko" byle nie za rzadkie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/4/#findComment-154142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Marca 2011 Jedliśmy chudziakowe chleby w Bukowinie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: To jest mistrzostwo świata :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/4/#findComment-154159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Marca 2011 Jedliśmy chudziakowe chleby w Bukowinie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: To jest mistrzostwo świata :clap: Potwierdzam :!: :clap: A jak pachnie Tak samo jak smakuje :thumbsup: - zrozumiałem czemu niktórzy mogą "czytać" pod ..... :rolleyes: ..... "wąchanie chlebka" :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/4/#findComment-154162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturant Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Marca 2011 Potwierdzam w 100% , zrobiłem wg. receptury chudziak ,no i poezja. :thumbsup: Cytuj nie zrobisz nic aby odzyskać tracony czas ,ale możesz zrobić wszystko ,aby nie stracić następnego. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/4/#findComment-154166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.