anerka Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Grudnia 2010 chudziak, Piękny ten chlebek. Czy podawałaś już przepis? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-138343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Grudnia 2010 anerko proces technologiczny "robienia " chleba jest u mnie zawsze taki sam tzn taki jak opisuję w pierwszym poście tego wątku . W tym wypadku do wyrośniętego zaczynu dodałam 200 gramów mąki żytniej i 300 gramów pszennej a potem tam ,gdzie opisuję dodawanie ziaren dodałam ok 200-250 gramów migdałów ot i wszystko . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-138350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Lutego 2011 To i ja przykleję swój chlebek do Chudziakowego :lol: Jak co tydzień piekłem chlebki na zakwasie. Na dwie formy używam ok 500g mąki żytniej, 250g mąki żytniej razowej, i ok 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru o 1,5 łyżki soli, Zakwas 4 dniowy i ok 300 ml wody,w zależności od wchłaniania w mąkę. Wyrabianie ręczne, i pozostawione do wyrośnięcia na ok 8-10 godz . Po tym czasie ciasto wyjęte na stolnicę i zagniatane ok 10- 15 minut, podzielone na dwie porcję, do wysmarowanych foremek olejem posypane makiem i do wyrośnięcia na kaloryfer lekko ciepły na 3-4 godz. Po wyrośnięciu do nagrzanego do 230*C piekarnika, (góra i dół) po 15 min tem na 190*C i pieczemy ok 45 min. Przed wyjęcie skrapiam wodą do nadania ładnego kolorku. Jeden był bez maku Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-146708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 26 Lutego 2011 Dzisiejsza wersja z żurawiną, włoskimi orzechami i kminkiem :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-148904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 26 Lutego 2011 Jeśli ciastko to bardzo wytrawne :lol: ( chleb oczywiście żytnio-pszenny na zaczynie) . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-148908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 26 Lutego 2011 Dzisiejsza wersja z żurawiną, włoskimi orzechami i kminkiem :rolleyes:Olga ale mi narobiłaś apetytu :thumbsup: Piękny chlebuś :clap: A jaki w smaku?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-148949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 26 Lutego 2011 A jaki w smaku??Halusiu połączenie orzechów włoskich i kminku mnie akurat odpowiada choć wiem ,że nie wszyscy kminek lubią ,miejsca z żurawiną są słodkawe ale wg mnie taka wersja pasuje zarówno do wędliny jak i do serów a i do samego masełka też. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-148958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neverrain Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 2 Marca 2011 Witam jestem początkująca w robieniu chleba ale już mnie wciągnęło . Jestem po drugim wypieku ale mój chlebej jest troche za kwaśny w smaku i nie wiem co jest tego przyczyną może opisze jak robiłam. Zakwas dostałam od koleżanki, kazała mi go trzymać w lodówce i dokarmiać z 3 dni mąką typ 2000 ( tak też robie wsypuje ok 2 łyżki i troche wody w temp pokojowej mieszam i wkładam spowrotem do lodówki) mam małą foremkę tzn 24 x 10 wiec chlebek zrobiłam z takich proporcji 100g mąki żytniej typ 720 50 g pszennej pełnoziarnistej i 50 g pszennej typ 550, dodałam 50g zakwasu (tego z lodówki) soli i wody na oko tak żeby bylo gęste ale nie zabardzo :P, wymieszałam zostawiłam na 40 min w misce potem przełożyłam do foremki spryskałam wodą i przykryłam folią po ok 10 godzinach wyrastania (podwoił swoją objętość) włożyłam do piekarnika i piekłam godzine. wszystko jest ok poza tym ze w smaku jak już pisałam jest troszke zakwaśny. będę wdzięczna za każdą sugestię.Mam jeszcze pytanie w jakiej foremce pieczesz w sensie jaki rozmiar? bo ten Twój chlebek wygląda smakowicie pokusiłabym się na niego tylko nie iwem jak zmienić proporcje zeby na moją mała foremkę nie było za dużo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-149903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 2 Marca 2011 Moja foremka w której piekę zwykle chleb przedstawiony na zdjęciach powyżej to 30cm (długość) na 11cm (szerokość) na 6cm ( wysokość). Używam zwykle w sumie ok 600gmąki i robię tak jak napisałam w pierwszym poście tego wątku ( trochę inaczej robię razowy,żytni bo w przypadku chleba w 100%z mąki razowej korzystam z tzw metody trójfazowej) . Zaczynu ( czyli surowe ciasto z poprzedniego chleba) nie dokarmiam w trakcie przechowywania w lodówce. Neverrain wstaw zdjęcia swego chlebka ( a tak na marginesie witam sąsiadkę :lol: ) Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-149905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neverrain Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 3 Marca 2011 Chudziak także witam sąsiadkę (chociaż ja wyemigrowałam do Katowic ale bywam w Częstochowie ). Zdjęcia wstawie jak będzie się czym pochwalić a narazie nie ma :P. Masz może jakiś pomysł dlaczego taki kwaśny w smaku mi wychodzi ten chlebek?. i mam pytanie ile mam wziąść tego zakwasu z mojego słoiczka ? (u Ciebie to ten z poprzedniego ciasta?) tzn jakie mają być proporcje mąki do zakwasu? i czy według Twojego przepisu moge robić z różnych mąk?, i czy do wyrastania musze przykryć foremkę folią czy jak spryskam to wystarczy? i ile ma czasu wyrastać w foremce?, jakoś nie do końca rozumiem to działanie jeszcze mam nadzieje ze mi pomożecie i też będe mogła się chwalić takimi pięknymi chlebkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-149987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Marca 2011 Chudziak także witam sąsiadkę (chociaż ja wyemigrowałam do Katowic ale bywam w Częstochowie ) W profilu podałaś -Częstochowa :rolleyes: A wracając do sedna to z poprzedniego chleba zostawiam ok 100g ciasta i w całości go używam do następnego.Jeśli chodzi o stosowanie różnych mąk to oczywiście możesz ale należy pamietać , że im "wyższy "typ" mąki tym ciasto cięższe i dłużej wyrasta a przy typowym razowcu ,żytnim robię więcej zaczynu w stosunku do użytej potem mąki. Co do przykrywania to ja zwykle spryskuję ciasto i przykrywam torebką foliową tzw zrywką i co pewien czas sprawdzam czy nie spryskać jeszcze,.Jeśli chodzi o czas wyrastania to też to jest różnie ale zwykle kilka godzin-trzeba po prostu kontrolować. Poczytaj wątek beny o Jej chlebkach http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5083&highlight=chleb i jeszcze ten http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6811&highlight=chleb może lektura tych postów coś Ci jeszcze wyjaśni no i oczywiście trzeba piec i się nie zrażać a na pewno wypracujesz sobie swoją metodę :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neverrain Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 4 Marca 2011 Mam jeszcze pytanie co do foremki bo wyczytałam gdzieś, że przypieczeniu na zakwasie formka musi być kwasoodporna, a jak jest zwykła to musi być wyłożona papierem. Czy to prawda? bo przeglądając forum wydaje mi się, że używacie zwykłych foremek wysmarowanych i wysypanych. Już sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 4 Marca 2011 neverrain ja nie wykładam foremki papierem tylko smaruję i posypuję mąką żytnią typ 2000 i jak dotąd żadnych minusów tej metody nie zauważyłam . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neverrain Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 4 Marca 2011 o to super bo ten papier zniekształca mi chlebek a silikonowej formy się jeszcze nie dorobiłam , własnie wyjełam zakwas z lodówki ogrzewam dokarmie i dam mu się najeść do rana a potem nowe podejście zobaczymy co wyjdzie Tym razem za potworek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 4 Marca 2011 przeglądając forum wydaje mi się, że używacie zwykłych foremek wysmarowanych i wysypanychTak, ja używam zwykłych foremek.Wysmarowaną foremkę wysypuję mąką / obojętnie jaką/ lub otrębami. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neverrain Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 5 Marca 2011 http://img64.imageshack.us/img64/5404/dscn1637a.th.jpghttp://img64.imageshack.us/img64/6351/dscn1653n.th.jpg A o to wyniki mojego dzisiejszego pieczenia do 3 razy sztuka i wreszcie zaczyna wyglądem przypominać chleb , dziękuję za wszystkie porady mam nadzieje że zaczynam zmierzać w dobrym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 5 Marca 2011 Bardzo ładny chlebek Ci wyszedł :clap: :thumbsup: no może skórka od spodu troszkę za bardzo przypieczona ale mnie też nie zawsze wyjdzie taka jak bym chciała . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 5 Marca 2011 neverrain, Chlebek wygląda wspaniale!!! może skórka od spodu troszkę za bardzo przypieczona ale mnie też nie zawsze wyjdzie taka jak bym chciała .Wg mojego gustu taka gruba skórka jest najlepsza. Mogłabym jeść samą skórkę. Kiedyś objadłam cały chleb ze skórki. Mąż wyjechał i było to możliwe. Skórki i piętki rozdzielamy na codzień sprawiedliwie :lol: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 26 Marca 2011 Moje wczorajsze wypieki .Ten ciemniejszy to żytni ,razowy ze słonecznikiem i cukrem trzcinowym a jaśniejszy z mąki żytniej razowej i " zwykłej" , grahama i niewiele pszennej chlebowej typ 650. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 26 Marca 2011 Piękny-smakowicie wygląda :thumbsup: Mam świeże masełko. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 26 Marca 2011 Moje wczorajsze wypieki Na chlebie to się nie znam, ale wygląda ok. A jak pachnie... :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Marca 2011 Moje wczorajsze wypieki . Olgo jesteś mistrzynią w wypieku chlebków :clap: Na chlebie to się nie znamNie szkodzi , ale Twoje wyroby na ten chlebek i '' niebo w gębie'' :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 26 Marca 2011 Moje wczorajsze wypiekibardzo fajne chlebki :thumbsup: :clap: możesz podać przepis na te pyszności :question: :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Marca 2011 WITAM chudziak, Moje wczorajsze wypiekiAdam w skakaniu,a Ty w pieczeniu-Oboje jesteście MISTRZAMI :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 26 Marca 2011 Chudziak, czym smarujesz? dziwne pytanie.Różnie piszą, ja ostatnio olejem i obsypywałem mąką. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.