Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

anerko proces technologiczny "robienia " chleba jest u mnie zawsze taki sam tzn taki jak opisuję w pierwszym poście tego wątku . W tym wypadku do wyrośniętego zaczynu dodałam 200 gramów mąki żytniej i 300 gramów pszennej a potem tam ,gdzie opisuję dodawanie ziaren dodałam ok 200-250 gramów migdałów ot i wszystko .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-138350
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To i ja przykleję swój chlebek do Chudziakowego :lol:

Jak co tydzień piekłem chlebki na zakwasie. Na dwie formy używam ok 500g mąki żytniej, 250g mąki żytniej razowej, i ok 250 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru o 1,5 łyżki soli, Zakwas 4 dniowy i ok 300 ml wody,w zależności od wchłaniania w mąkę. Wyrabianie ręczne, i pozostawione do wyrośnięcia na ok 8-10 godz . Po tym czasie ciasto wyjęte na stolnicę i zagniatane ok 10- 15 minut, podzielone na dwie porcję, do wysmarowanych foremek olejem posypane makiem

i do wyrośnięcia na kaloryfer lekko ciepły na 3-4 godz.

Po wyrośnięciu do nagrzanego do 230*C piekarnika, (góra i dół) po 15 min tem na 190*C i pieczemy ok 45 min. Przed wyjęcie skrapiam wodą do nadania ładnego kolorku.

Jeden był bez maku

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-146708
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiejsza wersja z żurawiną, włoskimi orzechami i kminkiem :rolleyes:

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-148904
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ciastko to bardzo wytrawne :lol: ( chleb oczywiście żytnio-pszenny na zaczynie) .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-148908
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza wersja z żurawiną, włoskimi orzechami i kminkiem :rolleyes:

Olga ale mi narobiłaś apetytu :thumbsup:

Piękny chlebuś :clap: A jaki w smaku??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-148949
Udostępnij na innych stronach

A jaki w smaku??

Halusiu połączenie orzechów włoskich i kminku mnie akurat odpowiada choć wiem ,że nie wszyscy kminek lubią ,miejsca z żurawiną są słodkawe ale wg mnie taka wersja pasuje zarówno do wędliny jak i do serów a i do samego masełka też.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-148958
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem początkująca w robieniu chleba ale już mnie wciągnęło :). Jestem po drugim wypieku ale mój chlebej jest troche za kwaśny w smaku i nie wiem co jest tego przyczyną może opisze jak robiłam. Zakwas dostałam od koleżanki, kazała mi go trzymać w lodówce i dokarmiać z 3 dni mąką typ 2000 ( tak też robie wsypuje ok 2 łyżki i troche wody w temp pokojowej mieszam i wkładam spowrotem do lodówki) mam małą foremkę tzn 24 x 10 wiec chlebek zrobiłam z takich proporcji 100g mąki żytniej typ 720 50 g pszennej pełnoziarnistej i 50 g pszennej typ 550, dodałam 50g zakwasu (tego z lodówki) soli i wody na oko tak żeby bylo gęste ale nie zabardzo :P, wymieszałam zostawiłam na 40 min w misce potem przełożyłam do foremki spryskałam wodą i przykryłam folią po ok 10 godzinach wyrastania (podwoił swoją objętość) włożyłam do piekarnika i piekłam godzine. wszystko jest ok poza tym ze w smaku jak już pisałam jest troszke zakwaśny. będę wdzięczna za każdą sugestię.

Mam jeszcze pytanie w jakiej foremce pieczesz w sensie jaki rozmiar? bo ten Twój chlebek wygląda smakowicie pokusiłabym się na niego tylko nie iwem jak zmienić proporcje zeby na moją mała foremkę nie było za dużo. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-149903
Udostępnij na innych stronach

Moja foremka w której piekę zwykle chleb przedstawiony na zdjęciach powyżej to 30cm (długość) na 11cm (szerokość) na 6cm ( wysokość). Używam zwykle w sumie ok 600gmąki i robię tak jak napisałam w pierwszym poście tego wątku ( trochę inaczej robię razowy,żytni bo w przypadku chleba w 100%z mąki razowej korzystam z tzw metody trójfazowej) . Zaczynu ( czyli surowe ciasto z poprzedniego chleba) nie dokarmiam w trakcie przechowywania w lodówce. Neverrain wstaw zdjęcia swego chlebka ( a tak na marginesie witam sąsiadkę :lol: )

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-149905
Udostępnij na innych stronach

Chudziak także witam sąsiadkę :) (chociaż ja wyemigrowałam do Katowic ale bywam w Częstochowie ). Zdjęcia wstawie jak będzie się czym pochwalić a narazie nie ma :P. Masz może jakiś pomysł dlaczego taki kwaśny w smaku mi wychodzi ten chlebek?. i mam pytanie ile mam wziąść tego zakwasu z mojego słoiczka ? (u Ciebie to ten z poprzedniego ciasta?) tzn jakie mają być proporcje mąki do zakwasu? i czy według Twojego przepisu moge robić z różnych mąk?, i czy do wyrastania musze przykryć foremkę folią czy jak spryskam to wystarczy? i ile ma czasu wyrastać w foremce?, :) jakoś nie do końca rozumiem to działanie jeszcze :) mam nadzieje ze mi pomożecie i też będe mogła się chwalić takimi pięknymi chlebkami :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-149987
Udostępnij na innych stronach

Chudziak także witam sąsiadkę :) (chociaż ja wyemigrowałam do Katowic ale bywam w Częstochowie )

W profilu podałaś -Częstochowa :rolleyes:

A wracając do sedna to z poprzedniego chleba zostawiam ok 100g ciasta i w całości go używam do następnego.Jeśli chodzi o stosowanie różnych mąk to oczywiście możesz ale należy pamietać , że im "wyższy "typ" mąki tym ciasto cięższe i dłużej wyrasta a przy typowym razowcu ,żytnim robię więcej zaczynu w stosunku do użytej potem mąki. Co do przykrywania to ja zwykle spryskuję ciasto i przykrywam torebką foliową tzw zrywką i co pewien czas sprawdzam czy nie spryskać jeszcze,.Jeśli chodzi o czas wyrastania to też to jest różnie ale zwykle kilka godzin-trzeba po prostu kontrolować.

Poczytaj wątek beny o Jej chlebkach http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5083&highlight=chleb i jeszcze ten http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6811&highlight=chleb może lektura tych postów coś Ci jeszcze wyjaśni no i oczywiście trzeba piec i się nie zrażać a na pewno wypracujesz sobie swoją metodę :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150115
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze pytanie co do foremki bo wyczytałam gdzieś, że przypieczeniu na zakwasie formka musi być kwasoodporna, a jak jest zwykła to musi być wyłożona papierem. Czy to prawda? bo przeglądając forum wydaje mi się, że używacie zwykłych foremek wysmarowanych i wysypanych. Już sama nie wiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150303
Udostępnij na innych stronach

neverrain ja nie wykładam foremki papierem tylko smaruję i posypuję mąką żytnią typ 2000 i jak dotąd żadnych minusów tej metody nie zauważyłam .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150305
Udostępnij na innych stronach

o to super bo ten papier zniekształca mi chlebek a silikonowej formy się jeszcze nie dorobiłam :), własnie wyjełam zakwas z lodówki ogrzewam dokarmie i dam mu się najeść do rana a potem nowe podejście zobaczymy co wyjdzie Tym razem za potworek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150307
Udostępnij na innych stronach

przeglądając forum wydaje mi się, że używacie zwykłych foremek wysmarowanych i wysypanych

Tak, ja używam zwykłych foremek.Wysmarowaną foremkę wysypuję mąką / obojętnie jaką/ lub otrębami.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150311
Udostępnij na innych stronach

http://img64.imageshack.us/img64/5404/dscn1637a.th.jpghttp://img64.imageshack.us/img64/6351/dscn1653n.th.jpg

 

A o to wyniki mojego dzisiejszego pieczenia do 3 razy sztuka i wreszcie zaczyna wyglądem przypominać chleb :), dziękuję za wszystkie porady mam nadzieje że zaczynam zmierzać w dobrym kierunku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150426
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny chlebek Ci wyszedł :clap: :thumbsup: no może skórka od spodu troszkę za bardzo przypieczona ale mnie też nie zawsze wyjdzie taka jak bym chciała .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150430
Udostępnij na innych stronach

neverrain,

Chlebek wygląda wspaniale!!!

może skórka od spodu troszkę za bardzo przypieczona ale mnie też nie zawsze wyjdzie taka jak bym chciała .

Wg mojego gustu taka gruba skórka jest najlepsza.

Mogłabym jeść samą skórkę.

Kiedyś objadłam cały chleb ze skórki. Mąż wyjechał i było to możliwe. Skórki i piętki rozdzielamy na codzień sprawiedliwie :lol: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-150459
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Moje wczorajsze wypieki .Ten ciemniejszy to żytni ,razowy ze słonecznikiem i cukrem trzcinowym a jaśniejszy z mąki żytniej razowej i " zwykłej" , grahama i niewiele pszennej chlebowej typ 650.

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154095
Udostępnij na innych stronach

Moje wczorajsze wypieki

Na chlebie to się nie znam, ale wygląda ok. A jak pachnie... :cool: :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154100
Udostępnij na innych stronach

Moje wczorajsze wypieki .

Olgo jesteś mistrzynią w wypieku chlebków :clap:

 

Na chlebie to się nie znam

Nie szkodzi , ale Twoje wyroby na ten chlebek i '' niebo w gębie'' :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154112
Udostępnij na innych stronach

WITAM chudziak,

Moje wczorajsze wypieki

Adam w skakaniu,a Ty w pieczeniu-Oboje jesteście MISTRZAMI :clap:
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154115
Udostępnij na innych stronach

Chudziak, czym smarujesz? dziwne pytanie.

Różnie piszą, ja ostatnio olejem i obsypywałem mąką.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4823-pieczywo-chudziakowy-chleb-na-zaczynie-fotorelacja/page/3/#findComment-154117
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.