Zbój Madej Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Ja również pekluję troszkę mięska :grin: (jakieś 60 kg) i wędzenie będzie 23 grudnia. Jeżeli chodzi o temperaturę to weterynarz zalecił mi parzenie w temp. ok 80*C, tak aby wewnątrz osiągnąć 71 *C. :shock:Nie wiem czy to czytałeś http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 Ale ja jestem tylko początkującym :lol:I choćby dlatego warto Akademię Dziadka poczytać :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zbóju czy to co Dziadek opisał w tym artykule apropo gotowania/parzenia mogę równieżzastosować w przypadku wędlin z dzika? Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Wszystko na jeden raz się nie zmieści :wink: myślę jednak, że w dwóch podejściach.Miał być tylko boczek, szyneczka, kurczaczek jednak szwagier doniósł swoje mięsko, teść swoje, :shock: koleżanki z pracy swoje :shock: :shock: , sąsiad również odrobinkę :shock: :shock: :shock: i wyszło właśnie te 60 kg, Wszystko jest ze świnki oprócz 8 kurczaków :thumbsup: Jeszcze dla Zbója Madeja: Wielokrotnie czytałem Akademię Dziadka łącznie z http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 :grin: Nie chciałem udzielać porad bo w tym kierunku jestem żółtodziobem. Chodziło mi o bezpieczeństwo, a dziczyzna kojarzy się z włośniem, dlatego napisałem co kazał zrobić weterynarz aby mieć 100% pewność :idea: A akademię Dziadka traktuję jak KORAN. Pozdrawiam serdecznie i proszę o wybaczenie jeżeli kogoś uraziłem. Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Janie, na pewno nikogo nie uraziłeś. Ja akademię Dziadka mam całą wydrukowaną i korzystam cały czas.Podejrzewam że dla dzika też ma zastosowanie, wszak to też świnka choć dzika ibardziej włochata :grin: . Ale zapytać nie zaszkodzi. A pod kątem włośnia to wiem że pozyskanie zwierza było całkowicie legalne i zostałdokładnie przebadany w lecznicy. A wiadomo że lepiej dmuchać na zimne. Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Moją sztukę również przebadał lekarz i nic nie stwierdził, a na dokumentach zalecił obróbkę cieplną w temp. minimum 71 *C :lol: , chyba sam sobie nie wierzył. :rolleyes: Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Jeszcze dla Zbója Madeja:Tobie chodziło o dziczyznę?? Myślałem, że o wieprzowinę domową :grin: Zbóju czy to co Dziadek opisał w tym artykule apropo gotowania/parzenia mogę również zastosować w przypadku wędlin z dzika?Z dziczyzny jestem "zielony", najlepiej napisz na PW do Bagno i będziesz wszystko wiedział :smile: proszę o wybaczenie jeżeli kogoś uraziłem. No co Ty, czym miałeś kogoś urazić?? :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Grudnia 2010 napisz na PW do Bagno i będziesz wszystko wiedział pozostaje jeszcze jedna opcja http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=29490#29490 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-138154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Grudnia 2010 pozostaje jeszcze jedna opcja http://www.wedlinydomowe....p?p=29490#29490No właśnie, zapomniałem o pogotowiu :blush: , a przecież sam już z niego korzystałem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-138156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Wczoraj zaliczyłem kolejne wędzenie. Pomimo dużego mrozu było na dworzu całkiem przyjemnie. Poniżej przedstawiam kilka fotek. Całość to były wyroby z dziczyzny. Mięsko przygotowane do ocieknięcia i obsuszenia W trakcie wędzenia Po paru godzinach dymienia Mięsko uwędzone Degustacja :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-138285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Ja tam z dziczyzny "zielony" ale jak dla mnie to wgląd jest superaśny :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-138288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 20 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Ja tam z dziczyzny "zielony" ale jak dla mnie to wygląd jest superaśny :thumbsup: :thumbsup: :clap: Faktycznie wygląd i zapach rewelacyjny ale w smaku jak dla mnie zdecydowanie za mało słone. Wędlinki były peklowane w solance zrobionej na samej soli. Podejrzewam że metodą "na jajko" a w zalewie były około 8 dni. Na przekroju szyneczenki widać szarą plamę. (na ostatnim zdjęciu widać na szynce która jest na górze) Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-138427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.