Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również pekluję troszkę mięska :grin: (jakieś 60 kg) i wędzenie będzie 23 grudnia.

Jeżeli chodzi o temperaturę to weterynarz zalecił mi parzenie w temp. ok 80*C, tak aby wewnątrz osiągnąć 71 *C. :shock:

Nie wiem czy to czytałeś http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 :cool:

Ale ja jestem tylko początkującym :lol:

I choćby dlatego warto Akademię Dziadka poczytać :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137784
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wszystko na jeden raz się nie zmieści :wink: myślę jednak, że w dwóch podejściach.

Miał być tylko boczek, szyneczka, kurczaczek jednak szwagier doniósł swoje mięsko, teść swoje, :shock: koleżanki z pracy swoje :shock: :shock: , sąsiad również odrobinkę :shock: :shock: :shock: i wyszło właśnie te 60 kg, Wszystko jest ze świnki oprócz 8 kurczaków :thumbsup:

 

 

Jeszcze dla Zbója Madeja:

 

Wielokrotnie czytałem Akademię Dziadka łącznie z http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 :grin:

 

Nie chciałem udzielać porad bo w tym kierunku jestem żółtodziobem.

Chodziło mi o bezpieczeństwo, a dziczyzna kojarzy się z włośniem, dlatego napisałem co kazał zrobić weterynarz aby mieć 100% pewność :idea:

A akademię Dziadka traktuję jak KORAN.

 

Pozdrawiam serdecznie i proszę o wybaczenie jeżeli kogoś uraziłem. :cry:

Pozdrawiam :thumbsup: Janusz

 

Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137787
Udostępnij na innych stronach

Janie, na pewno nikogo nie uraziłeś.

Ja akademię Dziadka mam całą wydrukowaną i korzystam cały czas.

Podejrzewam że dla dzika też ma zastosowanie, wszak to też świnka choć dzika i

bardziej włochata :grin: . Ale zapytać nie zaszkodzi.

 

A pod kątem włośnia to wiem że pozyskanie zwierza było całkowicie legalne i został

dokładnie przebadany w lecznicy. A wiadomo że lepiej dmuchać na zimne.

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137789
Udostępnij na innych stronach

Moją sztukę również przebadał lekarz i nic nie stwierdził, a na dokumentach zalecił obróbkę cieplną w temp. minimum 71 *C :lol: , chyba sam sobie nie wierzył. :rolleyes:

Pozdrawiam

Pozdrawiam :thumbsup: Janusz

 

Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137790
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze dla Zbója Madeja:

Tobie chodziło o dziczyznę?? Myślałem, że o wieprzowinę domową :grin:

Zbóju czy to co Dziadek opisał w tym artykule apropo gotowania/parzenia mogę również

zastosować w przypadku wędlin z dzika?

Z dziczyzny jestem "zielony", najlepiej napisz na PW do Bagno i będziesz wszystko wiedział :smile:

proszę o wybaczenie jeżeli kogoś uraziłem. :cry:

No co Ty, czym miałeś kogoś urazić?? :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-137791
Udostępnij na innych stronach

pozostaje jeszcze jedna opcja http://www.wedlinydomowe....p?p=29490#29490

No właśnie, zapomniałem o pogotowiu :blush: , a przecież sam już z niego korzystałem :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-138156
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zaliczyłem kolejne wędzenie. Pomimo dużego mrozu było na dworzu całkiem przyjemnie. Poniżej przedstawiam kilka fotek. Całość to były wyroby z dziczyzny.

 

Mięsko przygotowane do ocieknięcia i obsuszenia

 

 

W trakcie wędzenia

 

Po paru godzinach dymienia

 

Mięsko uwędzone

 

Degustacja :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-138285
Udostępnij na innych stronach

Ja tam z dziczyzny "zielony" ale jak dla mnie to wgląd jest superaśny :thumbsup: :thumbsup: :clap:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-138288
Udostępnij na innych stronach

Ja tam z dziczyzny "zielony" ale jak dla mnie to wygląd jest superaśny :thumbsup: :thumbsup: :clap:

Faktycznie wygląd i zapach rewelacyjny ale w smaku jak dla mnie zdecydowanie za mało

słone. Wędlinki były peklowane w solance zrobionej na samej soli. Podejrzewam że metodą

"na jajko" a w zalewie były około 8 dni.

Na przekroju szyneczenki widać szarą plamę. (na ostatnim zdjęciu widać na szynce która jest na górze)

ZIGO
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4854-pierwsze-du%C5%BCe-w%C4%99dzenie-15-kg-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-138427
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.