berni Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam W pięknej zimowej scenerii przyszło mi wędzić w sobotę :grin: Wygrzewanie zadymiacza prawie 2 godziny :rolleyes: ale bez tego ani rusz "Para buch, koła w ruch" i jedziem z koksem :lol: Nie obyło się bez wspomagania :grin: Boczku nie parzyłem - wędziłem go dłużej. Szynkę obgotowałem przez 10min i następnie parzyłem z polędwicą i baleronem. Spróbowałem dopiero dzisiaj rano po wystygnięciu. A oto efekty :thumbsup: Po odkrojeniu piętki i w całym przekroju W tle szarlotka mojej żony, też bardzo :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Bardzo ładne wędzonki i wędzarnia ful wypas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Super wędzonki !!! I moje ulubione ciasto !!! Mniam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Grudnia 2010 berni moje gratulacje :thumbsup: :clap: W tak pięknej zimowej scenerii , wyszły przecudne wyroby. Jestem zauroczona Twoją wędzarnią :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Witam.Wszystko super wygląda,a najbardziej podoba Mi się ten karmnik dla ptaszków.Tez taki zrobię tylko wiekszy i dla większego asortymentu ziarna dla większej ilości ptaszków :thumbsup: Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Po odkrojeniu piętkii w całym przekrojuQrcze widzę, że masz co jeść :thumbsup: :thumbsup: oj masz, bardzo ładne :clap: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Mnie też ten karmnik podobał się najbardziej! Pomysł jest już w katalogu "Do zrobienia" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Boczku nie parzyłem - wędziłem go dłużej. ................................................................................ Spróbowałem dopiero dzisiaj rano po wystygnięciu. A oto efekty Boczuś jest najlepszy zaraz wyjęty z wędzarki a przy takim karmniku to ho, ho :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polones1 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Grudnia 2010 to nie karmnik tylko raczej pojnik.Pomysl przedni,wykorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Wędzoneczki pierwsza klasa :thumbsup: a ten pojnik to mistrzostwo świata, pomysł wart powielenia :clap: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Jak zwał tak zwał byleby efekt wędzenia był dobry a kolor wędzonek dobrze zakropiony a najlepiej czyms własnej roboty bo w końcu musimy być samowystarczalni :thumbsup: Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Berni, moje gratulacje wszystko mistrzowskie a karmik :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Berni masz bardzo elegancką wędzarnię. A ten karmnik to wypasiony pomysł.Niezle się uśmiałem.Będę się wzorował przy budowie swojej murowanej wędzarni. (na razie beczka)No i wyroby palce lizać. PozdrawiamZigo Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Grudnia 2010 To wszystko to poprostu .MISTRZOSTWO ŚWIATA.Niech teraz ktoś powie,że Wędzarnicza Brać nie jest cudowna :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Berni patent na "pojnik" też kupiłem ... SUPER PATENT taki "niewiasto-mylny" ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Grudnia 2010 A jak cwano zrobiony uchwyt na kieliszki :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Wielkie Dzięki Wszystkim Zadymiaczom za komentarze.Rzeczywiście wędzonki wyszły :thumbsup: , dzieciaki i żonka się zajadają, a i "sępy" sąsiedzi się zlecieli na degustację, tak że mam kolejną robotę - ale tak bardzo przyjemną - przed Świętami.Karmnik - "wspomagacz" dostałem kiedyś od sąsiada - to miejsce wydało mi się jak najbardziej odpowiednie i uwierzcie mi jest naprawdę praktyczne :grin: Dodatkowo na tyłach wędzarni chcę powiesić drewnianą szafeczkę - schowek na "szkło", sztućce i tp. - zawsze dobrze mieć wszystko pod ręką :grin: Pozdrawiam z dymem Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jan1704 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Gratuluję świetnego pomysłu na wędzarnię, w mojej brakuje właśnie tego coś ? :rolleyes: :thumbsup: to znaczy "karmnika". Jak skończę dokumentację to postaram się przesłać kilka zdjęć. :clap: Cytuj Pozdrawiam :thumbsup: Janusz Może kiedyś nauczę się zadymiać a wtedy ...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Gratuluje pomysłu. Super.Czy przypadkiem termometr nie był podłączony do karmnika :grin: ? Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Berni a masz może jakieś materiały z budowy swojej wędzarni? Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witaj Zigo Niestety nie mam, ale wzorowałem się na projekcie kolegi z forum projekt Wojtka Minora Zewnętrzne różnice: - u mnie brak schowka pod komorą ponieważ na kanał dymny wykorzystałem kształtki ceramiczne kominowe o przekroju kwadratu, o boku 20cm i zrobiłem grubą izolację z keramzytu więc nie miałem już szerokości żeby zrobić schowek - daszek mam krótszy, tylko nad komorą - całość to odbicie lustrzane projektu Marka Zachowałem wymiary obrysu zewnętrznego oraz ilość warstw cegieł. Niektóre rzeczy modyfikowałem względem posiadanych już materiałów. Projekt jest dość dokładnie rozpisany więc powinieneś dużo skorzystać. Proponuję żebyś tylko komorę wędzarniczą wyłożył od wewnątrz boazerią drewnianą - skróci to znacznie czas wygrzewania komory - ja żałuję, że tego nie wykonałem, a zrobione na wymiar ruszta z kwasówki nie zmieściłyby się już do wędzarni. Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zigo Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Dzięki Berni Do czegoś podobnego będę właśnie dążył. Zostało mi sporo resztek budowlanych po budowie swojej chałupy i na wiosnę chciałbym je chociaż po części wykorzystać do postawienia jakiejś zgrabnej wędzarni. A że wieczory teraz długie to jest czas aby coś z grubsza zaprojektować. A póki co szykuje się do sobotniego wędzenia w beczce. PozdrawiamZigo Cytuj ZIGO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ja bym to nazwałupojnik. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuraj4 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zawalista koncepcja wykonanie cho cho,bardzo mi się to podoba gratuluję pomysłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Witaj Zigo Niestety nie mam, ale wzorowałem się na projekcie kolegi z forum projekt Wojtka Minora Zewnętrzne różnice: - u mnie brak schowka pod komorą ponieważ na kanał dymny wykorzystałem kształtki ceramiczne kominowe o przekroju kwadratu, o boku 20cm i zrobiłem grubą izolację z keramzytu więc nie miałem już szerokości żeby zrobić schowek - daszek mam krótszy, tylko nad komorą - całość to odbicie lustrzane projektu Marka Zachowałem wymiary obrysu zewnętrznego oraz ilość warstw cegieł. Niektóre rzeczy modyfikowałem względem posiadanych już materiałów. Projekt jest dość dokładnie rozpisany więc powinieneś dużo skorzystać. Proponuję żebyś tylko komorę wędzarniczą wyłożył od wewnątrz boazerią drewnianą - skróci to znacznie czas wygrzewania komory - ja żałuję, że tego nie wykonałem, a zrobione na wymiar ruszta z kwasówki nie zmieściłyby się już do wędzarni. Witam , Zapomniałeś o najważniejszej , ale jakże istotnej różnicy a mianowicie upojniku :lol: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.