Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i oczywiście mój przebój, ale to już na święta bigos.

no ja też nie chwaląc się robię pyszny bigosik ze śliwkami, winem i dzikiem, mniammm.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136864
Udostępnij na innych stronach

nie używam zakwasu z buraków bo nigdy go nie robiłem

Bardzo smaczny jest zakwas zrobiony z soku kiszonej kapusty 0,5 l + dwa średnie buraki pokrojone w cienkie plasterki, ząbek czosnku, listek laurowy, 3 ziela angielskie, łyżeczka cukru, jedno jabłko pokrojone w plasterki. Pozostawić w ciepłym miejscu. Po 3-4 dniach gotowe do zagotowania, rozcieńczyć gotowaną wodą wg uznania, doprawić do smaku. Pychota.

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136870
Udostępnij na innych stronach

bardzo ciekawy przepis, może nawet go w tym roku wykorzystam? A jabłko obierasz?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136872
Udostępnij na innych stronach

Nie ma takiej potrzeby, pod skórką jest najwięcej dobroci, obieram buraki......

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136876
Udostępnij na innych stronach

U nas w święta będzie kutia robiona z gotowanego ryżu,maku,miodu,rodzynek i migdałów.Kutia z pszenicy jest ciężkostrawna

Tylko to już nie będzie kutia tylko coś a'la no i smak też nie ten sam. Ponieważ moi Rodzice obydwoje zza Buga tzn z Lwowa i Równego to ta potrawa od zawsze jest u mnie na wigilię.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136886
Udostępnij na innych stronach

W okresie świąt ma zostać podsumowany konkurs (jeszcze trwa!) na najładniejszą fotografię naszych wyrobów.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by ogłosić konkurs na przepis i zdjęcia najfajniejszej światecznej potrawy oraz na najładniejsze zdjęcie światecznego stołu z naszymi produktami.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136891
Udostępnij na innych stronach

świetny pomysł z tym konkursem, nawet sama wezmę w nim udział jak mi coś ładnie wyjdzie :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136896
Udostępnij na innych stronach

Madlinko ja tyle słyszałem o kapuście z grochem ,lecz nigdy tego nie jadem.poprosze o przepis :thumbsup:

Marku!

Podaję Ci przepis na kapustę z grochem jaką gotuje moja żona

Składniki:

3kg kapusty kiszonej

0,5 kg grochu łupanego

1 kg ziemniaków

1 kg boczku surowego

2 średnie cebule

2 listki laurowe

5-6 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka stołowa majeranku

pieprz i sól do indywidualnego smaku

Groch , kapustę i ziemniaki gotuje osobno. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to odcedza ją dwa razy.Dodaje listki laurowe , ziele angielskie i majeranek do gotującej się kapusty. Groch gotuje w małej ilości wody( ok 1l na 0,5kg grochu) na bardzo małym gazie , żeby się nie przypalił Do grochu dodaje troszkę soli i wegety. Do gotujących się ziemniaków dodaje trochę soli , po ugotowaniu odcedza i ubija, odcedza kapustę i łączy z ziemniakami i grochem , dodając na końcu usmażony boczek z cebulą mieszając pałką do ziemniaków. Po wymieszaniu kapucha jest pyszota a jeszcze lepsza odgrzewana przez następne dni.

Życzymy smacznego!!

Jędruś!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136910
Udostępnij na innych stronach

Kutii u nas w domu się nie robiło , tylko makiełki , ale od kiedy nasz syn jest żonaty to on robi kutję , i aby była lżej strawna to wszystkie bakalje moczy przez tydzień w whiski, i taka innowacja bardzo mi się podoba kutia jest bardzo smaczna. Dzieci jedzą makiełki.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136919
Udostępnij na innych stronach

1 kg boczku surowego

 

 

Jeżeli to ma być potrawa wigilijna to boczek trochę nie pasuje do tradycji . Chociaż teraz postu w wigilię nie ma .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136920
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli to ma być potrawa wigilijna to boczek trochę nie pasuje do tradycji . Chociaż teraz postu w wigilię nie ma .

Andrzeju!!

Moja żona jest wielkim smakoszem smacznych potraw (chwała jej za to)

Marek z Bielska prosił o przepis na "kapustę z grochem" dlatego ten przepis zamieściłem w tym poście. Jak najbardziej zgadzam się z Tobą , że ta kapusta z grochem nie jest na wieczór wigilijny. Ale mając w święta dość liczną rodzinę i gości wszyscy od lat proszą o Kapustę z grochem (wszyscy mówią że jest to mistrzostwo świata w wykonaniu mojej żony)

Jędruś!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136925
Udostępnij na innych stronach

Też boczek mnie zdziwił. Nie jestem ortodoksą ale te minimum tradycji przestrzegam. By nie za bardzo zgłodnieć do wigilii to mam zupę rybną z "odpadów" z karpia z ryżem. A na wigilię staram się o potrawy takie, które nie są w codziennym menu. Ryby na różne sposoby to podstawa. Mam też dodatkowego członka rodziny (zięć) który wywodzi się z innej "kultury" to mamy potrawy urozmaicone i każdy znajdzie coś dla siebie. Tak więc mamy w "tradycji" potrawy litewskie, rzeszowskie, śląskie i polskie (tak myślę). Tak więc robię swoją własną tradycję, którą mam nadzieję, moje dzieci będą kultywować już w swojej rodzinie. Na razie wszyscy przychodzą do mnie. Wnuczka trzeba uczyć! :) :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136929
Udostępnij na innych stronach

Kapusta z grochem

 

1 kg kapusty kiszonej

10 dag suszonych grzybów

1/2 kg grochu

cebula

olej

sól, pieprz, cukier, majeranek

 

 

Groch namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył.

Połączyć z ugotowaną kapustą i drobno posiekanymi grzybami. Cebulę pokroić w kostkę , podsmażyć na oleju i połączyć z kapustą. Dodać sól,pieprz, majeranek, wywar z grzybów i cukier. Zagotować.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136932
Udostępnij na innych stronach

Papcio Ty to masz dobrze - zupka rybna z ryżem - ja na śniadanie dostaję marynowanego w oleju i cebuli śledzia do tego dwie kromki suchego chleba i to wszystko aż do wieczerzy.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136935
Udostępnij na innych stronach

Ja filetuję karpia, głowa bez skrzeli i oczu, ogon, kręgosłup gotuję tak jak na rosół HI! i do tego ryż, wychodzi coś w rodzaju "rybnej pomidorowej" :) :) Nam smakuje a jest prosta a i odpady są zagospodarowane :grin: :grin: :grin:

Trzeba przecedzić! Warzywa jak do rosołu.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136984
Udostępnij na innych stronach

ja wrzuciłam przepis na kapustę z grochem w odpowiednim temacie :)

z boczkiem też czasem robię, ale nie na Wigilię.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136985
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.