madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Grudnia 2010 No i oczywiście mój przebój, ale to już na święta bigos.no ja też nie chwaląc się robię pyszny bigosik ze śliwkami, winem i dzikiem, mniammm. Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Grudnia 2010 nie używam zakwasu z buraków bo nigdy go nie robiłemBardzo smaczny jest zakwas zrobiony z soku kiszonej kapusty 0,5 l + dwa średnie buraki pokrojone w cienkie plasterki, ząbek czosnku, listek laurowy, 3 ziela angielskie, łyżeczka cukru, jedno jabłko pokrojone w plasterki. Pozostawić w ciepłym miejscu. Po 3-4 dniach gotowe do zagotowania, rozcieńczyć gotowaną wodą wg uznania, doprawić do smaku. Pychota. "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Grudnia 2010 bardzo ciekawy przepis, może nawet go w tym roku wykorzystam? A jabłko obierasz? Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Nie ma takiej potrzeby, pod skórką jest najwięcej dobroci, obieram buraki...... "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Grudnia 2010 U nas w święta będzie kutia robiona z gotowanego ryżu,maku,miodu,rodzynek i migdałów.Kutia z pszenicy jest ciężkostrawna Tylko to już nie będzie kutia tylko coś a'la no i smak też nie ten sam. Ponieważ moi Rodzice obydwoje zza Buga tzn z Lwowa i Równego to ta potrawa od zawsze jest u mnie na wigilię. "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Grudnia 2010 W okresie świąt ma zostać podsumowany konkurs (jeszcze trwa!) na najładniejszą fotografię naszych wyrobów.Nic nie stoi na przeszkodzie, by ogłosić konkurs na przepis i zdjęcia najfajniejszej światecznej potrawy oraz na najładniejsze zdjęcie światecznego stołu z naszymi produktami. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Grudnia 2010 świetny pomysł z tym konkursem, nawet sama wezmę w nim udział jak mi coś ładnie wyjdzie Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Madlinko ja tyle słyszałem o kapuście z grochem ,lecz nigdy tego nie jadem.poprosze o przepis :thumbsup: Marku! Podaję Ci przepis na kapustę z grochem jaką gotuje moja żona Składniki: 3kg kapusty kiszonej 0,5 kg grochu łupanego 1 kg ziemniaków 1 kg boczku surowego 2 średnie cebule 2 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka stołowa majeranku pieprz i sól do indywidualnego smaku Groch , kapustę i ziemniaki gotuje osobno. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to odcedza ją dwa razy.Dodaje listki laurowe , ziele angielskie i majeranek do gotującej się kapusty. Groch gotuje w małej ilości wody( ok 1l na 0,5kg grochu) na bardzo małym gazie , żeby się nie przypalił Do grochu dodaje troszkę soli i wegety. Do gotujących się ziemniaków dodaje trochę soli , po ugotowaniu odcedza i ubija, odcedza kapustę i łączy z ziemniakami i grochem , dodając na końcu usmażony boczek z cebulą mieszając pałką do ziemniaków. Po wymieszaniu kapucha jest pyszota a jeszcze lepsza odgrzewana przez następne dni. Życzymy smacznego!! Jędruś! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Kutii u nas w domu się nie robiło , tylko makiełki , ale od kiedy nasz syn jest żonaty to on robi kutję , i aby była lżej strawna to wszystkie bakalje moczy przez tydzień w whiski, i taka innowacja bardzo mi się podoba kutia jest bardzo smaczna. Dzieci jedzą makiełki. Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Grudnia 2010 1 kg boczku surowego Jeżeli to ma być potrawa wigilijna to boczek trochę nie pasuje do tradycji . Chociaż teraz postu w wigilię nie ma . Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Jeżeli to ma być potrawa wigilijna to boczek trochę nie pasuje do tradycji . Chociaż teraz postu w wigilię nie ma .Andrzeju!! Moja żona jest wielkim smakoszem smacznych potraw (chwała jej za to) Marek z Bielska prosił o przepis na "kapustę z grochem" dlatego ten przepis zamieściłem w tym poście. Jak najbardziej zgadzam się z Tobą , że ta kapusta z grochem nie jest na wieczór wigilijny. Ale mając w święta dość liczną rodzinę i gości wszyscy od lat proszą o Kapustę z grochem (wszyscy mówią że jest to mistrzostwo świata w wykonaniu mojej żony) Jędruś! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Też boczek mnie zdziwił. Nie jestem ortodoksą ale te minimum tradycji przestrzegam. By nie za bardzo zgłodnieć do wigilii to mam zupę rybną z "odpadów" z karpia z ryżem. A na wigilię staram się o potrawy takie, które nie są w codziennym menu. Ryby na różne sposoby to podstawa. Mam też dodatkowego członka rodziny (zięć) który wywodzi się z innej "kultury" to mamy potrawy urozmaicone i każdy znajdzie coś dla siebie. Tak więc mamy w "tradycji" potrawy litewskie, rzeszowskie, śląskie i polskie (tak myślę). Tak więc robię swoją własną tradycję, którą mam nadzieję, moje dzieci będą kultywować już w swojej rodzinie. Na razie wszyscy przychodzą do mnie. Wnuczka trzeba uczyć! :) W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Kapusta z grochem 1 kg kapusty kiszonej 10 dag suszonych grzybów 1/2 kg grochu cebula olej sól, pieprz, cukier, majeranek Groch namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył. Połączyć z ugotowaną kapustą i drobno posiekanymi grzybami. Cebulę pokroić w kostkę , podsmażyć na oleju i połączyć z kapustą. Dodać sól,pieprz, majeranek, wywar z grzybów i cukier. Zagotować. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Papcio Ty to masz dobrze - zupka rybna z ryżem - ja na śniadanie dostaję marynowanego w oleju i cebuli śledzia do tego dwie kromki suchego chleba i to wszystko aż do wieczerzy. Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Potrzebuję dobry i sprawdzony przepis na kapustę z grzybami chodzi o proporcje kapusty i grzybów. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Grudnia 2010 By nie za bardzo zgłodnieć do wigilii to mam zupę rybną z "odpadów" z karpia z ryżem.Czy mógłbyś się podzielić przepisem? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Ja filetuję karpia, głowa bez skrzeli i oczu, ogon, kręgosłup gotuję tak jak na rosół HI! i do tego ryż, wychodzi coś w rodzaju "rybnej pomidorowej" :) Nam smakuje a jest prosta a i odpady są zagospodarowane :grin: :grin: :grin: Trzeba przecedzić! Warzywa jak do rosołu. W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Grudnia 2010 ja wrzuciłam przepis na kapustę z grochem w odpowiednim temacie z boczkiem też czasem robię, ale nie na Wigilię. Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4866-przygotowania-do-%C5%9Bwi%C4%85t/page/2/#findComment-136985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi