Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przygotowania do świąt.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4157 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 12 gru 2010 - 06:59

U nas jeszcze spokój, przygotowania zaczna sie w przyszłym tygodniu... wiekszośc potraw wigilijnych teściowa robi, czyli groch z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, uszka, barszcz, śledzie w smietanie i ziemniaczki w mundurkach, sledzie z podsmazaną cebulka (pycha :) to moja mama robi), kompot z suszonych owoców... aaaa, jeszcze przecież kluski z makiem !!! Kiedys jeszcze mielismy kutie ale dostawalismy słoik od zaprzyjaźnionego gospodarza, jeszcze jak babcia zyła, no to chyba taki standard wigilijny, no i karpik smażony i ciasta, musowo makowiec i sernik, kokosanki, ja pewnie zrobie jeszcze jabłecznik halusi.... na bank :) Troche mi praca w tym roku zamiesza w wigilie (2 zmiana) ale jakos to przeżyje...
a na swięta swojskie wedzonki !!! Pierwszy raz od ho, ho.... :)

#22 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3331 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 12 gru 2010 - 10:45

Szkoda , że :grin: opłatka nie będzie.

#23 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 881 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 12 gru 2010 - 12:07

U nas w święta będzie kutia robiona z gotowanego ryżu,maku,miodu,rodzynek i migdałów.
Kutia z pszenicy jest ciężkostrawna,dlatego robimy ją z ryżu.

#24 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 12 gru 2010 - 12:15

że opłatka nie będzie.

Dołączona grafika
Pierwsze, najważniejsze danie już jest :grin:

#25 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 12 gru 2010 - 12:45

Moim wkładem w święta są uszka z grzybami takie jak u Arkadiusza, barszczyk postny tylko buraki, wywar spod grzybków, czosnek sól, pieprz, cukier i sok z cytryny, nie używam zakwasu z buraków bo nigdy go nie robiłem. Natomiast hitem są kluski jak to u mnie w rodzinie mówią gęsie, z surowych tartych ziemniaków z cebulką i olejem do karpika, kapusta z grochem, a właściwie groch z kapustą i kapusta z grzybami, kompot z suszonych śliwek z pestką (polskich). No i oczywiście mój przebój, ale to już na święta bigos.

#26 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 12 gru 2010 - 13:32

No i oczywiście mój przebój, ale to już na święta bigos.

no ja też nie chwaląc się robię pyszny bigosik ze śliwkami, winem i dzikiem, mniammm.

#27 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 12 gru 2010 - 13:42

nie używam zakwasu z buraków bo nigdy go nie robiłem

Bardzo smaczny jest zakwas zrobiony z soku kiszonej kapusty 0,5 l + dwa średnie buraki pokrojone w cienkie plasterki, ząbek czosnku, listek laurowy, 3 ziela angielskie, łyżeczka cukru, jedno jabłko pokrojone w plasterki. Pozostawić w ciepłym miejscu. Po 3-4 dniach gotowe do zagotowania, rozcieńczyć gotowaną wodą wg uznania, doprawić do smaku. Pychota.

#28 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 12 gru 2010 - 13:48

bardzo ciekawy przepis, może nawet go w tym roku wykorzystam? A jabłko obierasz?

#29 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 12 gru 2010 - 13:56

Nie ma takiej potrzeby, pod skórką jest najwięcej dobroci, obieram buraki......

#30 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 12 gru 2010 - 14:44

U nas w święta będzie kutia robiona z gotowanego ryżu,maku,miodu,rodzynek i migdałów.Kutia z pszenicy jest ciężkostrawna

Tylko to już nie będzie kutia tylko coś a'la no i smak też nie ten sam. Ponieważ moi Rodzice obydwoje zza Buga tzn z Lwowa i Równego to ta potrawa od zawsze jest u mnie na wigilię.

#31 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26694 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 gru 2010 - 15:34

W okresie świąt ma zostać podsumowany konkurs (jeszcze trwa!) na najładniejszą fotografię naszych wyrobów.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by ogłosić konkurs na przepis i zdjęcia najfajniejszej światecznej potrawy oraz na najładniejsze zdjęcie światecznego stołu z naszymi produktami.

#32 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 12 gru 2010 - 15:52

świetny pomysł z tym konkursem, nawet sama wezmę w nim udział jak mi coś ładnie wyjdzie :)

#33 andriu53

andriu53

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 12 gru 2010 - 16:27

Madlinko ja tyle słyszałem o kapuście z grochem ,lecz nigdy tego nie jadem.poprosze o przepis :thumbsup:


Marku!
Podaję Ci przepis na kapustę z grochem jaką gotuje moja żona
Składniki:
3kg kapusty kiszonej
0,5 kg grochu łupanego
1 kg ziemniaków
1 kg boczku surowego
2 średnie cebule
2 listki laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka stołowa majeranku
pieprz i sól do indywidualnego smaku
Groch , kapustę i ziemniaki gotuje osobno. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to odcedza ją dwa razy.Dodaje listki laurowe , ziele angielskie i majeranek do gotującej się kapusty. Groch gotuje w małej ilości wody( ok 1l na 0,5kg grochu) na bardzo małym gazie , żeby się nie przypalił Do grochu dodaje troszkę soli i wegety. Do gotujących się ziemniaków dodaje trochę soli , po ugotowaniu odcedza i ubija, odcedza kapustę i łączy z ziemniakami i grochem , dodając na końcu usmażony boczek z cebulą mieszając pałką do ziemniaków. Po wymieszaniu kapucha jest pyszota a jeszcze lepsza odgrzewana przez następne dni.
Życzymy smacznego!!

#34 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 gru 2010 - 17:35

Kutii u nas w domu się nie robiło , tylko makiełki , ale od kiedy nasz syn jest żonaty to on robi kutję , i aby była lżej strawna to wszystkie bakalje moczy przez tydzień w whiski, i taka innowacja bardzo mi się podoba kutia jest bardzo smaczna. Dzieci jedzą makiełki.

#35 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12503 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 gru 2010 - 17:38

1 kg boczku surowego




Jeżeli to ma być potrawa wigilijna to boczek trochę nie pasuje do tradycji . Chociaż teraz postu w wigilię nie ma .



Pozdrawiam

#36 andriu53

andriu53

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 12 gru 2010 - 18:00

Jeżeli to ma być potrawa wigilijna to boczek trochę nie pasuje do tradycji . Chociaż teraz postu w wigilię nie ma .

Andrzeju!!
Moja żona jest wielkim smakoszem smacznych potraw (chwała jej za to)
Marek z Bielska prosił o przepis na "kapustę z grochem" dlatego ten przepis zamieściłem w tym poście. Jak najbardziej zgadzam się z Tobą , że ta kapusta z grochem nie jest na wieczór wigilijny. Ale mając w święta dość liczną rodzinę i gości wszyscy od lat proszą o Kapustę z grochem (wszyscy mówią że jest to mistrzostwo świata w wykonaniu mojej żony)

#37 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1971 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 12 gru 2010 - 18:11

Też boczek mnie zdziwił. Nie jestem ortodoksą ale te minimum tradycji przestrzegam. By nie za bardzo zgłodnieć do wigilii to mam zupę rybną z "odpadów" z karpia z ryżem. A na wigilię staram się o potrawy takie, które nie są w codziennym menu. Ryby na różne sposoby to podstawa. Mam też dodatkowego członka rodziny (zięć) który wywodzi się z innej "kultury" to mamy potrawy urozmaicone i każdy znajdzie coś dla siebie. Tak więc mamy w "tradycji" potrawy litewskie, rzeszowskie, śląskie i polskie (tak myślę). Tak więc robię swoją własną tradycję, którą mam nadzieję, moje dzieci będą kultywować już w swojej rodzinie. Na razie wszyscy przychodzą do mnie. Wnuczka trzeba uczyć! :) :)

#38 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 12 gru 2010 - 18:22

Kapusta z grochem

1 kg kapusty kiszonej
10 dag suszonych grzybów
1/2 kg grochu
cebula
olej
sól, pieprz, cukier, majeranek


Groch namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył.
Połączyć z ugotowaną kapustą i drobno posiekanymi grzybami. Cebulę pokroić w kostkę , podsmażyć na oleju i połączyć z kapustą. Dodać sól,pieprz, majeranek, wywar z grzybów i cukier. Zagotować.

#39 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 gru 2010 - 18:27

Papcio Ty to masz dobrze - zupka rybna z ryżem - ja na śniadanie dostaję marynowanego w oleju i cebuli śledzia do tego dwie kromki suchego chleba i to wszystko aż do wieczerzy.

#40 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 12 gru 2010 - 18:29

Potrzebuję dobry i sprawdzony przepis na kapustę z grzybami chodzi o proporcje kapusty i grzybów.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych