madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Grudnia 2010 No i oczywiście mój przebój, ale to już na święta bigos.no ja też nie chwaląc się robię pyszny bigosik ze śliwkami, winem i dzikiem, mniammm. Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Grudnia 2010 nie używam zakwasu z buraków bo nigdy go nie robiłemBardzo smaczny jest zakwas zrobiony z soku kiszonej kapusty 0,5 l + dwa średnie buraki pokrojone w cienkie plasterki, ząbek czosnku, listek laurowy, 3 ziela angielskie, łyżeczka cukru, jedno jabłko pokrojone w plasterki. Pozostawić w ciepłym miejscu. Po 3-4 dniach gotowe do zagotowania, rozcieńczyć gotowaną wodą wg uznania, doprawić do smaku. Pychota. "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Grudnia 2010 bardzo ciekawy przepis, może nawet go w tym roku wykorzystam? A jabłko obierasz? Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Nie ma takiej potrzeby, pod skórką jest najwięcej dobroci, obieram buraki...... "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Grudnia 2010 U nas w święta będzie kutia robiona z gotowanego ryżu,maku,miodu,rodzynek i migdałów.Kutia z pszenicy jest ciężkostrawna Tylko to już nie będzie kutia tylko coś a'la no i smak też nie ten sam. Ponieważ moi Rodzice obydwoje zza Buga tzn z Lwowa i Równego to ta potrawa od zawsze jest u mnie na wigilię. "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Grudnia 2010 W okresie świąt ma zostać podsumowany konkurs (jeszcze trwa!) na najładniejszą fotografię naszych wyrobów.Nic nie stoi na przeszkodzie, by ogłosić konkurs na przepis i zdjęcia najfajniejszej światecznej potrawy oraz na najładniejsze zdjęcie światecznego stołu z naszymi produktami. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Grudnia 2010 świetny pomysł z tym konkursem, nawet sama wezmę w nim udział jak mi coś ładnie wyjdzie Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Madlinko ja tyle słyszałem o kapuście z grochem ,lecz nigdy tego nie jadem.poprosze o przepis :thumbsup: Marku! Podaję Ci przepis na kapustę z grochem jaką gotuje moja żona Składniki: 3kg kapusty kiszonej 0,5 kg grochu łupanego 1 kg ziemniaków 1 kg boczku surowego 2 średnie cebule 2 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka stołowa majeranku pieprz i sól do indywidualnego smaku Groch , kapustę i ziemniaki gotuje osobno. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to odcedza ją dwa razy.Dodaje listki laurowe , ziele angielskie i majeranek do gotującej się kapusty. Groch gotuje w małej ilości wody( ok 1l na 0,5kg grochu) na bardzo małym gazie , żeby się nie przypalił Do grochu dodaje troszkę soli i wegety. Do gotujących się ziemniaków dodaje trochę soli , po ugotowaniu odcedza i ubija, odcedza kapustę i łączy z ziemniakami i grochem , dodając na końcu usmażony boczek z cebulą mieszając pałką do ziemniaków. Po wymieszaniu kapucha jest pyszota a jeszcze lepsza odgrzewana przez następne dni. Życzymy smacznego!! Jędruś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Kutii u nas w domu się nie robiło , tylko makiełki , ale od kiedy nasz syn jest żonaty to on robi kutję , i aby była lżej strawna to wszystkie bakalje moczy przez tydzień w whiski, i taka innowacja bardzo mi się podoba kutia jest bardzo smaczna. Dzieci jedzą makiełki. Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Grudnia 2010 1 kg boczku surowego Jeżeli to ma być potrawa wigilijna to boczek trochę nie pasuje do tradycji . Chociaż teraz postu w wigilię nie ma . Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu53 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Jeżeli to ma być potrawa wigilijna to boczek trochę nie pasuje do tradycji . Chociaż teraz postu w wigilię nie ma .Andrzeju!! Moja żona jest wielkim smakoszem smacznych potraw (chwała jej za to) Marek z Bielska prosił o przepis na "kapustę z grochem" dlatego ten przepis zamieściłem w tym poście. Jak najbardziej zgadzam się z Tobą , że ta kapusta z grochem nie jest na wieczór wigilijny. Ale mając w święta dość liczną rodzinę i gości wszyscy od lat proszą o Kapustę z grochem (wszyscy mówią że jest to mistrzostwo świata w wykonaniu mojej żony) Jędruś! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Też boczek mnie zdziwił. Nie jestem ortodoksą ale te minimum tradycji przestrzegam. By nie za bardzo zgłodnieć do wigilii to mam zupę rybną z "odpadów" z karpia z ryżem. A na wigilię staram się o potrawy takie, które nie są w codziennym menu. Ryby na różne sposoby to podstawa. Mam też dodatkowego członka rodziny (zięć) który wywodzi się z innej "kultury" to mamy potrawy urozmaicone i każdy znajdzie coś dla siebie. Tak więc mamy w "tradycji" potrawy litewskie, rzeszowskie, śląskie i polskie (tak myślę). Tak więc robię swoją własną tradycję, którą mam nadzieję, moje dzieci będą kultywować już w swojej rodzinie. Na razie wszyscy przychodzą do mnie. Wnuczka trzeba uczyć! :) W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Kapusta z grochem 1 kg kapusty kiszonej 10 dag suszonych grzybów 1/2 kg grochu cebula olej sól, pieprz, cukier, majeranek Groch namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył. Połączyć z ugotowaną kapustą i drobno posiekanymi grzybami. Cebulę pokroić w kostkę , podsmażyć na oleju i połączyć z kapustą. Dodać sól,pieprz, majeranek, wywar z grzybów i cukier. Zagotować. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Papcio Ty to masz dobrze - zupka rybna z ryżem - ja na śniadanie dostaję marynowanego w oleju i cebuli śledzia do tego dwie kromki suchego chleba i to wszystko aż do wieczerzy. Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Potrzebuję dobry i sprawdzony przepis na kapustę z grzybami chodzi o proporcje kapusty i grzybów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Grudnia 2010 By nie za bardzo zgłodnieć do wigilii to mam zupę rybną z "odpadów" z karpia z ryżem.Czy mógłbyś się podzielić przepisem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Ja filetuję karpia, głowa bez skrzeli i oczu, ogon, kręgosłup gotuję tak jak na rosół HI! i do tego ryż, wychodzi coś w rodzaju "rybnej pomidorowej" :) Nam smakuje a jest prosta a i odpady są zagospodarowane :grin: :grin: :grin: Trzeba przecedzić! Warzywa jak do rosołu. W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Grudnia 2010 ja wrzuciłam przepis na kapustę z grochem w odpowiednim temacie z boczkiem też czasem robię, ale nie na Wigilię. Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi