konrad1212 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Jako,że jest to mój pierwszy post to chciałbym się na początek przywitać.Stronę znalazłem półtora roku temu,sukcesywnie przeglądam i czytam tematy.Dzięki temu na wiele rzeczy spoglądam całkiem inaczej i wyeliminowałem sporo błędów.Jednak z jednym mam sporo problemów.Mianowicie klasyfikacja mięsa i co za tym idzie krucha i rozpadająca się kiełbasa z dziczyzny,bo właśnie ją robię najczęściej.W smaku wychodzi bardzo dobra dzięki oczywiście tej stronce bo kupiłem wagę elektroniczną i przyprawy ważę a nie jak dawniej na łyżki czy na smak.I tu moje pytanie czy klasyfikację tuszy dzika przeznaczoną w całości (oprucz schabu)na kiełbasę można przeprowadzić w bardzo uproszczony sposób,mianowicie:szynki zmielić na sitku o oczkach 15-18łopatki i boczek na 8golenie,karkówka,podgardle i łata na 3 na takzwany klej?Byłby to prosty sposób i proporcje zachowane byłyby zawsze niezależnie od wielkości dzika.Czy tak można i czy zrobiłbym to poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4900-klasyfikacja-mi%C4%99s-z-dzika-krucha-i-rozpadaj%C4%85ca-si%C4%99-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2010 konrad1212 Zapewne czytałeś temat, który traktował, o tym samym problemie co twój. Przyczyn może być wiele np.golenie,karkówka,podgardle i łata na 3 na takzwany klej? do masy klejącej nie dodajemy tłuszczu, czyli wyeliminować łatę i podgardle. Radzę poczytać akademię Dziadka ze strony głównej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4900-klasyfikacja-mi%C4%99s-z-dzika-krucha-i-rozpadaj%C4%85ca-si%C4%99-kie%C5%82basa/#findComment-137021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1212 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Jeszcze jedno,czy parzenie lub nie,ma wpływ na to czy kiełbasa bedzie krucha i rozpadająca się?Przyznam się,że nigdy kiełbasy nie parzyłem a raz wychodzi zwięzła a raz krucha,oczywiście częściej krucha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4900-klasyfikacja-mi%C4%99s-z-dzika-krucha-i-rozpadaj%C4%85ca-si%C4%99-kie%C5%82basa/#findComment-137080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Przeparzona będzie wiórowata i może się rozpadać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4900-klasyfikacja-mi%C4%99s-z-dzika-krucha-i-rozpadaj%C4%85ca-si%C4%99-kie%C5%82basa/#findComment-137086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1212 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2010 A czy nieparzenie w ogóle ,ma związek z tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4900-klasyfikacja-mi%C4%99s-z-dzika-krucha-i-rozpadaj%C4%85ca-si%C4%99-kie%C5%82basa/#findComment-137088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2010 konrad1212, napisz dokładnie od początku, w jaki sposób wykonujesz kiełbasę, gdyż w przeciwnym razie będziemy bawić się w zgadywanie. Dopiero dzisiaj podałeś informację, że kiełbasy wykonujesz nie parzone, czyli surowe lub obrobione termicznie w wędzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4900-klasyfikacja-mi%C4%99s-z-dzika-krucha-i-rozpadaj%C4%85ca-si%C4%99-kie%C5%82basa/#findComment-137159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad1212 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Witam i przepraszam,że nie pisałem ale dwa dni nie miałem dostepu do sieci.Wracając do tematu,po strzeleniu dzika następnego dnia skóruję go rozbieramna części i trybuję.Podczas trybowania mięso dzielę na trzy części.Szynki przeznaczone do zmielenia na sitku o oczkach 18,łopatki i boczki na 8-ce i trzeci pojemnik golenie,karkówka,łata i ogólnie najgorsze kawałki przeznaczone na klej na sitko 3 mm.Następnie wszystko w dużych kawałkach zamrażam.Gdy wiem,że będę miał czas dalej robić kiełbasę,dwa dni wcześniej(środa wieczorem) wyciągam z zamrażarki,rano( piątek)mielę na sitkach jak wyżej i pekluję.Wieczorem dodaję przyprawy i wszystko razem mieszam.Gdy jest wszystko wyrobione,pakuję w jelita i rozwieszm do osadzania do dnia następnego.Rano(sobota) wędzę około 2 godziny na koniec podpiekam w wyższej temperaturze.Nie parzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4900-klasyfikacja-mi%C4%99s-z-dzika-krucha-i-rozpadaj%C4%85ca-si%C4%99-kie%C5%82basa/#findComment-137641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2010 konrad1212, moja propozycja: -przetrzymaj dzika w skóry przez kilka dni trzeci pojemnik golenie,karkówka,łata i ogólnie najgorsze kawałki przeznaczone na klej na sitko 3 mm.- na farsz wiążący tylko mięso z goleni i zawierające ścięgna, nigdy tłusta łata i byle jakie kawałki(krwawe, grube ścięgna). -po rozmrożeniu zapekluj przez kilka dni np. 4 lub więcej -mieszanie, aż masa osiągnie bardzo dobrą kleistość. -radzę zakupić termometr by móc, określić temperaturę jaka powinna być osiągnięta wewnątrz batonu oraz w czasie pieczenia. Drugi termometr do wędzarni aby kontrolować temp. pieczenia. Zacznij dodawać mięso wieprzowe np. z łopatki, które jest bardziej kleiste. Pozwoli to, zwiększenie smakowitości wyrobu oraz zwiększenie wiązania całego farszu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4900-klasyfikacja-mi%C4%99s-z-dzika-krucha-i-rozpadaj%C4%85ca-si%C4%99-kie%C5%82basa/#findComment-137735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.