Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam pytanie jak w temacie .Schaby mam 4 dzień w zalewie i zauważyłem że zaczyna ona gęstnieć.Smak i zapach ma OK.Nie za słona.Peklosoli wg przepisu 70 gram na 700ml zalewy.Czy to jest normalne zjawisko?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/
Udostępnij na innych stronach

zaczyna ona gęstnieć.Smak i zapach

Pytanie jak bardzo gęstnieje ?

Jeśli i smak i zapach są w porządku, a to zgęstnienie minimalne i wynika np.

z przechodzenia do solanki "soków" z mięsa to raczej nie dzieje się nic złego.

Powiem szczerze, że zaglądając do peklujących się mięs pierwsze i w zasadzie

jedyne co robię to zbliżam nocha do solanki :grin: :grin:

A czy sama solanka trochę zgęstniała nigdy nie zauważyłem.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137250
Udostępnij na innych stronach

Może jakaś "chemia wylewa się" z mięsa ?

Skąd pochodzi mięso?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137256
Udostępnij na innych stronach

na 4.5kg mięsa ok 1,2 l

Przyjmuje się 0,4 l na 1 kg czyli u Ciebie powinno być około 1,8 l.

Jest jak rzadki kisiel

Taką konsystencję na pewno bym zauważył i na wszelki wypadek

mięso dokładnie opłukał i zrobił nową solankę.

Ale to tylko moje zdanie, poczekajmy na wypowiedź bardziej doświadczonych koleżanek/kolegów

i może ewentualnie Główny Technolog zabierze głos.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137257
Udostępnij na innych stronach

mięso jest całe przykryte w garnku ,dość ciasno.

Mięsko nie może mieć "za ciasno". Solanka musi mieć dostęp do wszystkich kawałków mięsa ze wszystkich stron. Lepiej za luźno niż za ciasno i solanki jak więcej to też nic nie szkodzi, Ty masz jej wyraźnie za mało.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137268
Udostępnij na innych stronach

Wtrącę swoje dwa grosze, zwóć uwagę czy solanka jest śliska, jeżeli tak to natychmiast ją wylej mieso porządnie umyj i zrób nową solankę.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137275
Udostępnij na innych stronach

Po pracy właśnie dokładnie umyłem wszystko i wypłukałem.Zrobiłem 2l nowej solanki i odjąłem jeden kawałek ,aby było luźniej.Coś było nie tak bo podczas wylewania zauważyłem że przy mięsie dość mocno zgęstniała.Zapach mięsa i solanki (starej ) w porządku, po wypłukaniu także.Zobaczę jutro czy coś się dzieje w nowym roztworze.Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137415
Udostępnij na innych stronach

Czasami tak się dzieje trudno mi powiedzieć czemu. prowadziłem 2 takie peklowania w "kisielu" do końca tzn 10 dni jednak codziennie kontrola zapachu który był cały czas dobry. szyneczki po wędzeniu były smaczne i niczym smakowo nie ustępowały tym z normalnej zalewy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137440
Udostępnij na innych stronach

u mnie odpukać wszystko OK i przy peklowaniu 7 dniowym i teraz przy 11-13 dni wg Dziadka (mięsko w zalewie od 9 dni, przekładam co dzień, zalewa klarowna, różowa i pachnie czosnkiem :) )

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137443
Udostępnij na innych stronach

Nie wytrzymałem i jeden kawałek po prostu zagotowałem, właśnie go skosztowałem.Jest super.Reszta się pekluje dalej.Nie powinienem drugiej zalewy zrobić słabszej? http://img138.imageshack.us/i/zdjcie020v.jpg/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137623
Udostępnij na innych stronach

Nie powinienem drugiej zalewy zrobić słabszej?

A niby dlaczego? Caly czas musi byc w tej samej zalewie jak na poczatku

W tym wypadku też się zawsze zastanawiam (tylko raz wymieniałem zalewę :blush: ).Teoretyzując mięso przebywające tydzień w solance o stężeniu 8% wchłonie już nieco tej soli (wyrównywanie stężeń).Więc po tygodniu mamy np. solankę 6-7 % a my zrobimy do wymiany, nową 8 procentową, więc ......... :rolleyes: .Jeszcze w kibelku nie byłem a już dziwne myśli przychodzą mi do głowy :grin: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137628
Udostępnij na innych stronach

Nie powinienem drugiej zalewy zrobić słabszej?

Powinieneś. Tylko pytanie o jakim stężeniu. Rozwiązaniem tego problemu jest posiadanie solomierza, którym mierzysz stężenie solanki przed wylaniem.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137642
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Mięso wypłukałem, zagotowałem i spożyłem.Nic się nie stało.Kłopotów żołądkowych brak.Lecz na pewno coś nie tak było z mięsem.Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-140134
Udostępnij na innych stronach

Teoretyzując mięso przebywające tydzień w solance o stężeniu 8% wchłonie już nieco tej soli (wyrównywanie stężeń).Więc po tygodniu mamy np. solankę 6-7 % a my zrobimy do wymiany, nową 8 procentową, więc ......... :rolleyes: .Jeszcze w kibelku nie byłem a już dziwne myśli przychodzą mi do głowy :grin: :lol: :lol:

U mnie raz zaszła (a peklowałem już 3 razy :grin: )potrzeba wymiany solanki i tak właśnie nie pomyślałem o tym stężeniu i zrobiłem takie samo , niestety wyroby wyszły trochę za słone , ale do kibelka na szczęście nie latałem . No moze po piwku , którego trzeba było trochę więcej wypić , bo po słonawym pić się chce :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-140138
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.