kokolaska Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Witam , mam pytanie jak w temacie .Schaby mam 4 dzień w zalewie i zauważyłem że zaczyna ona gęstnieć.Smak i zapach ma OK.Nie za słona.Peklosoli wg przepisu 70 gram na 700ml zalewy.Czy to jest normalne zjawisko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2010 zaczyna ona gęstnieć.Smak i zapachPytanie jak bardzo gęstnieje ? Jeśli i smak i zapach są w porządku, a to zgęstnienie minimalne i wynika np. z przechodzenia do solanki "soków" z mięsa to raczej nie dzieje się nic złego. Powiem szczerze, że zaglądając do peklujących się mięs pierwsze i w zasadzie jedyne co robię to zbliżam nocha do solanki :grin: :grin: A czy sama solanka trochę zgęstniała nigdy nie zauważyłem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokolaska Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jest jak rzadki kisiel, może za mało jej mam , na 4.5kg mięsa ok 1,2 l , ale mięso jest całe przykryte w garnku ,dość ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Może jakaś "chemia wylewa się" z mięsa ?Skąd pochodzi mięso? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2010 na 4.5kg mięsa ok 1,2 lPrzyjmuje się 0,4 l na 1 kg czyli u Ciebie powinno być około 1,8 l. Jest jak rzadki kisielTaką konsystencję na pewno bym zauważył i na wszelki wypadek mięso dokładnie opłukał i zrobił nową solankę. Ale to tylko moje zdanie, poczekajmy na wypowiedź bardziej doświadczonych koleżanek/kolegów i może ewentualnie Główny Technolog zabierze głos. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokolaska Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Mięso z normalnego sklepu typu leviatan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2010 mięso jest całe przykryte w garnku ,dość ciasno. Mięsko nie może mieć "za ciasno". Solanka musi mieć dostęp do wszystkich kawałków mięsa ze wszystkich stron. Lepiej za luźno niż za ciasno i solanki jak więcej to też nic nie szkodzi, Ty masz jej wyraźnie za mało. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Wtrącę swoje dwa grosze, zwóć uwagę czy solanka jest śliska, jeżeli tak to natychmiast ją wylej mieso porządnie umyj i zrób nową solankę. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokolaska Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Po pracy właśnie dokładnie umyłem wszystko i wypłukałem.Zrobiłem 2l nowej solanki i odjąłem jeden kawałek ,aby było luźniej.Coś było nie tak bo podczas wylewania zauważyłem że przy mięsie dość mocno zgęstniała.Zapach mięsa i solanki (starej ) w porządku, po wypłukaniu także.Zobaczę jutro czy coś się dzieje w nowym roztworze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Czasami tak się dzieje trudno mi powiedzieć czemu. prowadziłem 2 takie peklowania w "kisielu" do końca tzn 10 dni jednak codziennie kontrola zapachu który był cały czas dobry. szyneczki po wędzeniu były smaczne i niczym smakowo nie ustępowały tym z normalnej zalewy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2010 u mnie odpukać wszystko OK i przy peklowaniu 7 dniowym i teraz przy 11-13 dni wg Dziadka (mięsko w zalewie od 9 dni, przekładam co dzień, zalewa klarowna, różowa i pachnie czosnkiem ) Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokolaska Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Nie wytrzymałem i jeden kawałek po prostu zagotowałem, właśnie go skosztowałem.Jest super.Reszta się pekluje dalej.Nie powinienem drugiej zalewy zrobić słabszej? http://img138.imageshack.us/i/zdjcie020v.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veetec Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Nie powinienem drugiej zalewy zrobić słabszej? A niby dlaczego? Caly czas musi byc w tej samej zalewie jak na poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Nie powinienem drugiej zalewy zrobić słabszej? A niby dlaczego? Caly czas musi byc w tej samej zalewie jak na poczatku W tym wypadku też się zawsze zastanawiam (tylko raz wymieniałem zalewę :blush: ).Teoretyzując mięso przebywające tydzień w solance o stężeniu 8% wchłonie już nieco tej soli (wyrównywanie stężeń).Więc po tygodniu mamy np. solankę 6-7 % a my zrobimy do wymiany, nową 8 procentową, więc ......... :rolleyes: .Jeszcze w kibelku nie byłem a już dziwne myśli przychodzą mi do głowy :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Grudnia 2010 Nie powinienem drugiej zalewy zrobić słabszej?Powinieneś. Tylko pytanie o jakim stężeniu. Rozwiązaniem tego problemu jest posiadanie solomierza, którym mierzysz stężenie solanki przed wylaniem. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokolaska Opublikowano 17 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Dzisiaj solanka zmętniała.Zaczynam podejrzewać mięso... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-137900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokolaska Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Mięso wypłukałem, zagotowałem i spożyłem.Nic się nie stało.Kłopotów żołądkowych brak.Lecz na pewno coś nie tak było z mięsem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-140134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Teoretyzując mięso przebywające tydzień w solance o stężeniu 8% wchłonie już nieco tej soli (wyrównywanie stężeń).Więc po tygodniu mamy np. solankę 6-7 % a my zrobimy do wymiany, nową 8 procentową, więc ......... :rolleyes: .Jeszcze w kibelku nie byłem a już dziwne myśli przychodzą mi do głowy :grin: :lol: :lol: U mnie raz zaszła (a peklowałem już 3 razy :grin: )potrzeba wymiany solanki i tak właśnie nie pomyślałem o tym stężeniu i zrobiłem takie samo , niestety wyroby wyszły trochę za słone , ale do kibelka na szczęście nie latałem . No moze po piwku , którego trzeba było trochę więcej wypić , bo po słonawym pić się chce Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4911-g%C4%99stniej%C4%85ca-zaprawa-pekluj%C4%85ca-czy-to-normalne/#findComment-140138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.