Skocz do zawartości

Pokemona fantazje... kulinarne


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Pokemon zgodnie z umowa przesyłam część zdjęć z moich wypieków

 

 

[ Dodano: Sob 29 Sty, 2011 16:18 ]

Teraz jedziemy do kina na komedie Och Karol 2 ale jak wróce to wkleje moje zmagania z tortem Pozdrawiam :thumbsup:

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144024
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 953
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I to się nazywa deser :thumbsup: :thumbsup: a babeczki piękne :clap:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144026
Udostępnij na innych stronach

Witam, Pokemon zgodnie z umowa przesyłam część zdjęć z moich wypieków

Piękne wypieki :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144027
Udostępnij na innych stronach

przesyłam część zdjęć z moich wypieków

No piekne to wszystko !!! Super !!!

 

tort z bitą śmietaną

Prosze podaj mi przepis na tort !!! Córa 7 ma 16 urodziny to bym jej zrobił taki !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144057
Udostępnij na innych stronach

No ja dalej czekam na ten przepis na torta :)

 

ech mam dzisiaj taki wspaniały dzień, że normalnie nie wiem...

 

po 14 pojechaliśmy do teściowej na obiadek... schab zapiekany z pieczarkami... pycha :) i do tego jej firmowe sałatki... ech... najpyszniejsza to jak dla mnie z fasolki szparagowej, normalnie rewelacja, jest tak pyszna, że mozna by ja jeść samą bez niczego...

Oczywiscie "zmolestowałem" ją i wziałem kilka przepisów na sałatki: z buraczków z papryką, z fasolki szparagowej i z ogórków, czad malina ze tak powiem, bo jeszcze kilka słoiczków nam zostało :)

No i wyciągnąłem jeszcze recepturę na jej cytrynówke kawową, to w poniedziałek nastawię :)

 

Jutro a właściwie juz dzisiaj chyba zrobię sernik śliwkowy a"la pokemon :) bo ciasto z brzoskwiniami jakoś wyszło... :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144099
Udostępnij na innych stronach

Witam -przepis na tort

 

10jaj +10łyzek cukru ubić,dodać 10łyzek mąki zmieszanej z 1 łyżką proszku do pieczenia.

Upiec -ok.1 godziny w temp.180 C Zimny przekroić na 3 części i przełożyć 1l ubitej śmietany

tortowej z cukrem +żelatyna.Posypać kokosem. Smacznego i pozdrawiam

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144134
Udostępnij na innych stronach

Witam podaje przepis na kruche babeczki z kremem maslano -budyniowym.

2 szkl. maki

1 margaryna, 1/2 szkl cukru

3jajka(ja czasami daje 1 jajko i 2 zółtka)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wyrobić na stolnicy, jak za gęste dodać śmietany homogenizowanej tak by konsystencja ciasta była miekka. Odrywam małe kawałki i wylepiam nimi gotowe foremki na babeczki i pieke w piekarniku w 180 C. trwa to szybko ,az maja barwe lekko rumianą.

Krem:

1/2 l mleka

2 łyżki maki pszennej(kopiate)

2 łyzki maki ziemniaczenej(płaskie)

Z mleka odlewam część i dodaje do niego mąki oraz 5 żółtek i dokładnie mieszam by nie było grudek.

Pozostałe mleko zagotowuje dodając do niego 5 łyżek cukru, na gotujace mleko wlewam rozmieszane maki z żółtkami i ciagle mieszając zagotowuje budyń.

Po całkowitym ostudzeniu go ucieram 2 masła 82%tł. i dodaje po trochu zimnego budyniu ciągle ucierając robotem. Na koniec dolewam duuuzo spirytusu i wychodzi wspaniały krem do rurek, babeczek i innych ciast. Można dodac również kakao, lub jakiś olejek to juz wedle upodobań. ( Zdjęcie gdzie Januszek dolewa spirytus do masy to dotyczy masy do rurek a nie do tortu , bita smietana do tortu jest bez spirytusu)

Gotową masą wypełniac babeczki(lub rurki) i dekorować owocami, galaretka itp.

 

[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 15:38 ]

Pokemon, w torcie ma być 1 łyżeczka proszku do pieczenia a nie łyzka, poza tym ja najpierw ubijam same białka z cukrem a potem dodaje zółtka i dalej ubijam gdy ciasto ma konsystencje gęsta to dodaje po trochu maki i juz nie miksuje tylko delikatnie mieszam łyżka Potem wylewam na tortownicę i do piekarnika, sprawdzam potem patyczkiem do szaszłyków czy sie nie obiera na patyk tzn że juz upieczone. Po wystudzeniu kroje na 3 części i kazda przed nalożeniem masy lub bitej śmietany nasaczam woda z cukrem i spirytusem.

Bita smietane ubijam z cukrem na koniec dodaje wystudzona żelatyne która wczesniej mieszam z pół szklanki goracej wody. Tak połaczona smietana z żelatyna jest trwała na torcie i można dobrze kroić , jest dośc sztywna.

Dekoracja na wierzchu dowolna

Pozdrawiamy i zyczymy udanego tortu

 

[ Dodano: Nie 30 Sty, 2011 15:49 ]

Pokemon prosze o przepis na tą sałatke z fasolki szparagowej od teściowej, tez uwielbiamy fasolkę mniam mniam, a zreszta my wszystko uwielbiamy :lol:

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144176
Udostępnij na innych stronach

jesli chodzi o nasaczanie torta czy każde ciasto biszkoptowe to ja polewam łązka dokładnie miejsce w miejsce kazdy kawałek, tylko wystudzone ciasto. Powoduje to że w smaku nie jest suche nawet po kilku dniach. Odnosnie tortu nasacz jedna część, daj masę i połóz kolejny krążek , nasacz go i znów masa i znów 3 krążek i kolejne nasaczanie, bo gdy nasaczysz wszystkie naraz to ciężko Ci bedzie położyć gdyz bedzie miękki:)

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144183
Udostępnij na innych stronach

Specjalnie dla Iwony i Janusza przepisy na sałatkę z fasolki szparagowej. Sałatka jest rewelacyjna, można ja podawać do obiadów ale spokojnie można ją także postawić na stół jako oddzielną "potrawę" podczas jakiejś dżamprezy :) albo podjadać ze słoiczka jak się "coś chce" :) Mniam :)

Sałatka z fasolki szparagowej.

Składniki:

1 kg fasolki

3 marchewki średnie

3 cebule średnie

2 łyżki cukru

1,5 łyżki octu

3/4 szklanki oleju

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżka soli

liść laurowy,

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, obieramy z końcówek/szypułek, kroimy na pół lub jak jest długa w kawałki 2-3 cm i wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5 minut, następnie odcedzamy.

Do garnka dajemy olej i wrzucamy cebulę pokrojona w grubą kostke i lekko przysmażamy na złotawo. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do garnka z cebulą, dodajemy od razu cukier, sól, przecier pomidorowy, ocet, liść laurowy, no i oczywiście fasolkę (obgotowana). Wszystko dusimy ok 10 minut, Oczywiście doprawiamy do własnego smaku, można jeszcze dać pieprz .

Po 10 minutach wkładamy do słoiczków tak 3/4 wysokości i gotujemy 20 minut, żeby dobrze zassało pokrywkę :)

Smacznego.

 

Później zamieszcze drugi przepis na sałatke z fasolki szparagowej z keczupem :) Bo teraz musze sernik dokończyć...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144186
Udostępnij na innych stronach

Witam-dzięki za przepis-a tego octu wystarczy 1.5 łyżki?

Zobacz co spotkało nasz sernik,a w smaku -niebo w gębie ale popękał jak diabli

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144188
Udostępnij na innych stronach

Dzidzia juz podaję:

Ciasto orzechowe z ananasem

ciasto orzechowe

9 jajek

20dkg cukru zwykłego

20dkg mielonych orzechów

2 łyzki maki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do piecz.

warstwa kokosowa

5 białek

3/4 szkl. cukru

15-20 dkg wiórek kokosowych

2 łyzki maki ziemniaczanej

Ubić białka z cukrem potem dodac żółtka i dalej ubijać jak na biszkopt, nastepnie dodawać po trochu zmielone orzechy wymieszane z maka i proszkiem, tego juz nie miksowac tylko mieszac łyżką. Wylac na wysmarowana blaszkę i upiec ok 30min w 180 C. Zimny przekroic na 2 części

Ubić białka z cukrem i jak sa sztywne to dodac wymieszany kokos z maka . Wymieszac dokładnie i wylac na blaszke i równiez upiec ok 15-20min, az bedzie lekko zarumienione.

Przełożenie placka:

Uzyłam do tego masy tej która podałam do babeczek czyli maślano budyniowa ze spirytusem i wkroiłam do tego puszkę ananasów można tez zamiast ananasów wkroić brzoskwinie z puszki i jest równie pyszne.

Warstwa orzechowa potem część masy, dalej warstwa kokosowa i znowu częśc masy na to ostatnia część orzechowa, troszeczke masy i na wierzch polewa. Smacznego[/b]

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144202
Udostępnij na innych stronach

a tego octu wystarczy 1.5 łyżki?

Tak wystarczy :) Ona nie jest mocno kwaśna, raczej kwaskowata :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144215
Udostępnij na innych stronach

Dzidzia nie wiem czy o to Ci chodzi ale do ciasta orzechowego potrzeba 9 całych jajek a do warstwy kokosowej dodatkowe 5 białek a zółtka wykorzystujemy podczas gotowania budyniu do masy. :thumbsup:

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144223
Udostępnij na innych stronach

No i dzisiaj upiekłem sernik śliwkowy :)

 

http://img155.imageshack.us/img155/2804/sernik2.jpghttp://img689.imageshack.us/img689/2118/sernik3.jpg

 

Spód:

*200 g cukierków śliwka w czekoladzie (najlepsze to Nałęczowskie)

*100 g masła

*100 g brązowego cukru

*100 g mąki plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 jajko

 

Cukierki, masło i cukier włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, odstawić na 10-15 minut, następnie zmiksować na puree.

Dodać mąkę i jajko, dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 190 st C.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, wysypać tartą bułką (lub mąką). Przełożyć do niej ciasto - będzie gęste i lśniące. Wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.

W tym czasie przygotować masę serową.

 

Masa serowa:

*200 g serka waniliowego (dowolnego)

*600 g trzykrotnie mielonego twarogu (ja dałem wiaderkowy)

*250 g cukru pudru

*4 jajka

*garść rodzynek

 

Sery umieścić w misce, zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo, wystarczy kilka minut. na koniec dodać rodzynki wcześniej sparzone/moczone w gorącej wodzie z 5 minut.

Wyjąć z piekarnika tortownicę ze spodem, wlać masę serową, wstawić do piekarnika, i piec 50 minut w temp 180-200 stopni, (ja piekłem ok 30min w 200 i zmniejszyłem do 180)

Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i ostudzić sernik w piekarniku.

http://images38.fotosik.pl/572/4f9bf2d1a554193em.jpg http://images45.fotosik.pl/581/c3b12041eb2586bfm.jpg http://images50.fotosik.pl/580/6841aec90d2bd38cm.jpg

Po całkowitym ostudzeniu, przygotować wierzch:

Wierzch:

*200 g białej czekolady (ja dałem 100g gorzkiej i 100 mlecznej)

*5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego lub śmietanki 36%

*100 - 150 g cukierków śliwka w czekoladzie, bardzo drobno pokrojonych (mi wystarczyły 4 sztuki cukierków)

Czekoladę i śmietanę umieścić w szklanej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Mieszać do czasu, aż się rozpuści. Polać wierzch sernika.

Cukierkami obsypać brzeg ciasta i odstawić do czasu, aż polewa czekoladowa stężeje.

Smacznego :)

http://images38.fotosik.pl/572/166852b1941512b7m.jpg http://images38.fotosik.pl/572/666f1987eac8f046m.jpg http://images45.fotosik.pl/581/326a74cdc8e29185m.jpg http://images45.fotosik.pl/581/1651bde2a54dc7bem.jpg

 

Wyszedł pyszny :) Teraz juz zostało tylko spróbować, mniam :grin:

http://images45.fotosik.pl/581/7ef2c0508abab7b6m.jpg http://images39.fotosik.pl/575/5a72d30ecd159f2dm.jpg http://images50.fotosik.pl/580/11549c2ab30acd3cm.jpg

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144230
Udostępnij na innych stronach

Wyszedł pyszny :) Teraz juz zostało tylko spróbować, mniam :grin:

pokemonie ! Widzę że podział adekwatny do wieku :grin:

Ciekawy ten serniczek i wygląda pysznie :thumbsup:

 

P.S

Szafki na gumki .... kurcze, mnie też to czeka :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144233
Udostępnij na innych stronach

Pokemon 15 sliczny wyszedł ten serniczek, az nam slinka cieknie, masz chłopie zacięcie kulinarne. wystarczy chwila pomyslenia i już myśli wprowadzasz w czyn. Najważniejsze jest to że masz chęci i robisz to z przyjemnością.

Twój mały pomocnik też juz sie uczy od taty :wink:

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4916-pokemona-fantazje-kulinarne/page/7/#findComment-144244
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.